StoryEditor

Bagdad pod čoraz intenzívnejšou paľbou koalície

31.03.2003, 00:00
Iracká metropola Bagdad sa počas víkendu stala terčom doteraz najintenzívnejších bombardovaní zo strany koaličných síl od začiatku vojny proti Saddámovi Husajnovi. Korešpondenti BBC informovali, že nálety už trvajú po celý deň a útočí sa s oveľa ťažšou muníciou.
  • Imám Husajn: Dúfame, že dôjde k džihádu a Arabi sa zjednotia
  • Ignoroval Rumsfeld rady stratégov?
  • Centrum Kuvajt City zasiahla iracká raketa
  • Televízne stanice ukazovali obrovský požiar v centre Bagdadu, podľa televízie Al-Džazíra dopadla americká raketa na obytnú štvrť mesta. Explózie hlásili aj z južných predmestí Bagdadu, čím sa Spojené štáty snažia z oblasti vytlačiť elitné jednotky Republikánskych gárd. Iracký minister informácií Muhammad Saíd as-Sahháf informoval, že Irak zostrelil dve americké helikoptéry, no Pentagón jeho tvrdenia poprel. Britské jednotky medzitým informovali, že zajali päť irackých dôstojníkov a irackého generála, zároveň južne od Basry zabili plukovníka Republikánskej gardy. Briti taktiež v blízkosti Karbali zničili palivové nádrže využívané Saddámovými vojakmi.
    Od sobotňajšej noci bombardovali spojenci iracké hlavné mesto bez prestávky. Američania zasiahli aj výcvikový tábor polovojenskej jednotky Fedaijín samovražedných bojovníkov verných irackému diktátorovi a prezidentský palác, ktorý by mal patriť Saddámovmu synovi Kusajovi. V okolí mesta stále horeli ropné výkopy, husté mraky dymu mali znemožniť americké útoky a obmedziť ich presnosť.
    V stredoirackom meste Nadžaf zahynuli v sobotu pri samovražednom útoku irackého vojenského dôstojníka štyria vojaci z 3. pechotnej divízie. Išlo síce o prvý podobný incident, no iracký viceprezident Tahá Jásin Ramadán varoval, že "to je iba o začiatok". "Týchto bastardov privítame ako si zaslúžia, máme právo použiť všetky prostriedky. Môžeme mať mučeníka, ktorý len v jednej misii zabije 5 000 ľudí. Zbaľte si svoje veci a nechajte nás," vyhrážal sa Ramadán. Američania sa vyjadrili, že sa podobnými teroristickými útokmi nenechajú zastrašiť. Iracká televízia medzitým oznámila, že Saddám dá rodine každého samovražedného útočníka 10 miliónov dinárov (v prepočte 35 000 dolárov). Palestínska radikálna organizácia Islamský džihád pritom do Iraku vyslala prvú skupinu ľudí ochotných spáchať samovražedné atentáty proti Britom a Američanom. Oznámilo to včera ozbrojené krídlo skupiny Brigády Al-Kuds. Hovorca irackej armády už predtým informoval, že sa v Bagdade shromáždilo 4 000 samovrahov zo všetkých arabských štátov.

    menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
    28. apríl 2024 15:47