StoryEditor

Krotitelia levov a ruské tanky. Takto prebieha boj v Sýrii

27.10.2015, 15:45

So zapojením Ruska do vojny v Sýrii sa objavili správy, že aj protivládni povstalci začali dostávať viac zbraní na nasadenie proti Asadovmu režimu. Hlavná pozornosť sa sústredí na americké riadené protitankové strely TOW. Ich príbeh v Sýrii vypovedá o tom, aké je komplikované tamojšie bojisko.

Anglický výraz „Assad tamer“ je slovnou hračkou. Slovo tamer znamená krotiteľ Assad. A, samozrejme, to platí tiež pre sýrskeho prezidenta Baššára Asada, píše portál idnes.cz.

Sýrski protivládni povstalci dávajú v posledných týždňoch najavo väčší dopyt práve po „krotiteľoch levov“, ako hovoria raketám americkej výroby BGM-71 TOW, ktoré vcelku úspešne používajú proti tankom a ďalšej technike sýrskej armády.

Tá prevzala po tom, čo sa do bojov na jej strane zapojilo Rusko, iniciatívu a v niektorých oblastiach začala útočiť na pozície, ktoré v minulosti stratila.

Ostatne, ak zadáte do vyhľadávača slová Syria a TOW, nájdete záplavu videí s rovnakým priebehom: bojovníci zložia prenosný komplet a odpália raketu. Nasleduje približujúci sa záber na vládny „obrnenec“, ku ktorému kľukatým letom mieri smrtiaca strela. Potom príde zásah a explózia.

Vysvetlenie počtu týchto videí je v zásade jednoduché, hoci sa opiera len o neoficiálne výpovede: rakety sa do Sýrie dostávajú v utajení, pričom sprostredkovateľom je americká spravodajská služba CIA. Rakety dodáva zrejme Saudská Arábia či Turecko. Bojovníci, ktorí strely dostávajú, musia vykázať, že ich skutočne použili, zdokumentovať odpal a vrátiť použité puzdrá rakiet, aby dostali ďalšie.

Úloha vojnovej propagandy

Videozáznamy zásahov majú aj sekundárnu úlohu vojnovej propagandy: posádky postarších tankov sýrskej armády nemajú v prípade dobrého zásahu príliš dobré vyhliadky na prežitie.

Podľa agentúry Reuters Američania nastavili pravidlá ohľadne vydávania rakiet tak, aby obmedzili riziko, že sa ich zmocnia islamisti. Konkrétne napríklad Front al-Nusra, jedna z najvplyvnejších síl v Sýrii a tamojšia odnož Al-Kajdy.

Čo je možné však vplyvom roztrieštenosti frakcií ochotných spolupracovať so Západom a premenlivosti ich názorov vylúčiť len ťažko, je osud hnutia Hazzm (pozri rámček).

Pre povstalcov vyzbrojovaných Západom to znamená ťažší prístup k výzbroji a menšiu bojovú silu, či už by ju nasadili proti islamistom alebo vládnej armáde.

Hoci je videí s odpalmi amerických striel veľa, sú len príslovečnou špičkou ľadovca zahŕňajúceho výzbroj protivládnych ozbrojených síl v Sýrii.

Pri ostatných zbraniach nie sú povstalci len viazaní povinnosťou dokumentovať ich použitie. Týka sa to predovšetkým početnej výzbroje ruskej či sovietskej proveniencie, ukoristenej zo skladov sýrskej armády.

V rôznych neoficiálnych zoznamoch výzbroje, ktorá sa používa v Sýrii, tieto nemedializované zbrane stále počtom typov výrazne prevládajú. Aj preto, že sú ľahšie dostupné na čiernom trhu. 

Celkom úspešný krotiteľ 

Výpovede o účinnosti protitankových striel, medzi ktorými rakety TOW patria medzi tie účinnejšie, sa rôznia. Počas októbra sa však videí so zásahmi tankov a obrnených vozidiel objavili desiatky, poznamenal nedávno The Washington Post, hneď prvý deň si povstalci nárokovali 24 zničených vozidiel.

Iné zdroje hovoria o 21 zničených vozidlách pri Aleppe či 57 pri obci Hamá, avšak bez časového údaja. Tieto údaje nie je možné nezávisle overiť.

Zmyslom dodávky rakiet – z pohľadu USA – bolo dodať rebelom zbraň, ktorá vyváža prevahu armády v ťažkej technike, ale nebude stačiť na to, aby režim v Damasku skolaboval a vzniklo tak mocenské vákuum. Lenže namiesto zámeru USA dotlačiť Asada na rokovanie sa do bojov vložilo Rusko, podľa niektorých názorov preto, že povstalci boli s raketami TOW úspešnejší, než sa očakávalo, a režim začal kriticky slabnúť.

Podľa Reuters sa prvé ruské letecké útoky zameriavali práve na miesta, kde povstalci dávali sýrskej armáde zabrať práve s protitankovými raketami amerického pôvodu (neoficiálny zoznam frakcií, ktoré sa k nejakým strelám TOW dostali, vrátane opisu týchto skupín, nájdete TU).

Táto raketa zabila aj Saddámových synov Udaja a Kusaja

Hoci sa moderné zbrane vďaka technologickému pokroku teraz už zaobídu bez navádzania po drôte, myšlienka ako taká mala v čase svojho zrodu opodstatnenie. Operátor mal relatívne dobrú kontrolu nad trajektóriou strely, ktorá bola odolná proti rádiovému rušeniu.

Raketa TOW patrí do tzv. druhej generácie protitankových riadených striel – operátor ju už neriadi priamo ako pri prvej generácii, musí však na cieli celý čas letu strely udržiavať zameriavací kríž. To okrem iného znamená, že sa nemôžu kryť.

Novšie systémy využívajú zameranie cieľa laserovým lúčom, infračervenými snímačmi či kombináciou viacerých zameriavacích prostriedkov.

Jeden z najznámejších útokov uskutočnených raketami TOW sa odohral v roku 2003, keď počas Spojenými štátmi vedenej invázie do Iraku zabila raketová salva synov diktátora Saddáma Husajna Udaja a Kusaja.

01 - Modified: 2007-10-24 06:17:24 - Feat.: 0 - Title: Porsche už môže ovládnuť Volkswagen
01 - Modified: 2024-04-29 08:31:32 - Feat.: - Title: Islamisti v Hamburgu žiadali kalifát, nemeckí politici sú pobúrení 02 - Modified: 2024-04-17 06:34:52 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Na Blízkom východe opäť eskaluje napätie. Hrozí Izraelu veľký konflikt s nevyspytateľným Iránom? 03 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií 04 - Modified: 2024-04-04 13:55:21 - Feat.: - Title: Putin spochybnil, že by za útokom na koncertnú sieň stáli islamskí radikáli. Nemali by na útok dôvod, povedal 05 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Rusko kupuje satelitné snímky od firiem zo Spojených štátov, odpaľuje podľa nich rakety
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 23:49