StoryEditor

V Londýne zabíjali islamisti

24.05.2013, 00:00

"Ľudia v Londýne sú v šoku, prežili totiž prvý teroristický útok od bombových útokov z roku 2005. Sú sklamaní, že imigranti vraždili priamo v srdci mesta, vo Woolwichi. Objavujú sa tu ostré odozvy voči moslimom." Takto opisuje situáciu v Londýne deň po krvavom útoku na britského vojaka Slovák v Londýne Martin Honko.

Útoky na mešity
Necelých osem rokov po výbuchoch v londýnskej hromadnej doprave s vyše 50 obeťami tak metropolu opäť ovláda strach z islamu a terorizmu. Vyšetrovatelia medzitým zistili, že dvaja muži, ktorí v stredu mačetou zabili britského vojaka, majú nigérijský pôvod. Teraz preverujú, či nemali napojenie na niektorú z teroristických skupín blízkych Al-Kajde.

V Londýne platia mimoriadne bezpečnostné opatrenia aj kvôli sobotňajšiemu finále Ligy majstrov.
Hnev Britov na seba nenechal dlho čakať. Kvôli útoku narástla nenávisť voči moslimom, ale aj hnev na úrady ktoré najprv tajili, že za útokom stáli islamisti. Začali sa dokonca množiť útoky na mešity. "Medzi ľuďmi to tu rezonuje. Sú frustrovaní. Polícia najskôr ani nepovedala, že ide o útok moslimov, lebo nechcela vystupňovať napätie. Inak by tu vypukli veľké potýčky medzi nacionalistami a komunitami imigrantov," tvrdí Honko, ktorý v Londýne pracuje v oblasti obchodu.

Britský premiér David Cameron zvolal včera kvôli brutálnej vražde mimoriadne zasadnutie bezpečnostného výboru Cobra. Už to svedčí o tom, že vláda prisudzuje tejto veci mimoriadny význam. "Nebol to len útok na britský spôsob života. Bola to aj zrada islamu a moslimských obcí. V islame nie je nič, čo by ospravedlňovalo tento hrozný čin," vyhlásil Cameron.

Zrada islamu
Jedným z útočníkov, ktorý sťal v stredu mačetou hlavu vojakovi, je 28-ročný Michael Adebolajo. Ide o Nigérijčana narodeného v Británii. Ihneď po útoku obletelo celý svet video, kde so zakrvavenými rukami a mäsiarskym sekáčikom v ruke vysvetľuje, že ide o jeho pomstu za nasadenie britských jednotiek v moslimských krajinách. Kričí pritom islamistické heslá. Pri zatýkaní Michaela a jeho komplica padli aj výstrely, oboch mužov tak polícia zatkla zranených.

Podľa Michaelovho priateľa mladík pred rokmi prestúpil na islam a zradikalizoval sa. "V roku 2003 konvertoval. Zaujímal ho islam a učil sa naspamäť verše z Koránu. Zhruba pred dvomi rokmi zmizol. Vôbec neviem pod koho vplyvom bol odvtedy," povedal pre britský denník The Independent Anjem Choudary. Ten je bývalým lídrom dnes už zakázanej moslimskej skupiny Al Muhajiroun. Tvrdí, že Michaela poznal ako mudžahída.

01 - Modified: 2004-11-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dlhy na daniach až 61 miliárd
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 06:18