StoryEditor

Babiš ustupuje. Rysuje sa vláda ČSSD s podporou ANO a ľudovcov

27.10.2013, 13:03
Andrej Babiš bude podľa všetkého tým, kto dá súhlas na zostavenie novej vlády.

Sociálni demokrati stavili v poslednom predvolebnom týždni na mobilizačnú kampaň. Jej mottom bolo, že "fungujúci štát zabezpečí len stabilná vláda". V predstavách lídra ČSSD Bohuslava Sobotku bola zárukou silného kabinetu spolupráca jeho strany s komunistami. Proti tomu sa však postavili voliči - dohromady dali ČSSD a KSČM v novej snemovni len 83 hlasov.

ČSSD rozhodne nemôže brať svoj ​​výsledok ako víťazstvo. A povolebné postavenie i predvolebné rezolútne vyhlásenia ďalších strán rozbili väčšinu ďalších koaličných variantov.

Jedna silná koalícia sa ale napriek tomu rysuje. Sociálni demokrati, hnutie ANO miliardára Andreja Babiša a ľudovci majú 111 poslancov. Čo do počtu je to podobne silná zostava ako v roku 2010, kedy sa sformovala koalícia ODS, TOP 09 a Vecí verejných. Ale rovnako ako mala tá nakoniec fatálne problémy so stabilitou, je otázkou, ako pevné bude spojenie dvoch tradičných partají s novým, protestným projektom majiteľa skupiny Agrofert.

Logiku to má, ale nebude to jednoduché

"Nechceme byť vo vláde, ide nám hlavne o zákony," zdráhal sa bezprostredne po voľbách Babiš jasne povedať, či bude ÁNO chcieť vládnuť s ČSSD. Naopak voči TOP 09 a ODS sa vymedzil ostro, s nimi vraj určite spolupracovať nebude.

"Teraz je na rade prezident a víťazná strana ČSSD," dopĺňal neskôr Babiš. A ešte neskôr vyhlásil: "Keď budeme oslovení, budeme samozrejme konať, ale naše priority sú niekde inde. "Opatrne tak začal pripúšťať, že by sa nakoniec so sociálnymi demokratmi nejako dohodnúť mohol.

V podobnom duchu sa nechal počuť aj juhomoravský líder ANO Martin Stropnický, s Babišom pripustili toleranciu menšinového kabinetu ČSSD. A v podstate rovnako hovoril aj predseda KDU - ČSL Pavel Bělobrádek: "Určitú logiku dáva menšinová vláda sociálnej demokracie s ANO a nami, ale vôbec to nebude jednoduché."

Tiež lídri ČSSD, ktorí ešte týždeň pred voľbami boli voči Babišovmu hnutiu veľmi kritickí, už v sobotu zmiernili svoje slová a hovorili, že budú rokovať so všetkými stranami, ktoré sa do snemovne dostali. "So stranami, okrem ODS a TOP 09, chceme rokovať o programovom prieniku," povedal adept na post premiéra Bohuslav Sobotka.

Nárazníky: Dane a cirkevné reštitúcie

Pre spoluprácu ČSSD, ľudovcov a ANO hovorí nielen to, že ju začínajú otvorene pripúšťať ich predáci, ale aj to, že strany majú vcelku podobné programy.

Asi najväčšou trecou plochou medzi ľudovcami, ČSSD aj ANO budú cirkevné reštitúcie. Ľudovci sú proti ich zastavenii, ktoré naopak žiadajú sociálni demokrati aj Babišovo hnutie.

Babiš tiež bude chcieť zatlačiť ČSSD svojou predstavou daňového systému. To, na čom sa babišovci so sociálnymi demokratmi zatiaľ nezhodnú, sú firemné dane.

Babiš ako úspešný podnikateľ samozrejme odmieta rast korporátnych daní, ČSSD naopak časť svojich sľubov chce zaplatiť práve zvýšením sadzieb pre podnikateľov. Inak ale v sociálnej oblasti alebo v podmienkach pre podnikanie je medzi stranami celkom zhoda. Všetci navyše pripúšťajú, že bude treba hľadať kompromisy.

Ľudovci sú väčšou istotou než Okamura

Na počet mandátov je rovnako stabilným celkom ako ČSSD-ANO-KDU-ČSL aj Trojspolok s úsvitom priamej demokracie Tomia Okamuru. Dá sa ale predpokladať, že sa sociálni demokrati budú snažiť oprieť (či už s menšinovou vládou, alebo v koalícii) o čo možno najpevnejších partnerov, čo nahráva ľudovcom.

Všetky ostatné varianty povolebného vývoja, resp. formovanie vlády sú už menej pravdepodobné. Väčšinu by dali dokopy aj ČSSD s ANO a komunisti, lenže Andrej Babiš podobne ako ľudovci vylúčil, že by podporil kabinet, ktorý by sa opieral o hlasy KSČM.

Nevraživosť blokuje ďalšie varianty

Miernu väčšinu 103 hlasov by dohromady dali tiež ÁNO s ľudovcami, TOP 09 a ODS. Proti tomu ale opäť hovorí vzájomná nevraživosť jednotlivých lídrov - Babiš odmietol ísť do koalície s občianskymi demokratmi a TOP 09, ktoré označil za skorumpované, oni naopak vylúčili dohodu s "bývalým eštébákom".

Zásadnou postavou pre ďalšie týždne bude ale okrem lídrov strán a ich vyjednávačov ešte určite aj prezident Miloš Zeman. Síce utrpel čiastočnú porážku tým, že voliči jasne odmietli jeho partaj Zemanovcov , z titulu hlavy štátu, ktorá poveruje niekoho zostavením vlády, má ale stále silné právomoci. A roztrieštená, nejednotná snemovňa je pre jeho ambície ideálnym pôsobiskom.

Pozn. Andrej Babiš je majiteľom skupiny Agrofert, ktorá vlastní vydavateľa Hospodárskych novín - Ecopress.

ihned.cz

01 - Modified: 2005-08-10 12:37:00 - Feat.: 0 - Title: Swisscom v 1. polroku síce zaznamenal nižší obrat, ale výrazne zvýšil zisk
01 - Modified: 2024-02-10 13:07:52 - Feat.: - Title: Predsedom hnutia ANO v Česku bude ďalšie dva roky opäť Andrej Babiš 02 - Modified: 2024-01-11 13:49:30 - Feat.: - Title: Poslanec ANO kritizoval zásah polície pri pražskej streľbe, jeho dcéra je jednou zo zranených 03 - Modified: 2023-11-08 18:07:27 - Feat.: - Title: Český Senát napriek výhradám schválil balík úsporných opatrení. ANO sa chce obrátiť na Ústavný súd 04 - Modified: 2023-10-12 14:20:07 - Feat.: - Title: Babišovo ANO chce vláde vysloviť nedôveru, odovzdalo podpisy na mimoriadnu schôdzu 05 - Modified: 2023-10-09 08:00:05 - Feat.: - Title: Prieskum: Hnutie ANO v Česku jednoznačne vedie, Fiala v reakcii ukázal na slovenské exit polly
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 12:14