StoryEditor

Slovák pomohol Pakistanu s jedlom

14.05.2013, 00:00

Z domova odchádzali za novými výzvami, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy našich úspešných rodákov.

V arabskom svete sa podieľa na obrovských strategických projektoch, ktoré môžu zmeniť životy miliónov ľudí. Presne takým je najnovšie aj ambiciózny projekt v Pakistane, ktorého chudobnejšie regióny trpia často hladom. „Pakistanská vláda sa kvôli celosvetovému zvýšeniu cien a nepokojom v krajine rozhodla, že zvýši domácu produkciu potravín, aby prestala byť závislá od ich dovozu. Projekt mal pomôcť zmeniť zlú situáciu v boji proti hladu,“ hovorí Slovák Ondrej Sanislo (na snímke), biznis konzultant medzinárodnej poradenskej spoločnosti Arthur D. Little.

Prínos v praxi
Jeho úlohou bolo vypracovať pre pakistanskú vládu konkrétne návrhy, ako nakŕmiť čo najviac ľudí. Išlo o kombinovaný projekt, v ktorom bolo treba využiť znalosti z oblasti obchodu, ekonómie aj medzinárodnej politiky. Kľúčovými faktormi bol počet obyvateľov a rozloha krajiny, ako aj to, že Pakistan už takmer nemôže rozširovať veľkosť svojej obrábateľnej pôdy. „Jedinou možnosťou bolo zamerať sa na zvýšenie výnosu produkcie Pakistanu na hektár. A to vďaka zvýšenému rozsahu používania umelých hnojív,“ objasňuje svoju stratégiu 35-ročný rodák zo Starej Ľubovne.

Výsledkom boli konkrétne rady a návrhy vláde, ktoré sú súčasťou národnej stratégie produkcie umelých hnojív. Tie sa vo väčšej miere začali vyrábať a používať v závislosti od cien vstupných surovín, ako napríklad zemného plynu. Práve úloha tejto komodity sa ukázala kľúčovou v určení rentability ich výroby.

Dnes už Sanislove rady prinášajú prvé výsledky a produkcia potravín v Pakistane sa aj vďaka nemu začína zvyšovať. „V niektorých prípadoch bolo zavedenie odporúčaní úplne v našej réžii, takže som mal možnosť vidieť ich prínos priamo v praxi,“ hovorí Slovák, ktorý žije a pracuje striedavo v Dubaji a iránskom Teheráne.

Sanislo už v medzinárodnej spoločnosti Arthur D. Little pôsobí skoro šesť rokov. „Jedným z predpokladov práce v oblasti poradenstva je ochota cestovať. Osobne som takto strávil čas na Balkáne, Strednom východe, mnohých krajinách Ázie a momentálne najmä v Iráne,“ hovorí.

Predtým študoval politické vedy na Anglo-American University v Prahe, ako aj medzinárodné vzťahy a európske štúdiá na Central European University v Budapešti. Bol tiež stážistom v senátnych výboroch v Česku. Práve v Prahe dostal príležitosť od Arthur D. Little a postupne sa s ňou dostal až do Dubaja a Iránu.

Okrem vlád štátov radí Sanislo aj veľkým korporáciám. Na konte má napríklad vypracovanie biznis stratégií pre firmy v Holandsku či Rumunsku, ale aj pre štátne spoločnosti v Srbsku alebo Iráne. Ide o rady pre biznis v oblastiach ako energetika, priemysel či ekonomický rozvoj. Sanislo sa pritom špecializuje najmä na energetiku a telekomunikácie.

Problém s imigrantmi
A v čom vidí najväčšie prekážky pri svojej práci? „Mnoho spoločností je natoľko ponorených do svojej každodennej rutiny, že nevidia les kvôli stromom. To im bráni rýchlo a efektívne sa prispôsobiť zmenám prichádzajúcim zvonku,“ tvrdí Sanislo.

Veľkým problémom, s ktorým sa podľa neho firmy na Strednom východe stretávajú, je nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily. Imigranti tam tvoria drvivú väčšinu zamestnancov v odvetví služieb či výroby. Problémom je aj to, že domáce spoločnosti sa pri tvorbe svojich stratégii radšej nechajú inšpirovať skúsenosťami z iných krajín. To podľa Sanisla spôsobuje vznik podnikateľskej kultúry, kde sa nekladie veľký dôraz na inovácie.

Sanislo tvrdí, že ak človek vie, čo chce, je zvedavý, vytrvalý a správne motivovaný, môže preraziť kdekoľvek vo svete. „Pokiaľ ho niečo úprimne baví a ide nad rámec školou požadovaného minima, určite bude v danej oblasti vynikať. Ak sú jeho vedomosti univerzálne použiteľné aj za hranicami Slovenska a ovláda cudzí jazyk, dvere sú otvorené,“ dodáva úspešný Slovák.

01 - Modified: 2004-11-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Magyar Hírlap pred zánikom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 02:21