StoryEditor

Historická zmena nevyšla. Viac ako milión ľudí odmieta na Novom Zélande zmenu vlajky

24.03.2016, 08:40
Autor:
ČTKČTK

Nový Zéland si ponechá svoju doterajšiu vlajku, podľa predbežných výsledkov získala v referende podporu 57 percent hlasujúcich. Nový návrh vlajky s papradinou a štyrmi hviezdami znázorňujúcimi Južný kríž podporilo 43 percent voličov. Konečné výsledky, ktoré by sa už nemali príliš líšiť od tých predbežných, majú byť známe 30. marca.

Vláda premiéra Johna Keya vypísala referendum, pretože mala pocit, že je potrebné zbaviť sa starého symbolu, v ktorého ľavom hornom rohu je vlajka Spojeného kráľovstva. Nový symbol mal podľa neho skoncovať s pripomienkou koloniálnej éry. Zástancovia zmeny tiež argumentovali tým, že terajšia štátna vlajka Nového Zélandu je príliš podobná tej austrálskej.

Hlasitý propagátor zmeny vlajky, veľmi obľúbený premiér Key v reakcii na výsledok referenda Novozélanďanom odkázal, aby doterajšiu vlajku "prijali za svoju a boli na ňu hrdí".

Referendum bolo dvojkolové. V prvom kole voliči vyberali z piatich predložených návrhov jeden víťazný, ktorý potom bol v druhom kole postavený proti súčasnej vlajke.

Vlajka Nového Zélandu Reuters

Prvé kolo vyhral návrh zobrazujúci domorodú stromovú papraď Cyathea dealbata, ktorej sa kvôli striebornému sfarbeniu spodnej časti listov anglicky hovorí silver fern (strieborná papraď). Na svojich vlajkách ju majú novozélandské športové tímy. V druhej časti boli tak ako na existujúcej vlajke štyri hviezdy zo súhvezdia Južného kríža viditeľného z južnej pologule. Prevažujúcimi farbami na vlajke bola čierna a modrá.

Zachovaniu terajšej vlajky nasvedčovali aj prieskumy verejnej mienky. Novozélandská vláda dnes vo vyhlásení oznámila, že za súčasnú vlajku hlasovalo 1,2 milióna voličov, zatiaľ čo proti ich bolo 915.000. Započítané zatiaľ nie sú tie hlasy, ktoré boli v danom termíne odoslané poštou, ale úrady ich ešte nedostali. Voličská účasť bola 67,3 percenta.

Nové návrhy vlajky voliči prijali už v prvom kole referenda pomerne vlažne. Tri z piatich návrhov obsahovali striebornú papraď, štvrtý špirálu koru vyskytujúcu sa takmer na všetkých kresbách pôvodných obyvateľov a piaty bol geometrický vzor, ​​ktorý odkazoval na novozélandskú krajinu a tiež na maorský mýtus o stvorení sveta.

Stúpenci terajšej vlajky pri argumentoch za jej zachovanie okrem iného zdôrazňovali, že občania zmenu vlajky nijako nežiadali. Pripomínali tiež, že novozélandskí vojaci po generácie bojovali a umierali pod farbami existujúcej vlajky a že musí byť na ich počesť zachovaná.

01 - Modified: 2024-04-05 07:18:33 - Feat.: - Title: Čína je čoraz silnejšia. Nový Zéland chce podpísať novú dohodu s NATO, prehodnocuje svoju bezpečnosť 02 - Modified: 2024-03-28 09:20:28 - Feat.: - Title: Kráľ domorodých Maoriov požaduje pre veľryby práva ako pre ľudí 03 - Modified: 2024-03-20 09:52:24 - Feat.: - Title: Nový Zéland zakáže jednorazové elektronické cigarety 04 - Modified: 2024-03-11 08:06:24 - Feat.: - Title: „Akoby zamrzlo.“ Lietadlo sa prudko prepadlo vzduchom, zranilo sa päťdesiat ľudí 05 - Modified: 2024-03-01 09:59:58 - Feat.: - Title: Dovolenky pokračovali aj pri nepokojnej sopke. Organizátori zájazdov musia vyplatiť odškodné obetiam erupcie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 11:50