Unesené lietadloTASR/AP
StoryEditor

Únosca lietadla nekonal z lásky: "Šíril bolesť, biedu a strach," povedala jeho exmanželka

31.03.2016, 15:44
Autor:
TASRTASR
Egypťan, ktorý podľa úradov uniesol v stredu lietadlo so 72 osobami na Cyprus, je "krajne nebezpečným mužom."

Egypťan, ktorý podľa úradov uniesol v stredu lietadlo so 72 osobami na Cyprus, je "krajne nebezpečným mužom" a nie je pravda, že by konal z lásky k bývalej partnerke a deťom, ako uviedli niektoré médiá. Cyperčanka Marina Paraschouová, exmanželka únoscu Sajfaddína Mustafu, to uviedla v rozhovore zverejnenom dnes denníkom Phileleftheros.

Podľa vyjadrení, ktoré citovala agentúra AP, Mustafá v minulosti užíval drogy a terorizoval rodinu, pričom bil svoju manželku i deti. Paraschouová tiež poprela, že by s ňou chcel po únose hovoriť, a tvrdí, že polícia ju len požiadala, aby identifikovala jeho hlas.

Airbus A320 egyptského vlajkového dopravcu EgyptAir smerujúci z Alexandrie do Káhiry pristál v cyperskej Larnake po tom, ako 59-ročný Mustafá počas letu pohrozil odpálením falošného samovražedného pásu. Cyperskí predstavitelia následne uviedli, že jeho konanie zrejme nesúvisí s terorizmom, ale týka sa vzťahu s bývalou manželkou, ktorá v súčasnosti žije práve v tomto meste.

"Šíril len bolesť, biedu a strach"

Podľa Paraschouovej sú "klamstvom" informácie, že s ňou chcel exmanžel hovoriť. Cyperskí predstavitelia predtým uviedli, že Mustafá požiadal policajných vyjednávačov, aby odovzdali Paraschouovej list, v ktorom vyzýval na prepustenie 63 žien väznených v Egypte.

Dráma na letisku v Larnake sa skončila po niekoľkých hodinách zatknutím únoscu po tom, ako nechal z lietadla vystúpiť zvyšných cestujúcich a členov posádky. Po predvedení pred sudcu sa údajne obhajoval otázkou: "Čo má robiť človek, ktorý 24 rokov nevidel svoju ženu a deti a egyptská vláda mu to nedovolí?"

Podľa oficiálnych zdrojov pôsobil Mustafá ako "duševne nestabilný", zatiaľ čo Paraschouová o ňom tvrdí, že je "fanatickým" podporovateľom Organizácie za oslobodenie Palestíny a v minulosti sa chválil podielom na zabití troch izraelských vojakov a štyri roky bol väznený v Sýrii. "Tento muž sa nikdy nestaral o svoje deti, ani minútu... Šíril len bolesť, biedu a strach," povedala Paraschouová.

Jej tvrdenia podporuje aj vyjadrenie pilota uneseného lietadla Amra Gammála, ktorého únosca nechal rozhodnúť, či pristane na Cypre, v Grécku alebo Turecku. Ako povedal v stredu na tlačovej konferencii v Káhire, voľba padla na Cyprus, pretože bol najbližšie.

Na palube bola aj "zábava"

"Väčšina pasažierov zostala v pokoji, ale niektorí ma pobavili. Jeden príjemný Egypťan pri pristávaní na Cypre obtelefonoval celú rodinu a priateľov a hlásil: 'Uniesli ma, Muhammad. Uniesli ma, Fatima', a tak ďalej. Ďalší muž volal manželke, aby jej oznámil, že ukryl časť svojich peňazí na tajné bankové konto. Najzábavnejšie na tom bolo, že manželka vynechala informáciu, že je unesený a nechala si opakovať názov banky a číslo konta," citoval denník Al-Ahram pasažiera lietadla asistenta z univerzity v Alexandrii Abdalláha Ašmávího, ktorý situáciu médiám opísal.

Ďalší z cestujúcich vraj nedokázal prehltnúť, že mu pred vstupom do lietadla zhabali zmrazené kurčatá. "Necháte na palubu nastúpiť človeka so samovražedným pásom a chcete si nechať moje kurčatá," kričal vraj na Cypre.

"Ďalší príjemný človek spal a prebudil sa až pri pristávaní, pričom chladnokrvne vyhlásil: 'A prečo na Cypre? Zmeškám prípoj na ďalší let'," citoval rozospatého pasažiera Ašmáví.

01 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 02 - Modified: 2024-04-14 07:34:00 - Feat.: - Title: Európska únia, Kanada a Nemecko odsudzujú útok Iránu, Egypt a Saudská Arábia žiadajú zdržanlivosť 03 - Modified: 2024-04-12 19:41:22 - Feat.: - Title: Do Maďarska priletelo prvé vojenské dopravné lietadlo Embraer KC-390 určené ozbrojeným silám 04 - Modified: 2024-04-10 16:22:04 - Feat.: - Title: Na Cypre čaká 1000 ton potravín pre Gazu a deti zomierajú na podvýživu, námorný koridor je dočasne uzavretý 05 - Modified: 2024-04-06 04:56:21 - Feat.: - Title: Biden požiadal lídrov Kataru a Egypta, aby vyvinuli tlak na Hamas v súvislosti s dohodou s Izraelom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 06:14