Reuters
StoryEditor

Nemci spočítali svojich džihádistov. Nebezpečný je jeden moslim z 10-tisíc

03.04.2016, 18:29

Nemecké úrady sledujú naprieč republikou 447 islamských radikálov, pri ktorých panuje odôvodnená obava zo spáchania závažného zločinu. Viac ako tretina z nich žije v Severnom Porýní - Vestfálsku, okrem dvoch spolkových krajín však radikáli pôsobia všade. Časť z nich už odišla do Sýrie, aby sa pridala k teroristom.

Düsseldorf zažil minulý štvrtok drámu. Polícia si krátko po atentátoch v Bruseli prišla pre Samira E., vodcovskú postavu tamojšieho wahhábistického hnutia. V cele skončil aj Maročan z mestečka Giesse, ktorému krátko pred výbuchom na stanici metra Maalbeek prišla stručná SMS správa: "Koniec."

Strojcovia nebezpečenstva

Čísla používané v tomto článku sa týkajú ľudí, pre ktorých nemecká polícia používa označenie Gefährder. Do slovenčiny by sa dalo voľne preložiť ako strojca nebezpečenstvo, niektoré slovníky hovoria aj o podnecovateľovi.

"Gefährder je osoba, u ktorej konkrétne fakty odôvodňujú podozrenie, že by mohla spáchať závažné politicky motivované zločiny," definujú toto označenie kriminalisti.

Ide o všeobecné označenie, ktoré samo o sebe nemá s islamom nič spoločné. Takmer 450 ľudí, ktorých nemecké úrady vytipovali, sú však bezo zvyšku radikálni islamisti.

Jeden z takmer 10-tisíc

V Nemecku žije odhadom 4,3 milióna moslimov. Nebezpečným radikálom v hľadáčiku kriminalistov je teda približne len jeden z 9 615 nemeckých moslimov.

Úrady nakoniec podľa denníka Kölner Stadt-Anzeiger oznámili, že dvojica nemala s útokmi nič spoločné - alebo na to prinajmenšom nie sú dôkazy. Samir však za mrežami zostal, na začiatku marca ho totiž súd poslal do väzenia za krádež.

Polícia však mala vo štvrtok dobrý dôvod, prečo mužov zadržať. Už dlhšiu dobu mala podozrenie, že by raz mohli rozpútať teror.

Nie sú pritom ani zďaleka jediní. Denník Die Welt už pred bruselskými útokmi uviedol, že v hľadáčiku nemeckej kriminálky je podobných ľudí celkom 447. Takmer v každej spolkovej krajine - okrem dvoch - žije menšia či väčšia skupina islamistov, u ktorých sa polícia obáva závažného zločinu. Viac ako 200 z nich je zrejme momentálne v Sýrii či severnom Iraku, kam sa prišli pridať k teroristom z hnutia Islamský štát. Šesťdesiatpäť nebezpečných islamistov sedí vo väzniciach.

Stojí za zmienku, že islamskí radikáli sú výrazne aktívnejší na západnej strane niekdajšej železnej opony, kde si na rozdiel od bývalej NDR mohli budovať zázemie už niekoľko dekád.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 06:28