Český fanúšikReuters
StoryEditor

Česi chcú premenovať krajinu. Czechia sa má čoskoro objaviť v zozname OSN

13.04.2016, 12:47
Autor:
ČTKČTKTASRTASR

"Zhodli sme sa, že popri politickom názve Czech Republic - Česká republika - by sme do zahraničia mohli dať vedieť, že skrátený názov, ktorý zdomácnel ako Česko, by mal mať jediný správny preklad, a to je v angličtine Czechia. Inak dochádza k deformáciám a skomoleninám," uviedol Zaorálek.

Česko v dohľadnom čase podá OSN tzv. verbálnu nótu, v ktorej požiada o uvedenie prekladov, podľa ministra to zrejme potrvá niekoľko týždňov. Praktické dôsledky úpravy v zozname OSN sa prejavia podľa Zaorálka na športových a iných medzinárodných akciách, ale aj v propagačnej oblasti alebo pri označovaní českých výrobkov.

Na možnosť voľby medzi dlhým a krátkym názvom krajiny upozornia aj všetky úrady, to isté platí aj o dresoch športovcov a označeniach na medzinárodných konferenciách.

Kým prezident ČR Miloš Zeman už vo svojich prejavoch termín Czechia používa, ministerka pre miestny rozvoj ČR Karla Šlechtová s ním nesúhlasí. "Nechcem, aby si našu krajinu plietli s Čečenskom (anglicky Chechnya). Máme za miliardu zakúpené logo Czech Republic. To mienim presadiť," uviedla.

Podľa strany Moravané je iné pomenovanie ČR protiústavné. Termín Czechia, t.j Čechie (nemecky Böhmerland), označuje strana za ahistorický produkt sociálneho inžinierstva a neskorého českého šovinistického nacionalizmu, ktorý evokuje iba Čechov, nerešpektujúc ostatné časti ČR, teda Moravu a časť Sliezska. "Ide o bezprecedentný útok na identitu Moravanov a Slezanov a ako taký je protiústavný," cituje z vyhlásenia server Novinky.cz.

Česi vysvetľujú, aký je rozdiel medzi slovami "Czech" a "Czechia":

 

Vyjasní sa situácia s českými dresmi

Nie je pekná vec, ak krajina nemá jasne stanovené symboly alebo pokiaľ nemá dokonca jasne povedané, aké je meno tej krajiny,“ podotkol Zaorálek.

Dodal, že pri zahraničných cestách sa mu niekedy stáva, že je názov Česko skomolený. „Nedokázali sme povedať svetu, že tu, v Českej republike, používame skrátený názov Česko a že existuje podľa nás jediný možný správny preklad,“ vyhlásil.

Praktické dôsledky tohto kroku bude podľa Zaorálka vidieť na športových i iných medzinárodných podujatiach. „Predpokladám, že potom sa príslušným spôsobom upravia ceduľky na medzinárodných konferenciách a snáď, že sa tým aj vyjasní situácia na dresoch českých reprezentantov,“ uviedol šéf českej diplomacie.

Anglický preklad slova Česko - Czechia - už vo svojich prejavoch používa aj prezident Miloš Zeman. V roku 2013 pri návšteve Izraela vyhlásil, že výraz Czechia znie krajšie a je kratší ako chladný názov Česká republika.

Podľa ministerstva zahraničia panuje okolo užívania skrátených názvov v cudzích jazykoch mnoho mýtov. V angličtine by sa podľa niektorých názorov mohol používať skôr výraz Czechlands - doslovne preložené Česká krajina.

Ministerstvo proti tomu však stavia posudok Ústavu pre jazyk český. Ten označuje za správny práve výraz Czechia, ktorý sa do angličtiny dostal z latinčiny, podobne ako Slovakia pre Slovensko alebo Indonesia pre Indonéziu.

Česko v slovenčine, Cechia v taliančine, Tschechien v nemčine

Angličtina tiež používala výraz Czechoslovakia, teda Československo. „Odborne je to argumentované veľmi jasne a kvalitne, veľa priestoru pre alternatívu tam nie je,“ usudzuje Zaorálek. Napriek tomu sa slovo Czechia zatiaľ príliš neuchytilo, namiesto toho sa často nesprávne používa adjektívum Czech.

V iných jazykoch sa rôzne verzie jednoslovného označenia Českej republiky používajú bežne. Česko sa ujalo sa v slovenčine, v taliančine používajú ekvivalent Cechia, španielčina má podobné slovo Chequía.

Nemeckým ekvivalentom Česka potom podľa odborníkov nie je niekedy hanlivo vnímané Tschechei, ktoré v minulosti budilo nevôľu najmä starších obyvateľov, ale Tschechien.

01 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 19:14:52 - Feat.: - Title: Tisícky bosnianskych Srbov protestovali proti možnej rezolúcii OSN o genocíde v Srebrenici 03 - Modified: 2024-04-18 18:12:07 - Feat.: - Title: USA nepodporí palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Podľa Izraela nespĺňajú kritériá 04 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby 05 - Modified: 2024-04-17 06:04:00 - Feat.: - Title: Bezpečnostná rada OSN bude zajtra hlasovať o žiadosti Palestínčanov o plné členstvo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 05:16