StoryEditor

Rusko je väčšia hrozba ako teroristi z Islamského štátu, vyhlásil v Bratislave poľský minister

15.04.2016, 23:47
Autor:
ČTKČTK
Rusko si podľa českého ministra obrany testuje obranné kapacity NATO. Poľsko vyslalo smerom do Moskvy ešte tvrdšiu kritiku.

Rusko testuje obranné kapacity Severoatlantickej aliancie a viacero aliančných spojencov sa stalo terčom ruskej propagandy, povedal dnes na medzinárodnej bezpečnostnej konferencii Globsec v Bratislave český minister obrany Martin Stropnický. Podľa jeho slov by však Rusko nemalo byť izolované, ale malo by sa stať súčasťou riešenia bezpečnostných otázok.

"Rusko testuje naše obranné kapacity, pozornosť a naše odhodlanie ohľadom ochrany vzdušného a námorného priestoru," uviedol Stropnický. Dodal, že hlavnou agendou summitu NATO, ktorý sa uskutoční v júli vo Varšave, by sa malo stať navýšenie kolektívnych obranných kapacít.

Spojenci pod tlakom propagandy

"Zreteľným centrom napätia je v súčasnosti región Baltského mora," uviedol Stropnický, podľa ktorého sú členské krajiny NATO v oblasti cieľom rastúceho ruského tlaku.

"Veľa našich spojencov v baltskom regióne vrátane Švédska a Fínska sa stalo terčom silnej propagandy vyvíjanej Ruskom," dodal minister na konferencii, ktorá za účasti politikov a expertov potrvá do nedele.

V Baltskom mori sa začiatkom týždňa odohral incident, keď dve ruské bojové lietadlá preleteli v tesnej blízkosti amerického torpédoborca. Prípad ako provokatívny a nebezpečný odsúdil americký minister zahraničia John Kerry, poľské ministerstvo zahraničia si zase predvolalo ruského veľvyslanca vo Varšave. Moskva však tvrdí, že jej armádne lietadlá dodržali všetky normy medzinárodného práva.

Ruská vojenská stíhačka Reuters

Rusko nesmie byť izolované

Český minister obrany v paneli konferencie venovanom budúcnosti NATO tiež povedal, že Rusko by sa malo stať súčasťou riešenia v oblasti bezpečnosti. "Rusko by nepochybne nemalo byť izolované. Rusko by malo byť opäť partnerom, ale jedna vec je istá - na ťahu je ruská strana," uviedol Stropnický, podľa ktorého Rusko pozerá na NATO ako na svojho nepriateľa.

Český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek pri rozhovore s novinármi v Bratislave upozornil, že EÚ potrebuje originálne riešenia a špecifické nástroje na riešenie kríz, ktorým teraz čelí. "Je zrejmé, že inštitúcie EÚ sa nedokážu vyrovnať s krízami tak, ako napríklad USA. Je to pre nás výzva. Vyžaduje to kreativitu, je čas na nové myšlienky a nové nápady, a preto musíme spolupracovať a komunikovať," vyhlásil Zaorálek.

Tvrdá kritika z Poľska

Poľský minister zahraničia Witold Waszczykowski na konferencii tvrdo kritizoval Rusko, ktoré označil za "existenčnú hrozbu" pre Európu. Moskva je podľa neho pre kontinent väčším ohrozením, ako teroristi z Islamského štátu.

Severoatlantická aliancia by preto mala posilniť svoje európske východné krídlo, povedal poľský minister a vyjadril nádej, že júlový summit NATO takýto krok schváli.

"Prítomnosť vojenských jednotiek z rôznych krajín NATO by bola symbolom odhodlania brániť východné krídlo aliancie. O rozsahu takejto prítomnosti je možné diskutovať," konštatoval Waszczykowski.

01 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 02 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 03 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 04 - Modified: 2024-04-23 18:59:14 - Feat.: - Title: Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku 05 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 08:05