StoryEditor

Zemetrasenie v Ekvádore už má 272 obetí, v krajine sa nachádzajú deviati Slováci

17.04.2016, 18:36
Autor:
TASRTASRČTKČTK

V Ekvádore, ktorý zasiahlo v sobotu silné zemetrasenie, sa podľa slovenského ministerstva zahraničných vecí nachádza deväť Slovákov. Toľko ich totiž rezort eviduje v dobrovoľnom registračnom formulári. "V deň zemetrasenia to bolo päť registrovaných občanov," priblížil TASR hovorca ministerstva Peter Stano.

Reálne počty Slovákov v Ekvádore však podľa jeho slov môžu byť vyššie. "Keďže nie všetci, ktorí cestujú do danej destinácie, sa rozhodnú registrovať sa," vysvetlil Stano.

Rezort diplomacie doposiaľ nezaznamenal žiadne informácie o tom, že by sa slovenskí občania v Ekvádore boli ocitli v ťažkostiach spôsobených zemetrasením alebo jeho dôsledkami.

Fotografi putujú amazonským pralesom

Radiožurnál Českého rozhlasu informoval, že v krajine sa nachádzajú dvaja Slováci a traja Česi. Tí tvoria skupinu fotografov, ktorá je tam s cestovnou kanceláriou Away. Nachádzajú sa však mimo oblasti, ktorú zasiahlo zemetrasenie. Skupina má momentálne putovať amazonským pralesom.

"Podľa českých zdrojov sú slovenskí občania, ktorí boli spomínaní v súvislosti s výpravou organizovanou českou cestovnou kanceláriou, v poriadku," podotkol Stano.

V sobotu zasiahlo pobrežné oblasti Ekvádoru zemetrasenie s magnitúdou 7,8. Išlo o najsilnejšie zemetrasenie na území tohto štátu za posledné desaťročia. Vyžiadalo si najmenej 272 mŕtvych a vyše 2 500 zranených.

Podľa americkej geologickej služby USGS sa epicentrum otrasov nachádzalo 27 kilometrov juhovýchodne od pobrežného mesta Muisne, v riedko obývanej oblasti rybárskych prístavov, obľúbenej najmä medzi zahraničnými turistami.

Najväčšia tragédia za posledných 67 rokov

"Ekvádor bol ohromne ťažko zasiahnutý ... Je to najväčšia tragédia za posledných 67 rokov," vyhlásil podľa agentúry Reuters otrasený prezident potom, čo predčasne ukončil návštevu Talianska a vrátil sa do vlasti. "Vo väčšine rozvalín existujú známky životy a ten je prioritou," uviedol Correa v televíznom prejave.

Najviac zasiahnuté sú pobrežné oblasti blízko epicentra, predovšetkým potom turistické letovisko Pedernales. Veľké škody sú hlásené aj z miest Manta, Guayaquil a Portoviejo.

Podľa viceprezidenta Jorgeho Glasa išlo o najsilnejšie zemetrasenie, ktoré túto juhoamerickú krajinu zasiahlo od roku 1979. Úrady sa obávali ničivých vĺn cunami, varovanie bolo ale odvolané.

Zemetrasenie sprevádzalo vyše 160 následných otrasov, predovšetkým v oblasti Pedernales. Len v tomto meste podľa polície zahynulo 91 ľudí a 60 percent domov bolo zničených.

"Je možné počuť, ako ľudia volajú zo sutín," povedal Agustin Robles, ktorý spolu s asi 40 ľuďmi stál pred miestnym štadiónom v rade na vodu. Preživších sa záchranári snažia vyslobodiť za pomoci traktorov aj holými rukami.

01 - Modified: 2024-04-09 05:12:46 - Feat.: - Title: Bývalý ekvádorský viceprezident zatknutý pri razii na ambasáde bol hospitalizovaný, odmietol jesť 02 - Modified: 2024-04-06 06:47:32 - Feat.: - Title: Mexiko po razii na veľvyslanectve prerušilo diplomatické styky s Ekvádorom 03 - Modified: 2024-04-05 16:28:40 - Feat.: - Title: New York zasiahlo silné zemetrasenie o sile 4,8 stupňa. Pocítili ho desiatky ľudí, škody zatiaľ nehlásia 04 - Modified: 2024-04-05 08:55:22 - Feat.: - Title: Ekvádor označil mexickú veľvyslankyňu za personu non grata, má opustiť krajinu 05 - Modified: 2024-04-04 09:21:18 - Feat.: - Title: Po zemetrasení na Taiwane pokračujú záchranné práce, nezvestných je stále vyše 30 ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 17:56