StoryEditor

Klaus v Bruseli o financovaní únie

04.03.2004, 23:00
Autor:
ČTKČTKTASRTASR

Český prezident Václav Klaus sa včera v Bruseli vyslovil za to, aby Európska únia zosúladila svoju politiku a rozpočtové možnosti. Po schôdzke s predsedom Európskej komisie Romanom Prodim povedal, že medzi týmito dvoma oblasťami existuje dnes istá nesúmernosť. "Myslím, že obaja máme pocit, že rozpočet a skutočná činnosť Európskej komisie musia byť v rovnováhe. Ale zatiaľ čo ja by som povedal, že ak nemáme viac peňazí, mali by sme ísť v politickej oblasti pomalšie, pán Prodi by možno povedal, že keďže sme už tak ďaleko, mali by sme zvýšiť rozpočet," opísal Klaus rozdielny pohľad oboch politikov.
Prodi potvrdil, že nie vo všetkom sa dnes s Klausom zhodol. "Keby sme mali rovnakú víziu, nebolo by o čom diskutovať," povedal na spoločnom brífingu. Na margo rozpočtovej otázky potvrdil, že podľa jeho názoru by mal objem peňazí zodpovedať rozhodnutiam, ktoré členské štáty únie už jednomyseľne prijali.
Do rozpočtu únie by mali platiť viac tie členské krajiny, ktoré žiadajú viac spoločných európskych politík, myslí si Klaus. Nijaká krajina by podľa neho nemala žiadať nové politiky a priority, a nechcieť na ne platiť. V prebiehajúcej diskusii o budúcej finančnej perspektíve EÚ na roky 2007 -- 2013 podľa Klausa nemožno krajiny deliť jednoducho len podľa toho, aké sú bohaté, koľko do rozpočtu platia a koľko z neho dostávajú. Podľa Klausa veľmi silne hrozí narušenie rovnováhy medzi rozpočtom EÚ a jej politikami. Výsledkom bude, že pri rovnakom rozpočte a rastúcich politikách budú klesať výdavky z rozpočtu do jednotlivých krajín na už existujúce politiky, čiže budú na to doplácať len niektoré z týchto krajín, uviedol český prezident.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 02:19