StoryEditor

Aj Singapur sa bojí SARS-u

24.04.2003, 00:00

Každý žiak a učiteľ v Singapure, všetci príslušníci singapurských ozbrojených síl, dostanú v najbližších dňoch zdarma osobné teplomery, ktorými si budú musieť najmenej dvakrát za deň merať telesnú teplotu. Hlavným zmyslom neobvyklého opatrenia má byť včasná detekcia akútneho syndrómu dýchacích ciest nazývaného SARS. Vysoké teploty sú jedným z hlavných príznakov veľmi nebezpečnej choroby, ktorá si v 3,7-miliónovom Singapure vyžiadala k dnešnému dňu 16 ľudských životov.
Študenti budú povinne zaznamenávať všetky údaje do denníkov. V prípade vychýlenia od normálu, čo dnes v dôsledku strachu zo šírenia SARS predstavuje v Singapure prekročenie hranice 37,5 stupňa Celzia, musí byť žiak ihneď izolovaný. Podľa ministra školstva, teplomery pre vyše 500-tisíc singapurských študentov stáli približne päť miliónov miestnych dolárov (jeden singapurský dolár je 19 Sk), ministerstvo obrany zaplatí za novú súčasť výbavy pre miestnych brancov jeden milión.
Brány singapurských škôl sa otvorili minulý týždeň po troch týždňoch povinných "vírusových prázdnin". Prvý deň obnoveného vyučovania však takmer štyritisíc žiakov absolvovalo cestu do školy zbytočne. Pre zvýšenú teplotu, prípadne kašeľ, neprešli prísnymi kontrolami hygienikov pri vchode do budovy a museli ísť k lekárovi. Napriek tomu, že sa miestna vláda snaží už niekoľko týždňov všetkými možnými opatreniami zabrániť šíreniu choroby na ostrove, stopercentný výsledok zatiaľ nevidno. Jedným z dôvodov je nedisciplinovanosť a tiež neochota niektorých nakazených kooperovať so zodpovednými zložkami. Celý Singapur šokoval prípad osemčlennej rodiny, ktorá pre vysoké teploty síce navštívila lekára, ale jeho pokyny ignorovala. Lekár mal hneď podozrenie, že môže ísť o prípady SARS-u. Rozdal im masky a izoloval ich od ostatných pacientov svojej kliniky. V čase, keď pre nich zariaďoval špeciálnu sanitku, všetkých osem chorých si dalo dolu rúška a potom si dokonca spoločne "odskočili" na obed do neďalekej verejnej jedálne. Cestou späť sa ešte zastavili v predajni čínskej medicíny. Išlo o príbuzných sedemdesiatdvaročného muža infikovaného SARS-om. Práve kvôli nemu museli cez víkend zatvoriť veľkoobchodnú tržnicu, v ktorej predával 70 percent zeleniny v Singapure. V dôsledku tohto preventívneho opatrenia skončilo niekoľko sto ľudí v karanténe, ale tiež sa narušil prepracovaný systém zásobovania ostrova "čerstvými vitamínmi". V Singapure, ktorí mnohí nazývajú Švajčiarskom Ázie, vznikol nevídaný jav. V regáloch so zeleninou sa povaľuje iba niekoľko zvädnutých listov a obchody, ktoré žijú zo starých zásob, stanovili limit nákupu týchto potravín do desať dolárov na osobu.
"Všetci musíme byť zodpovední sami za seba, aby nevznikali medzery v našom kruhovom opevnení proti SARS-u", apeloval singapurský premiér Goh Chok Tong na svojich spoluobčanov v otvorenom liste. Jeho prostredníctvom sa obyvatelia tiež dozvedeli, že sa sprísňujú pravidlá domácej karantény. V minulých dňoch sa opakovali prípady jej porušenia. Od dnešného dňa, keď osoba, ktorá je v domácej karanténe, nezdvihne telefón, prostredníctvom ktorého ho zodpovední úradníci monitorujú, dostane od pracovníkov bezpečnostnej agentúry Cicso elektronický náramok. Parlament tiež schválil 24. apríla dodatok, vďaka ktorému možno v tejto výnimočnej situácii dať pokutu narušiteľovi karantény bez súdu. V prípade opakovania hrozí dotyčnému dokonca väzenie.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 07:19