StoryEditor

Saddám chodil svojich synov "vychovávať" do mučiarne

23.03.2003, 23:00
Už takmer tri desaťročia stojí Saddám Husajn na čele Iraku. Prezident je najvyšším veliteľom armády a vedie osemčlennú Radu revolučného velenia -- hlavné štátne grémium, ktoré je legislatívnym aj exekutívnym orgánom. Vyradenie diktátora, ktorý spolu so svojím klanom neobmedzene vládne krajine, by zasadilo režimu smrteľnú ranu, práve preto patril prvý úder Spojených štátov v tejto vojne v Perzskom zálive jemu. "Vojna by sa prakticky skončila skôr, ako by sa mohla začať," odcitoval denník Süddeutsche Zeitung experta na Blízky východ Uda Steinbacha. Spojenci by sa uspokojili s obsadením strategicky dôležitých miest, zatiaľ čo by v Bagdade moc prebral silný muž, s ktorým by sa USA "dohodli". Tak mohli vyzerať plány Washingtonu.
Udaj a Kusaj
Mocenská štruktúra v Iraku vyzerá podobne ako vo väčšine arabských štátov Blízkeho východu -- krajine vládne rodinný klan. V prípade Saddáma Husajna je to jeho rodina a klan z rodnému mesta Tikrít. "Saddám dôveruje len ľuďom z vlastného klanu -- svojej rodine a bezpečnostným silám," povedal pre stanicu ZDF politológ Jarrold Post. Za korunného princa sa považuje mladší syn diktátora -- Kusaj, ktorý velí aparátu tajných služieb a elitným jednotkám armády. Minulý rok ho otec pozval do Rady revolučného velenia a arabské noviny Al Hajat skonštatovali, že je najpravdepodobnejším Saddámovym nástupcom. V príkaze rozdeľujúcom krajinu na štyri oblasti mu pridelil ochranu Bagdadu a stredného Iraku, ku ktorému patrí aj Tikrít.
Kusaj sa považuje za mentálne stabilnejšieho ako jeho starší brat Udaj, o ktorom ešte nedávno písali ako o Husajnovom následníkovi. Po pokuse o atentát však zostal čiastočne ochrnutý a údajne sa pokúsil aj o samovraždu. Saddámov starší syn, ktorý sa v Iraku stále považuje za sivú eminenciu, teraz kontroluje médiá a záležitosti mládeže a športu.
Obom bratom pripisujú kontrolu nad čiernym obchodom a pašovaním whisky, cigariet a ropy. O Udajovi sa hovorí, že vlastní viac ako tisíc luxusných limuzín, ktoré ulúpil pri okupácii Kuvajtu, jeho majetok odhadol denník Sunday Times na šesť miliárd amerických dolárov. Má povesť krutého sadistu, pri výchove, ktorú dostával, sa niet čomu čudovať. Obaja Saddámovi synovia sa v rámci "zocelenia" chodili v detskom veku pozerať, ako otec mučí "nepriateľov režimu" v pivnici obávaného väzenia Kásr al Nihája. Udaj je ženatý s dcérou Saddámovho bratranca a jedného z členov Rady revolučného velenia -- "chemického Aliho" (Alí Hasana Madžída), ktorý velil útoku na kurdské mesto Halabdža. Udaj mal byť jednou z obetí amerického náletu na Bagdad.
Tí, ktorí nepatria do rodiny
Len málo je tých, ktorí sa dostali na kľúčové posty a nie sú zo Saddámovej rodiny. Patrí k nim aj viceprezident rady Izzat Ibráhím, údajne už tiež mŕtvy, a Tahá Jasín Ramadán, ktorý vystriedal vo vládnej strane Baas mnohé dôležité posty. Známa je veta, ktorú predniesol z kresla ministra priemyslu. "Neviem nič o priemysle, ale viem, že každého nesvedomitého robotníka treba popraviť." Kresťanský vicepremiér a bývalý šéf diplomacie Tarík Azíz za posledné dva roky podľa pozorovateľov stratil vplyv. Podobne ako jeho nástupca Nadží Sabrí, ktorý má dobré vzťahy s Kusajom a doktorát z anglickej literatúry, sa v zahraničí snažil poopraviť imidž krajiny.
Bude súd
Saddámovho predchodcu, generála Abdúla Karíma Kassema, obesili pučisti v priamom prenose, jeho mŕtvolu ukazovali v televízií celé dni. "Stal sa najtvrdším, najbrutálnejším a najprefíkanejším despotom, len aby oddialil podobný osud," hovorí o Saddámovi reportér televízie ZDF Ulriech Kienzle.
Americká vláda chce postaviť irackého prezidenta Husajna a jeho obidvoch synov po vojne pred súd a obžalovať ich z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti.
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 06:19