StoryEditor

Odvážna strážkyňa Európy. Obama sa vyjadril v superlatívoch o Merkelovej

23.04.2016, 16:55
Autor:
ČTKČTK
Obama sa rozrozprával o vzťahu ku kancelárke s denníkom Bild. A medzitým voči dohode USA a Nemecka protestovali desiatky tisíc ľudí.

"Myslím si, že postoj samotnej kancelárky Merkelovej v utečeneckej kríze, rovnako ako mnohých Nemcov, bol odvážny," povedal prezident Spojených štátov, podľa ktorého Merkelová preukázala "skutočné morálne a politické vedenie".

"Nemecko by nemalo samo - alebo s menšou časťou štátov - niesť celé bremeno (krízy)," dodal Obama, podľa ktorého "nedávna dohoda medzi Európskou úniou a Tureckom (o migrácii) bola krokom k spravodlivejšiemu rozdeleniu tejto zodpovednosti".

Vďaka Merkelovej je Nemecko silnejšie

Obama, ktorý v nedeľu navštívi priemyselný veľtrh v severonemeckom Hannoveri, sa v pondelok zúčastní "neformálneho stretnutia" s Merkelovou, francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom a premiéry Británie a Talianska Davidom Cameronom a Matteo Renzim. Rokovať s nimi má o "významných medzinárodných otázkach".
Americký prezident vyslovil názor, že s Merkelovou sa miera angažovanosti Nemecka na medzinárodnej politickej scéne zvýšila a že krajina teraz hrá "väčšiu úlohu". Obama v tejto súvislosti ocenil ako "rozhodujúcu" nemeckú účasť na rokovaniach o iránskom jadrovom programe alebo na príprave minuloročnej parížskej dohody o boji proti klimatickým zmenám.

Reuters

Obama tiež povedal, že Merkelová pomohla zabezpečiť "zachovanie európskej jednoty počas ruskej agresie proti Ukrajine". Merkelovú označil za "strážkyňu Európy". Podľa neho ide o pragmatickú političku, ktorá sa zameriava na to, čoho je skutočne možné docieliť.

"Keď niečo povie, tak si to aj myslí. Keď povie, že niečo urobí, urobí to. Dôverujem jej, "vyhlásil Obama s tým, že je" hrdý, že Angela je jeho priateľka ".

Obama Nemcov chváli, tí protestujú

Zatiaľ čo Obama chválil v sobotnej tlači politiku Merkelovej, v severonemeckom Hannoveri sa chystala v predvečer jeho príchodu demonštrácia proti priravovanej dohode EÚ a USA o voľnom obchode (TTIP). Zúčastnilo sa jej niekoľko desiatok tisíc ľudí. Podľa polície sa do protestu zapojilo asi 35 tisíc obyvateľov, podľa usporiadateľov bolo číslo trikrát vyššie, uviedla agentúra DPA. Kritici dohody tvrdia, že zmluva by mohla ohroziť existujúce mieru ochrany spotrebiteľov aj životného prostredia, ktorú garantuje Európska únia.

Protest v centre Hannoveri prebieha pokojne a ani polícia sa žiadnych možných stretov neobáva. "Je tu zastúpené celé spektrum občianskej spoločnosti, nečakáme žiadne násilnosti," citovala DPA jedného z policajtov.

Rokovania o zmluve o voľnom obchode bude v nedeľu jednou z tém, ktoré bude Obama s nemeckými politiky preberať. Je ale veľmi nepravdepodobné, že by dohoda bola schválená ešte pred koncom jeho funkčného obdobia v Bielom dome. Obamovi mandát vyprší v januári budúceho roka.

Takto vyzerá protest v Hannoveri:

Reuters

Reuters

Zmluva, ktorá sa rieši už roky

O TTIP diskutujú zástupcovia Európskej komisie s americkou stranou od roku 2014. Zmluva by mala odstrániť zostávajúce prekážky v obchodovaní medzi EÚ a USA a vytvoriť najväčšiu zónu voľného obchodu na svete. Jej zástancovia tvrdia, že obom stranám prinesie zrýchlenie hospodárskeho rastu. Niektoré krajiny EÚ ale majú proti dohode námietky a bojuje proti nej i rada aktivistov i iných skupín. Podľa nich TTIP obmedzí demokratické práva Európanov, zatiaľ čo koncerny budú mať ešte väčší vplyv na vznik zákonov.

"Všímam si toho, že odpor občianskej spoločnosti (voči dohode) rastie - a to nielen v Európe, ale aj v USA," uviedla v Hannoveri spolupredsedníčka strany Zelených Simone Peterová. "Tu demonštrujú tí správni priaznivci transatlantických vzťahov - nie sme proti spravodlivej dohode medzi Európou a USA," uviedol ďalší predstaviteľ opozičných Zelených Jürgen Trittin, podľa ktorého protestujúcim vadí taká podoba dohody, ktorá by zaviedla osobitný režim pre veľké koncerny.

01 - Modified: 2024-03-29 07:27:08 - Feat.: - Title: Obama, Clinton a veľké mená šoubiznisu pomohli Bidenovi vyzbierať 25 miliónov 02 - Modified: 2024-02-08 21:39:25 - Feat.: - Title: Americký vyšetrovateľ neodporučil stíhať Bidena za prechovávanie tajných dokumentov z Obamovej eŕy 03 - Modified: 2023-12-19 12:00:00 - Feat.: - Title: Najnovší filmový hit od Netflixu produkoval bývalý americký prezident s manželkou. Obamovci nás chcú varovať, tvrdia diváci 04 - Modified: 2023-10-04 08:42:13 - Feat.: - Title: Nemcov desí chabá ekonomika aj migrácia. Zo zmätku ťaží silnejúca antisystémová strana 05 - Modified: 2023-06-30 05:16:35 - Feat.: - Title: Neďaleko sídla exprezidenta Obamu vo Washingtone zadržali ozbrojeného muža
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 07:21