StoryEditor

Pašovali zbrane zo Slovenska. Teraz hrozí gangsterom v Británii doživotie

23.04.2016, 19:00
Autor:
ČTKČTK
Londýnsky súd uznal vinnými mužov, ktorí u nás legálne nakúpili deaktivované zbrane. 

Zbrane neskôr na čiernom trhu sfunkčnili a pokúsil sa ich prepašovať do Británie. Bolo medzi nimi 22 útočných pušiek vzor 58 českej výroby. Pätici mužov, ktorých britská polícia zatkla vlani v auguste, hrozí doživotný trest. Verdikt by mal padnúť 13. mája.

Podľa britského denníka The Guardian išlo o najväčšiu dodávku zbraní, akú kedy britská polícia zmarila. Zbrane gang nakúpil podľa britského Národného kriminálneho úradu (NCA) u slovenskej firmy AFG, kde si podľa NCA svoju výbavu zaobstarali aj teroristi, ktorí vlani v januári zaútočili v Paríži na redakciu Charlie Hebdo. Slovenskí predstavitelia ale správy o použití zbraní zo Slovenska pri teroristických útokoch už skôr popreli. Do Británie sa gang údajne pokúsil previezť okrem iného 22 útočných pušiek vzor 58, deväť samopalov Škorpión takisto českej výroby a 1500 zásobníkov.

Dvoch mužov uznal súd vinnými vo štvrtok, traja ďalší sa priznali už skôr. Prokurátor Duncan Atkinson na súde vo štvrtok vyhlásil, že zbrane "mohli v Británii spôsobiť krviprelievanie veľkého rozsahu".

Hovorca slovenského tajnej služby, ktorého oslovil Denník N, nespresnil, či na zadržaní Britov spolupracoval aj jeho úrad. Vylúčil však, že by mu spomínaná transakcia unikla, pretože sa tejto problematike podľa neho tajná služba venuje už dlhšiu dobu.

Tovar zakúpili v obchode AFG, v Partizánskom. Ďalšia trasa nie je známa. Cez Lamanšský prieplav sa pašeráci prepravili na motorovom člne. Na britskej pevnine už na nich čakala polícia, ktorá predtým sledovala zašifrovanú komunikáciu skupiny.

"Išlo o podobné zbrane, aké boli použité pri útoku na Charlie Hebdo. (Pašeráci) využili rovnaký zdroj na nákup a rovnakú metódu deaktivácie a reaktivácie. Bol to rovnaký zdroj v rovnakej krajine," uviedol šéf špeciálnych operácií NCA Rob Lewin.

Britská polícia a experti sa už dlhodobo obávajú, toho, že by mohli kriminálne gangy dodať teroristom zbrane a tí ich potom použijú k útoku v Británii. Hlavný motív gangu bol podľa neho jasný - povýšiť sa z lokálnych zločincov na gangstrov medzinárodnej úrovne. A pochopiteľne tiež zisk.

Do minulého leta u nás platil zákon o zbraniach, ktorý nemohol žiadnemu cudzinci brániť v tom, aby v obchode nakúpil expanzné zbrane, teda zbrane upravené tak, aby sa z nich dalo strieľať len slepými nábojmi . Ministerstvo vnútra potom zákon zmenilo a podmienky nákupu sprísnilo. "V AFG hovoria, že odvtedy k nim prestali chodiť cudzinci. Tákéto zbrane totiž teraz ľahšie kúpia v susednom Česku alebo v inej krajine".

Britské médiá podotýkajú, že úprava expanzných zbraní tak, aby boli opäť schopné zabíjať, je pre odborníkov otázkou niekoľkých hodín.

01 - Modified: 2024-04-25 18:32:08 - Feat.: - Title: Ukrajina môže zvíťaziť, ak spojenci naplnia sľuby o zbraniach, tvrdí Stoltenberg 02 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-18 13:59:57 - Feat.: - Title: Keď nepomôže vláda, pomôže národ. Na muníciu pre Ukrajinu Slováci vyzbierali už viac ako milión eur 05 - Modified: 2024-04-17 20:47:53 - Feat.: - Title: Ukrajine je potrebné urýchlene poskytnúť protivzdušnú obranu, zhodla sa Európska únia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 03:14