StoryEditor

Otázka zrušenia víz do Únie je pre nás zásadná, pripomínajú Turci Merkelovej

23.04.2016, 22:09
Autor:
ČTKČTK
Merkelová a Tusk navštívili tábor pre sýrskych utečencov v Turecku.

Turecko plní všetky podmienky z nedávno uzatvorenej dohody s Európskou úniou o vrátení migrantov. Sľúbené zrušenie víz pre Turkov je nevyhnutnosťou, bez ktorej dohoda nemôže ďalej fungovať. Toto boli prvé a najzásadnejšie výroky tureckého premiéra Ahmeta Davutogla po rokovaní s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

Merkelová predtým spoločne s predstaviteľmi EÚ navštívila tábor pre sýrskych utečencov v blízkosti mesta Gaziantep a naliehala na zriadenie bezpečnej zóny pre utečencov na sýrskej strane hranice s Tureckom. Predseda Európskej rady Donald Tusk povedal, že Turecko je najlepším príkladom krajiny, ktorá o utečencov dobre stará.

K Merkelovej sa pri krátkej ceste na juhovýchod Turecka pripojil okrem Tuska ešte podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans. Návštevu sprevádzali veľmi prísne bezpečnostné opatrenia, ale aj ostrá kritika organizácií na ochranu ľudských práv. Tým sa nepáči, že európski predstavitelia kvôli dohode s Ankarou údajne privierajú oči nad porušovaním ľudských práv v Turecku a spochybňujú zákonnosť vrátenia utečencov.

Kancelárka priamo z letiska odletela vrtuľníkom do utečeneckého tábora Nizip, kde žije asi 5000 Sýrčanov. Na mieste ju dievčatá v tradičných krojoch privítali kvetinami a Merkelová si prezrela, v akých podmienkach ľudia ubytovaní v kontajneroch a stanoch žijú. Potom v Gaziantepe slávnostne otvorila nové centrum, ktoré bude ponúkať pomoc a voľno časové aktivity pre deti utečencov a ktoré EÚ financovala.

Napríklad organizácie na ochranu ľudských práv Human Rights Watch (HRW) cestu únijných predstaviteľov už dopredu kritizovala s tým, že turecké úrady politikom ukazujú len starostlivo vybrané miesta. Podľa Judith Sunderlandovej z HRW ide o "prikrášľované realitu" a mimo pozornosti pritom zostávajú otrasné podmienky v táboroch na sýrskej strane hranice, kde sa tiesnia desaťtisíce ľudí, ktoré Turecko odmieta vpustiť na svoje územie.

"Znovu som požadovala, aby tu boli zóny, kde sa prísnejšie dohliada na dodržiavanie prímeria a kde možno zaručiť dostatočnú mieru bezpečia," povedala k situácii na sýrskej strane hraníc Merkelová. Na tlačovej konferencii sa tiež snažila rozptýliť obavy, že sa v Nemecku bude kvôli istej závislosti na Turecku teraz potláčať debata o ľudských právach a slobode tlače v tejto krajine. Podľa nej to nehrozí a prípady porušovania práv sa budú vždy riešiť.

Reuters

EÚ v dohode dosiahnutej v marci ponúkla Ankare celkovo šesť miliárd eur na zlepšenie podmienok pre utečencov v Turecku i liberalizáciu vízového režimu výmenou za obmedzenie prílevu migrantov do Európy a ich spätné prijímanie. V Turecku našlo podľa jeho vlády útočisko 2,7 milióna ľudí unikajúcich pred vojnou v susednej Sýrii.
"Naším cieľom nie je len zastaviť nelegálnu migráciu, ale aj to, aby mali utečenci viac príležitostí neďaleko svojho domova," vyhlásila Merkelová na tlačovej konferencii na univerzite v Gaziantepe. Podľa vlastných slov na ňu aktivity Turecka v tábore v Nizipe urobili "veľký dojem", píše agentúra DPA.

Merkelová dodala, že projekty financované úniou v rámci dohody majú pomôcť všetkým Sýrčanom v Turecku, nielen desiatim až 15 percentám z nich, ktorí žijú v utečeneckých táboroch, a umožniť, aby sa všetky deti mohli vzdelávať.

Davutoglu zdôraznil, že počet ľudí nelegálne prechádzajúcich cez Egejské more do Grécka sa už výrazne znížil, zo 6000 denne v novembri na priemerne 130 za deň od začiatku platnosti dohody, čo podľa neho dokazuje, že dohoda už funguje. V niektoré dni sa pritom na grécke ostrovy nevydávajú žiadni utečenci, citovala ho agentúra AP

Hlavným bodom rokovania s Davutogluem bolo plnenie dohody medzi EÚ a Tureckom, ktoré začalo platiť 20. marca. Ankara sa v nej zaviazala prijať späť všetkých migrantov, ktorí sa z tureckého pobrežia dostanú na grécke ostrovy a nezískajú neskôr v Grécku azyl. Únia za pomoc pri zvládaní migračnej krízy Ankare sľúbila okrem iného obnovenie zamrznutých prístupových rozhovorov Turecka s EÚ, zrušenie vízovej povinnosti pre Turkov do konca júna a finančnú pomoc pri zvládaní migračnej krízy.

Reuters

"Otázka zrušenia víz je pre Turecko úplne zásadné," povedal na tlačovej konferencii Davutoglu a doplnil, že bez splnenia tejto podmienky zo strany Európskej únie nie je možné dohodu napĺňať.

V Turecku je v súčasnosti vyše 2,5 milióna sýrskych utečencov a mnohí z nich hľadajú spôsob, ako sa dostať za lepším životom do Európy. Hoci počet ľudí, ktorí skúšajú dostať sa cez more do Grécka v posledných týždňoch oproti januári a februári výrazne klesol, migranti túto cestu stále využívajú. Za posledných 24 hodín do dnešného rána ich ale bolo len 20 a v posledných dňoch nanajvýš dve stovky, čo je niekoľkonásobne menej, než v januári a februári.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 05:03