StoryEditor

Iračania zabili šiestich britských vojakov

26.06.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Britské jednotky v Iraku dali civilným predstaviteľom mesta Madžar al-Kabír ultimátum, aby do 48 hodín vydali tých, ktorí v utorok zabili šiestich britských vojakov. Britskí vojenskí predstavitelia sa včera stretli so siedmimi členmi mestského správneho výboru v susednom meste Amára, ležiacom 350 kilometrov juhovýchodne od Bagdadu, aby dosiahli vydanie inkriminovaných mužov.
Incident sa odohral v utorok po demonštrácii pred sídlom starostu mesta, pri ktorej zahynuli štyria Iračania. Podľa americkej tlačovej agentúry AP, ktorá sa odvoláva na svedkov, boli miestni obyvatelia rozhorčení zo smrti civilných obyvateľov, a preto zaútočili na britských príslušníkov vojenskej polície. Ozbrojení Iračania potom na mieste zastrelili dvoch Britov a štyroch ďalších zahnali na policajnú stanicu. Títo štyria Briti padli po dvojhodinovej prestrelke s ozbrojencami. V čase prestrelky bolo na policajnej stanici aj asi dvadsať irackých policajtov, ktorí však cez okno ušli. Vyzvali vraj Britov, aby sa k nim pridali, tí to však odmietli, zotrvali na stanici a bojovali s Iračanmi až do konca.
Podľa britského vojenského hovorcu podplukovníka Ronnieho McCourta Briti tento incident nevyvolali: "Tento útok nebol vyprovokovaný. Bola to vražda." Po útoku sa pohotovosť britských síl zvýšila a prijali sa ďalšie bezpečnostné opatrenia. Britský minister obrany Geoff Hoon včera v súvislosti s útokom vyhlásil, že Briti by mohli do Iraku poslať ďalšie jednotky a nariadiť im, aby nosili prilby a nepriestrelné oblečenie ako ich americkí kolegovia. "Mojou absolútnou prioritou je bezpečnosť britských jednotiek. Momentálne sa robí previerka s cieľom zvýšiť ich bezpečnosť," povedal Hoon, pričom dodal, že podľa výsledkov previerky sa rozhodne o možnom vyslaní ďalších jednotiek v počte niekoľko tisíc vojakov.
USA zmrazili majetok Saddámových ľudí
Spojené štáty zmrazili majetok 55 najhľadanejších predstaviteľov zvrhnutého irackého režimu. Zároveň vyzvali ostatné krajiny, aby nasledovali ich príklad.
Peniaze získané týmto spôsobom sa použijú na pomoc irackému ľudu, uvádza sa vo vyhlásení, ktoré v utorok vo Washingtone zverejnil americký minister financií John Snow. Ministerstvo financií vo Washingtone oznámilo, že administratíva amerického prezidenta Georgea W. Busha uvoľnila doteraz 660 miliónov dolárov zo zhabaných finančných prostriedkov na vyplatenie irackých úradníkov a dôchodcov, ako aj na financovanie rekonštrukčných prác v Iraku. Podľa aktuálnych informácií Ministerstva obrany USA sa americkým silám podarilo zadržať už 32 z celkového počtu 55 osôb, ktoré sa nachádzajú na zozname najhľadanejších predstaviteľov režimu zvrhnutého irackého diktátora Saddáma Husajna. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 17:12