trecko eú vlajky istanbulreuters
StoryEditor

Turecko je bližšie k bezvízovému styku, EK pochválila pokrok v plnení podmienok

02.05.2016, 16:35
Autor:
ČTKČTK
Ankara napríklad rozšírila prístup na svoj pracovný trh aj pre tých utečencov, ktorí nepochádzajú zo Sýrie.

Turecko urobilo v minulých týždňoch a dňoch veľký pokrok v snahe splniť európske podmienky na to, aby Európska komisia mohla navrhnúť zavedenie bezvízového styku pre tureckých občanov. Novinárom to dnes povedala hovorkyňa komisie Mina Andreevová. Naznačila tiež, že návrh, ktorý únijná exekutíva v stredu prípadne predloží na posúdenie členským krajinám EÚ a europoslancom, nebude obsahovať žiadnu špeciálnu "záchrannú brzdu" nad všeobecne platné predpisy.

Či komisia skutočne v stredu navrhne bezvízové ​​cestovanie pre 75 miliónov tureckých občanov, dnes hovorkyňa jednoznačne nepovedala a odkázala až na stredajšie rokovania eurokomisárov.

Niektoré médiá, vrátane napríklad denníka Financial Times, ale s odkazom na svoje zdroje uvádzajú, že návrh v tomto zmysle padne, bude však "podmienečný" s tým, že záverečná správa o skutočnom splnení všetkých 72 potrebných podmienok bude prijatá v polovici júna.

Bezvízový styk od polovice tohto roku je jednou z častí marcovej dohody medzi EÚ a Ankarou, ktorá v minulých týždňoch výrazne obmedzila počty migrantov plaviacich sa z Turecka na grécke ostrovy v Egejskom mori.

Andreevová dnes pripomenula, že Ankara napríklad rozšírila prístup na svoj pracovný trh aj pre tých utečencov, ktorí nepochádzajú zo Sýrie. Komisia podľa hovorkyne v stredu prijme správu o pokroku, ktorý doteraz Turci celkovo dosiahli.

Na jej základe potom komisári rozhodnú, či navrhnú vízovú liberalizáciu pre tureckých občanov. O tomto návrhu potom musí rokovať europarlament aj členské krajiny EÚ, diskusiu pritom pozorovatelia očakávajú veľmi búrlivú.

Časť europoslancov kritizuje spomaľovanie reforiem v Turecku a zdôrazňuje potrebu väčšej podpory európskych hodnôt ako sú právny štát a základné slobody.

Keď o veci europoslanci minulý týždeň diskutovali so zástupcami Európskej komisie, žiadali niektorí z nich špeciálnu záchrannú brzdu umožňujúcu bezvízový styk za určitých okolností pozastaviť.

Hovorkyňa komisie dnes zdôraznila, že vízová liberalizácia nie je jednosmerná cesta. "Vždy môže byť pozastavená, ak nie sú splnené jej podmienky," podotkla Andreevová s tým, že príslušné ustanovenia sú štandardnou súčasťou európskych vízových regulácií.

01 - Modified: 2016-03-11 08:01:59 - Feat.: 0 - Title: Zúfalá Európa pri Turecku zrádza svoje hodnoty
01 - Modified: 2024-04-18 11:32:05 - Feat.: - Title: Európska stavebná produkcia vo februári vzrástla, najviac v Rakúsku a Nemecku 02 - Modified: 2024-04-18 09:45:50 - Feat.: - Title: Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, vyhlásil Borrell 03 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 05 - Modified: 2024-04-18 09:27:28 - Feat.: - Title: Slováci si viac uvedomujú význam eurovolieb, reaguje hovorca europarlamentu na výsledky Eurobarometra
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 15:47