StoryEditor

V centre New Yorku zhorela katedrála. Nezachránilo ju ani 170 požiarnikov

02.05.2016, 16:37
Autor:
mlbmlb

Katedrálu svätého Sávu na Manhattane zachvátil v nedeľu večer ničivý požiar. Hasiči s ním bojovali až do noci, zo 160 rokov starej budovy však ostali len nestabilné obvodové múry. Svätostánok patril srbskej pravoslávnej cirkvi, niekoľko hodín pred požiarom tam 700 veriacich slávilo Veľkú noc.

Plamene svätostánok zachvátili okolo devätnástej hodiny miestneho času, teda zhruba o jednej hodine ráno SELČ. Hustý dym si všimol správca katedrály, ktorý žije v susedstve. Požiar sa pokúsil uhasiť vlastnými silami, počas zásahu sa však v útrobách svätostánku nadýchal splodín a skončil v nemocnici. Ľahšie zranenia utrpeli aj štyria z asi 170 povolaných hasičov.

Podľa televízie ABC vypukol požiar na prvom poschodí budovy. Zatiaľ však nie je jasné, čo ho spôsobilo. Plamene rýchlo zachvátili celý interiér katedrálneho chrámu aj drevené krovy, predrali sa von strechou aj vitrážovými oknami.

Ako v nočnej more

Ohnisko požiaru sa podarilo zlikvidovať po troch hodinách, hasiči však na mieste zostali celú noc. Z budovy ukrytej medzi obytnými vežiakmi ostali obhorené múry, ktoré sa podľa hasičov môžu kedykoľvek zrútiť.

"Cítim sa ako v nočnej more," povedal novinárom pri policajnej páske zdrvený pravoslávny kňaz Djokan Majstorović. Katedrála svätého Sávu bola hlavným svätostánkom srbskej pravoslávnej cirkvi v Spojených štátoch, len niekoľko hodín pred požiarom v nej 700 ľudí oslávilo Veľkonočnú nedeľu podľa juliánskeho kalendára. Ráno sa tam konala bohoslužba, popoludní slávnostný obed.

Architektonický skvost z devätnásteho storočia

Svätostánok stál v centre Manhattanu od 50. rokov devätnásteho storočia. Stavbu v štýle anglickej novogotiky navrhol slávny architekt Richard Upjohn pôvodne ako kaplnku Najsvätejšej Trojice patriacu protestantom z Episkopálnej cirkvi Spojených štátov. Kostol už vyše 50 rokov figuroval na zozname newyorských kultúrnych pamiatok.

Srbská pravoslávna cirkev svätostánok kúpila v roku 1942. Do hlavnej chrámovej lode nechala zhotoviť ozdobný ikonostas a budovu premenovala na katedrálu svätého Sávu.

Katedrála v roku 1973 prečkala bombový útok, explózia pred budovou len rozbila niekoľko vitrážových okien.

Po svätom Sávovi, prvom srbskom arcibiskupovi z 13. storočia, sa okrem vyhorenej katedrály v New Yorku volá aj ďalších 16 pravoslávnych kostolov a kláštorov naprieč Spojenými štátmi a ďalších šesť v Kanade. K srbskej pravoslávnej cirkvi sa v USA hlási zhruba 70-tisíc veriacich.

Najsilnejšiu základňu má cirkev pochopiteľne na Balkáne, kde sa k nej hlási takmer 9 miliónov ľudí. Jej stúpenci tvoria drvivú väčšinu obyvateľstva Srbska a Čiernej Hory, asi tretinový podiel majú v populácii Bosny a Hercegoviny.

01 - Modified: 2024-04-26 17:36:54 - Feat.: - Title: Pri požiari opusteného hotela v Brazílii zahynulo najmenej desať ľudí 02 - Modified: 2024-04-23 06:37:47 - Feat.: - Title: Pri Kežmarku horeli drevené obydlia, požiar uhasili nad ránom 03 - Modified: 2024-04-22 13:15:29 - Feat.: - Title: Hasiči ukončili práce na zhorenej budove niekdajšej kodanskej burzy 04 - Modified: 2024-04-18 13:42:48 - Feat.: - Title: Hasiči už tretí deň bojujú so zvyškami požiaru v budove burzy v Kodani 05 - Modified: 2024-04-17 08:47:12 - Feat.: - Title: Hasiči naďalej bojujú s požiarom historickej budovy kodanskej burzy. Hasiť ho budú zrejme ešte 24 hodín
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 01:36