Kandidát na primátora hlavného mesta Londýna.REUTERS/Hannah McKay
StoryEditor

Starostom Londýna sa môže stať moslim. Briti hlasujú v miestnych voľbách

05.05.2016, 13:01
Autor:
ČTKČTKertertmormor
Vo štvrtok idú Briti k voľbám najväčšieho rozsahu za posledných niekoľko rokov, s výnimkou parlamentných volieb. V rovnaký deň ľudia odovzdajú hlas v regionálnych voľbách a zvolia aj nového starostu Londýna. Štvrtkové hlasovanie bude tiež obrazom nálady, aká v spoločnosti panuje pred júnovým referendom o vystúpení z EÚ.

Z volieb môže podľa prieskumov vzísť vôbec prvý moslimský starosta britského hlavného mesta, ktorý nahradí doterajšiu hlavu Londýna Borisa Johnsona. Štyridsaťpäťročný právnik Sadiq Khan kandidujúci za Labouristickú stranu, je od roku 2005 poslancom britského parlamentu za londýnsky obvod Tooting.

V rokoch 2008 až 2010 pracoval vo vláde Gordona Browna ako štátny tajomník pre miestnu správu a neskôr pre dopravu, bol druhým občanom pakistanského pôvodu v britskej vláde. V rokoch 2010 až 2015 bol tieňovým ministrom spravodlivosti.

Khan sa narodil 8. októbra 1970 v Londýne, jeho rodičia emigrovali z Pakistanu do Británie krátko pred jeho narodením. Vyrástol ako jedno z ôsmich detí na chudobnom predmestí južného Londýna. Vyštudoval právo na Univerzite severného Londýna. Prieskumy mu prisudzujú podporu až 49 percent voličov.

Jediným súperom Khana je kandidát konzervatívcov Zac Goldsmith, ktorý sa netají svojím euroskepticizmom a podporou snahy o vystúpenie Británie z EÚ. V máji 2010 ho zvolili za poslanca parlamentu za obvod Richmond Park, vlani bol znovuzvolený. Narodil sa 20. januára 1975 v Londýne, je synom finančníka a miliardára Jamesa Goldsmitha, študoval na prestížnom Etone, ale vylúčili ho, keď sa v jeho izbe našli drogy.

V rokoch 1998 až 2007 pracoval ako editor Ekologického magazínu, ktorý mu daroval jeho strýko a vlastník časopisu, Edward Goldsmith. Podľa posledného prieskumu verejnej mienky ho podporuje asi 34 percent opýtaných.

Nemenej zaujímavý bude priebeh miestnych volieb v Spojenom kráľovstve. Budú sa voliť zástupcovia do zákonodarných zborov vo Walese, Škótsku, Severnom Írsku, radní do 124 miestnych správ v Anglicku a tiež policajní a kriminálni komisári.

V lokálnych voľbách v medziobdobí, medzi parlamentnými voľbami, býva spravidla úspešnejšia opozícia. Konzervatívny premiér David Cameron tak nie je pod prílišným tlakom, čo neplatí o vodcovi labouristov Jeremy Corbyn, ktorému hrozí, že vo voľbách naopak stratí. Podľa prieskumov zaostávajú labouristi v celoštátnych prieskumoch za konzervatívcami asi o päť percent, čo by sa mohlo v Anglicku premietnuť v strate asi 150 miestnych volených zastupiteľov.

Ak sa podobné prognózy naplnia, pre Corbyna, ktorý bol zvolený do čela labouristov vlani v septembri, to bude citeľné oslabenie. Tento ľavicový veterán je síce populárny medzi straníkmi, ale má malú podporu medzi prevažne centristickými labouristickými poslancami Dolnej snemovne a jeho zvolenie znížilo preferencie strany.

V Škótsku bolo hlavnou predvolebnou témou prípadné druhé referendum o nezávislosti Škótska od Británie. Škótska národná strana (SNP), ktorá vládne od roku 2011, očakáva zisk viac ako 69 kresiel (z celkových 129), ktoré získala minule. SNP je najväčším zástancom odtrhnutia od Británie.

Vo Walese majú vládni labouristi najnižšiu podporu od roku 2010, po "piatich ťažkých rokoch vo vláde", kedy vládli sami. Podľa posledného prieskumu by ich tentoraz volilo 33 percent opýtaných, zatiaľ čo waleskú stranu Plaid Cymru 21 percent, konzervatívcov 19 percent a euroskeptickú a protimigrantskú stranu UKIP 15 percent.

V Severnom Írsku, kde sa o moc delia od roku 2011 protestantskí unionisti z Demokratickej unionistickej strany (DUP) a nacionalistickí katolíci z ľavicovo nacionalistickej strany Sinn Féin, ktorá bývala politickým krídlom IRA, vedú podľa posledných prieskumov unionisti pred Sinn Féin.

01 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 02 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby 03 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 04 - Modified: 2024-04-11 10:30:00 - Feat.: - Title: FOTO Nikto jej neveril. Prestavbu dodávky zvládla úplne sama a má vysnívaný domov, po ktorom túžia aj mnohí Slováci 05 - Modified: 2024-04-10 16:39:49 - Feat.: - Title: Lídri sú kvôli USA znepojení. Harrisová pripustila, že novembrové voľby v USA môžu byť posledné demokratické
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 20:41