StoryEditor

Putin láka Rusov na divoký východ. Rozdáva nehostinné hektáre na Sibíri

06.05.2016, 11:30
Začiatkom minulého storočia sa to podarilo predsedovi vlády v cárskom Rusku Petrovi Stolypinovi - presídlil za tri roky z európskej časti impéria za Ural skoro dva milióny ľudí. Teraz sa o podobný počin pokúša ruský prezident Vladimír Putin.

Hlava Kremľa tento týždeň podpísala zákon, ktorý umožňuje ruským občanom získať od 1. júna 2016 zadarmo hektár pôdy na človeka na riedko obývanej východnej Sibíri. Ďaleký východ, ako Rusi túto svoju najvýchodnejšiu časť nazývajú, má táto iniciatíva zachrániť pred vyľudňovaním.

Očakáva sa, že o hektár pôdy na hlavu sa prihlási tisíce záujemcov. Môžu to skúsiť len raz a na získanom pozemku buď musia niečo pestovať, chovať, alebo podnikať. Ak po piatich rokoch preukážu, že s darovanou pôdou dobre hospodária, budú mať možnosť si ju kúpiť alebo prenajať za výhodných podmienok. Ale už nie zadarmo.

Nehostinný hektár

Nevýhodou je, že Jakutsko, Sachalin, Chabarovský, Amurský či Magadanský kraj alebo Čukotka, kde je možné dostať pôdu, sú oblasti krajne nehostinné. Napriek tomu podľa minuloročných sociologických prieskumov bolo asi 20 percent Rusov ochotných sem kvôli pozemku odísť.

Nakoniec sa ale zrejme k odvážnemu kroku odhodlá oveľa menej ľudí. Napriek tomu aj nezávislí ekonómovia hodnotia iniciatívu ako jednu z tých lepších. Kritizujú však, že jeden hektár je príliš málo. Podľa šéfa ekonomického inštitútu Ruskej akadémie vied Leonida Vardomského nie je jeden hektár pre bohatého oligarchu nič, pre chudobných je to zase moc, lebo im bude chýbať základný kapitál, aby vôbec s niečím začali.

Navyše pri podrobnejšom čítaní zákona vyjde najavo, že ponúkané pozemky sa nachádzajú v osamelých lokalitách - nesmú byť bližšie než 10 kilometrov od malých miest, a bližšie než 20 kilometrov od veľkých. Zákazníci v obchode v sibírskom Krasnorajsku si vážia pohánku. Reuters

Na samote, bez spojenia so svetom

Štvorčlenná rodina z európskej časti Ruska, ktorá by získala štyri hektáre, sa tak ocitne prakticky na samote, často bez elektriny, plynu, spojenie so svetom. Podľa Vardomského je vzhľadom k nepriaznivej demografickej situácii nemysliteľné, aby sa z európskej časti na východ presťahovalo 5-7 miliónov ľudí, čo by bolo potrebné. Možno vraj počítať maximálne s 200 tisíc ľuďmi.

Od rozpadu Sovietskeho zväzu sa zo Sibíri vysťahovali dva milióny ľudí. Na ich miesta sa tlačia z juhu Číňania. Aj oni sú pravdepodobne dôvodom, prečo sa prezident Putin snaží, aby ekonomickou krízou zdeptaní Rusi vyrazili hľadať nové perspektívy. Podobne, ako ich kedysi hľadali Európania v Amerike.

01 - Modified: 2024-04-25 10:55:46 - Feat.: - Title: Hrozba pre letiská a sklady. Rakety ATACMS sú kľúčové, ale Rusi sa mohli pripraviť, myslia si analytici 02 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 03 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách 04 - Modified: 2024-04-25 08:26:11 - Feat.: - Title: Ruské úrady v rámci korupčnej kauzy na ministerstve obrany zadržali tretieho muža 05 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 15:21