StoryEditor

Rýchly postup nedovoľuje spojencom obsadzovať celé územie

23.03.2003, 23:00

Americkí a britskí vojaci postupujú od kuvajtskej hranice ďalej do vnútrozemia Iraku, za sebou však okrem tisícok zajatých vojakov Saddáma Husajna nechávajú tiež malé, kompletne obkľúčené oddiely urputne sa brániacich Republikánskych gárd. Ani štvrtý deň operácie Iracká sloboda sa totiž spojeneckým jednotkám nepodarilo dostať úplne pod kontrolu prístav Umm Kasr ležiaci na iracko-kuvajtskej hranici pri slepom ramene rieky Šat Al-Arab. Britská a americká námorná pechota pritom už v piatok prenikla k druhému najväčšiemu irackému mestu, miliónovej Basre, nachádzajúcej sa tridsať kilometrov severne od Umm Kasru.
Na hlbokovodný prístav s niekoľkými tisíckami obyvateľstva, jediný, ktorý Irak vlastní, spojenci zaútočili už prvý deň pozemnej invázie do Iraku. S nečakaným odporom irackých jednotiek sa Američania a Briti stretli aj v Basre, tej sa však nakoniec rozhodli vyhnúť a zamierili na sever pozdĺž močiaru Hor Al-Hammáru k najbližšiemu mestu Karnáhu. Letisko ležiace severne od Basry sa však spojeneckým jednotkám podarilo obsadiť už v sobotu.
Pod paľbu nepriateľských jednotiek sa dostali zástupcovia médií. Trojicu novinárov cez víkend zabili či zranili na juhu Iraku, keď pracovali vo vojnovej zóne. Rad mediálnych spoločností sa však snaží prispievateľov, ktorí zostali v zázemí, prinútiť, aby sa priblížili bojovej línii. "Máme nepotvrdené správy o tom, že pri štyroch od seba navzájom oddelených incidentoch zahynuli alebo boli aspoň vážne zranení traja novinári, ktorí sa v oblasti bojov pohybovali bez vedomia spojeneckých jednotiek," povedal médiám generál Guy Shields, šéf spojeneckého tlačového strediska zriadeného v hoteli Hilton v Kuvajt City. "Zaznamenali sme telefonáty od novinárov, ktorí sa dostali pod paľbu a potom kričali o pomoc. Je veľký rozdiel v tom, vojensky ovládnuť určitú oblasť a následne ju zbaviť všetkých nepriateľských elementov nosiacich zbraň, dodal Shields. Pod nepriateľskú paľbu sa v sobotu dostalo taktiež dvadsaťpäť pracovníkov tlače pohybujúcich sa vo vojenskej kolóne v oblasti Umm Kasru. Ďalšie vozidlá s novinármi boli podľa agentúry Reuters odstreľované v okolí Nasírije ležiacej stoosemdesiat kilometrov severozápadne od Basry. O Nasíriju zvádzal 1. expedičný zbor námornej pechoty USA boje celý víkend. Explózia granátov a streľba prebudila včera ráno amerických vojakov v tábore 101. vzdušnej divízie. Pri incidente bol jeden Američan zabitý a trinásť ďalších utrpelo zranenie. Vojenská polícia krátko po útoku zatkla seržanta ženijných jednotiek pridružených k 101. divízii. Motívom útoku bola podľa všetkého osobná nevraživosť. Spojenecké tábory na severe Kuvajtu sú dobre strážené a ktokoľvek by do nich chcel preniknúť, musel by najprv prekonať niekoľkonásobne posilnený systém bezpečnostných kontrol. Najviac mŕtvych na spojeneckej strane mala na svedomí streľba z vlastných radov taktiež v prvej vojne v Perzskom zálive v roku 1991.
Kuvajtská metropola zažila včera prvý deň bez leteckého poplachu. Ešte v sobotu si pritom osadenstvo niektorých veľkých hotelov navliekalo plynové masky a utekalo za zvuku poplašných sirén do krytu. Jedna z irackých striel, podľa všetkého raketa typu Ababil 100, preletela v piatok nad Kuvajt City a dopadla do púšte neďaleko Fahahílu. Nie je vylúčené, že smerovala na neďaleké tlačové stredisko v hoteli Hilton. Ďalšiu nelietavajúcu irackú strelu krátkeho doletu zostrelila kuvajtská protivzdušná obrana s pomocou protiraketovej batérie Patriot. Nepotvrdili sa taktiež spojenecké obavy, že ustupujúce iracké jednotky zapália ropné polia na juhu Iraku. Na najväčšom z nich pri obci Rumajlá, rozkladajúcej sa neďaleko kuvajtskej hranice a produkujúcej milión barelov ropy denne, počas víkendu horelo iba desať z približne tisícky vrtov. I tak bolo včera pri pohľade z mesta Džahrá ležiacom dvadsaťpäť kilometrov západne od Kuvajt City na oblohe pri severnom horizonte dobre pozorovateľný čierny opar, ktorý mala na svedomí horiaca ropa. Už v sobotu poobede oblaky dymu na púšťou rozohnal vietor. "Mali sme strach, že to bude ako pred dvanástimi rokmi," hovorí kuvajtský vojak na poslednom check-pointe za Džahrá. Keď sa vo februári 1991 iracká armáda za ofenzívy spojencov sťahovala z Kuvajtu, zapálila sedemsto vrtov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 01:58