AlkoholReuters
StoryEditor

V Kanade liečia alkoholikov netradičným spôsobom, pravidelne im nalievajú víno

08.05.2016, 00:00
Autor:
chocho

Liečba alkoholikov pomocou alkoholu? Nezmysel, poviete si pochopiteľne. Existuje však miesto, kde túto netradičnú metódu praktizujú, a podľa portálu Guardian úspešne.

Útulok pre tvrdých alkoholikov bez domova Oaks v kanadskom hlavnom meste Ottawa má veľmi zvláštny režim. Začína o 7:30, kedy každému, kto má záujem, naleje pracovníčka útulku Dorothy Youngová dve deci vína. Následne každú hodinu až do 21:30 1,5 deci vína každému, komu ešte nestačilo.

Nemusia už zháňať alkohol

Má to ale háčik. Ak Youngová spozoruje, že je niekto opitý, nenaleje mu, kým nevytriezvie. Pointou je udržiavanie takzvanej "hladinky", aby sa tak predišlo abstinenčným príznakom.

Väčšina bezdomovcov spočiatku pije maximálne dávky. Mnohí si dokonca alkohol kupujú či kradnú a pijú aj mimo útulku. U väčšiny sa to ale postupne začne meniť.

Prestanú piť mimo útulok, začnú vynechávať pravidelné dávky alebo si víno riedia.     

Prístup k alkoholu je to, čo robí Oaks odlišným od iných zariadením s podobným zameraním. Obhajoba ich metódy je jednoduchá, rieši sa tak najakútnejší problém ťažkých alkoholikov. Teda zohnať alkohol. Kým nemajú alkohol, všetko ostatné je vedľajšie - nestarajú sa o seba a o svoje zdravie či kradnú.

Útulkom prešli aj skutočne extrémne prípady. Jeden muž sa napríklad ocitol na záchytke 109 krát v priebehu polroka. 

Že do útulku prichádzajú ľudia z ulice v otrasnom stave, dokazujú aj slová zdravotnej sestry Kim van Herk. "Máme chalanov s ranami, v ktorých majú červy," povedala. 

Neúmerne veľké náklady Ottawy

Udržiavaním "hladinky" a odvrátením najakútnejšieho problému alkoholikov sa otvára priestor na prácu s nimi. Na rad môže prísť ich postupné zaraďovanie späť do spoločnosti. Youngová preto organizuje strečingové cvičenia, knižný klub, nákupné výlety či vychádzky.

Opakované výjazdy polície, sanitiek, zdravotná starostlivosť a opatera na záchytkách. To je len zlomok z toho, čím ťažkí alkoholici bez domova zaťažovali Ottawu, aj keď ich bolo asi len 500 v porovnaní ku 750-tisíc obyvateľom mesta. A to zároveň neúmerne zaťažovalo aj mestský rozpočet.

Navyše tri zo štyroch útulkov pre bezdomovcov zakazovali vstup opitým ľuďom. Tento problém si všimol významný kanadský lekár Jeff Turnbull, ktorý sa o problém začal aktívne zaujímať.

S pomocou ďalších lekárov spustil v roku 2001 pilotný projekt Managed Alcohol Programme, v ktorom sa v rámci liečby podával alkoholikom alkohol.

Tento novátorský prístup má samozrejme aj mnoho kritikov. Turnbull dokonca dostával aj výhražné správy, v ktorých bol napríklad obviňovaný, že alkoholikov zabíja. Abstinencia je jediná cesta, vyčítali kritici.

Bernie Pauly z Centra pre výskum závislostí a riaditeľ centra Tim Stockwell dokončujú štúdiu programu liečby ťažkých alkoholikov aj pomocou alkoholu. Ich hĺbkový výskum zistil, že tento spôsob liečby výrazne znižuje devastačné účinky pitia. Výrazne sa zvýšila u týchto ľudí ich bezpečnosť, duševné a fyzické zdravie, rodinné vzťahy či sebavedomie.   

01 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 02 - Modified: 2024-04-10 07:56:10 - Feat.: - Title: Zlomené srdce nie je výmysel: Poradíme vám, ako ho vyliečiť a prekonať pocity straty 03 - Modified: 2024-04-07 20:43:49 - Feat.: - Title: Kanada vyčlení 2,4 miliardy kanadských dolárov na investície do umelej inteligencie 04 - Modified: 2024-03-30 08:00:00 - Feat.: - Title: Vedci zaznamenali výrazný úhyn netopierov. Môže za to alkohol, z ktorého ti určite bolo už minimálne raz zle 05 - Modified: 2024-03-25 11:00:00 - Feat.: - Title: Rekordná zbierka pre ťažko chorého Martina pomohla. Chlapcovi liečba zabrala a zvyšné peniaze chce rodina darovať iným deťom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 15:02