UtečenciReuters
StoryEditor

250-tisíc za migranta europoslanci nechcú: Je to provokatívne

11.05.2016, 16:39
Autor:
ČTKČTK

Európsky azylový systém je potrebné reformovať, nový návrh Európskej komisie je však nedostatočný a nápad, že krajiny sa budú môcť z prijatia utečencov vykúpiť, je neprijateľný. Zhodla sa na tom dnes väčšina europoslancov, ktorí v Štrasburgu debatovali o zmenách takzvaného dublinského systému, podľa ktorého žiadosť o azyl rieši štát, kde sa utečenec prvýkrát dostane na územie Európskej únie.

Európska komisia minulý týždeň predstavila návrh, v ktorom chce dublinské pravidlá zachovať. Doplniť by ich však mal krízový mechanizmus rozdelenia žiadateľov o azyl na základe kvót v prípade preťaženia jednej z krajín únie. Mechanizmus by bol spustený automaticky v krízovej situácii, bolo by ale možné sa z neho dočasne vyplatiť a to sumou 250-tisíc eur za jedného z odmietnutých žiadateľov.

"Musíme zabezpečiť, aby ľudia, ktorí potrebujú ochranu, ju dostali. To je naša morálna povinnosť i právna zodpovednosť. Nájsť spôsob, ako pomôcť ľuďom, aby nemuseli riskovať svoje životy pri nebezpečných cestách a nedostali sa do rúk pašerákov," uviedol na úvod podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans s tým, že súčasný azylový systém nestačí, pretože má slabiny. "Navrhujeme korektívny mechanizmus dublinského systému. Ten by sa spúšťal automaticky, kedykoľvek by bol členský štát zaplavený migrantmi; utečenci budú presunutí do iných členských štátov," dodal. Všetky členské štáty budú podľa neho musieť do tohto systému prispieť a preukázať solidaritu, alebo finančne podporiť tie štáty, ktoré sa utečencov ujmú.

Podľa maltskej europoslankyne ľudovcov Roberty Metsolaovej má návrh EK určité dobré prvky a vykazuje pokrok pri riešení problému, napríklad pokiaľ ide o posilnenie Európskeho podporného azylového úradu (EASO). "Myslím ale, že myšlienka Európskej komisie, že by sa členské štáty mohli z tohto mechanizmu vyplatiť, je provokatívny. To, že sa niektoré krajiny môžu vzdať zodpovednosti za peniaze, nie je podľa mňa najlepší spôsob, ako dosiahnuť zdieľanie solidarity," uviedla Metsolaová.

01 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 02 - Modified: 2024-04-17 14:15:00 - Feat.: - Title: Piepergate zráža šance Leyenovej získať znova post. A kontroverzií pribúda 03 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 04 - Modified: 2024-04-11 20:49:02 - Feat.: - Title: Europarlament odobril rozpočtové hospodárenie Eurokomisii a jej agentúram. Záväzky majú rekordnú výšku 05 - Modified: 2024-04-11 12:36:16 - Feat.: - Title: Poslanci europarlamentu schválili reformu trhu s elektrinou, má chrániť spotrebiteľa pred kolísaním cien
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 10:29