StoryEditor

Budúci novinári sa zoznámili s prácou OSN

23.05.2016, 06:00
Autor:
(red)(red)
Cieľom stretnutia bolo budúcim novinárom predstaviť prácu OSN a jej jednotlivých zložiek, ako aj predstaviť spôsoby, akými OSN spolupracuje s médiami.

Ak vo svete existuje pôda, na ktorej sa má hovoriť o globálnych výzvach, potom je to pôda Organizácie Spojených národov. V nám najbližšej pobočke tejto organizácie, tu za rohom vo Viedni (na svete sú len štyri takéto pobočky - v New Yorku, Ženeve, Nairobi a Viedni) sa študenti kurzu Svet medzi riadkami stretli so zástupcami viacerých organizácií, ktoré patria pod OSN alebo s ňou úzko spolupracujú.

Cieľom stretnutia bolo nádejným novinárom nielen predstaviť prácu tejto globálnej inštitúcie a jej jednotlivých zložiek na napĺňaní Cieľov udržateľného rozvoja, ale aj ukázať spôsoby, akými OSN spolupracuje s médiami. Stretnutie spojené s panelovou diskusiou bolo súčasťou vysokoškolského kurzu, ktorý na Katedre žurnalistiky Univerzity Komenského v Bratislave realizuje občianske združenie Človek v ohrození, katedra žurnalistiky a Hospodárske noviny.

O pohľad na globálne výzvy a mediálnu spoluprácu sa podelili predstavitelia viacerých inštitúcií. Ako prvý študentom predstavil svoju prácu riaditeľ viedenskej Informačnej služby OSN Martin Nesirky. Vďaka tomu, že má sám za sebou dlhoročnú novinársku prax, mal predstavu, akým typom informácií treba osloviť aj budúcich novinárov.

Po úvodnej prezentácii sa k slovu dostali aj ďalší panelisti. Hovorca Úradu OSN pre drogy a kriminalitu David Dadge, šéf oddelenia pre vzťahy s médiami a korporátnym sektorom pri Organizácia OSN pre priemyselný rozvoj Jason Slater, Luc St-Pierre, ktorý vedie sekciu aplikácie vesmírnych riešení v Úrade OSN pre vesmírne záležitosti, či Susanna Lööf z tlačového odboru Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu a Elisabeth Wächter z Organizácie Zmluvy pre všeobecný zákaz jadrových skúšok. Po krátkych prezentáciách mohli študenti klásť panelistom otázky, čo aj náležite využili.

Študenti sa pritom nedozvedeli len to, akým spôsobom organizácie spolupracujú s médiami, čo sa im môže hodiť v ich budúcej praxi, ale aj množstvo iných zaujímavostí. Wächter im napríklad priblížila, ako odborníci v OSN dokážu vďaka seizmickým aktivitám na planéte zistiť, či ktorási krajina netestovala jadrové zbrane. Lööf im pre zmenu vysvetlila, o čo ide vo výskume tzv. mutácie rastlín podporenej radiáciou, ktorá v poľnohospodárstve reaguje na meniacu sa klímu planéty a vedeckými postupmi urýchľuje adaptáciu rastlín na meniace sa podmienky (a pritom nejde o GMO). 

Úrad OSN vo Viedni, ktorý svoju činnosť odštartoval v januári 1980, je po New Yorku a Ženeve tretím sídlom OSN (štvrté je v kenskom Nairobi). V medzinárodnom centre známom ako UNO City dnes pracuje vyše štyritisíc zamestnancov z viac ako sto krajín sveta. Na jeho čele od roku 2010 stojí ruský diplomat Jurij Fedotov.

Cesta sa uskutočnila v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt podporil SlovakAid.

globalne_loga

01 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 02 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov 03 - Modified: 2024-03-29 08:59:16 - Feat.: - Title: Francúzsko čelí kolektívnej sťažnosti. Dôvodom je nedostatok vody 04 - Modified: 2024-03-27 12:52:11 - Feat.: - Title: Kanadské banky: Emisie nebudú rásť, keď budú financované udržateľné projekty 05 - Modified: 2024-03-17 22:03:52 - Feat.: - Title: Nigéria obmedzuje slobodu zdravotných sestier, aby zabránila úniku mozgov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 07:55