StoryEditor

Asi si zaplatím prevádzača do Nemecka, odkazuje Sýrčan. Gréci likvidujú veľký utečenecký tábor

24.05.2016, 12:55
Autor:
ČTKČTK

Grécke úrady dnes začali evakuovať migrantov z provizórneho utečeneckého tábora pri Idomeni neďaleko grécko-macedónskej hranice. Podľa policajných zdrojov bolo dopoludnia v 23 autobusoch odvezených 1100 osôb. V tábore bolo podľa gréckych úradov odhadom 8400 ľudí, ktorí majú byť počas niekoľkých dní presunutí do novo postavených a lepšie vybavených a zorganizovaných táborov.

Grécko sa obyvateľov tábora Idomeni snažilo presvedčiť niekoľko mesiacov, aby sa presunuli na vhodnejšie miesta. Terajšia evakuácia, ktorá začala za svitania, by podľa skorších odhadov mala trvať týždeň až desať dní.

Nevedia, kam idú

Polícia podľa agentúry AP zabránila v prístupe do táboriska všetkým novinárom okrem reportérov gréckej tlačovej agentúry ANA a verejnej televízie ERT1. Na jej záberoch bolo vidieť utečencov nastupovať do autobusov a deti hrajúce sa medzi stanmi.

Na poludnie začali buldozéry odstraňovať vyprázdnené stany, oznámili ľudia z tábora na twitteri.

"Všetko sa deje pokojne, situácia je pokojná a operácia veľmi dobre zorganizovaná, nevzniká žiadne napätie. Policajti ľudí o evakuácii informujú a aj z ampliónov sa to hlási v angličtine a arabčine," povedala AFP zástupkyňa organizácie Lekári bez hraníc Vicky Markolefaová, ktorá je v tábore . Utečenci vraj ale nie sú dostatočne informovaní o tom, kam sú prepravovaní, a ťažkosti sú s distribúciou jedla, pretože na mieste zostalo veľmi málo humanitárnych pracovníkov.

Podľa vládneho hovorcu Jorgosa Kyritsisa nepoužije polícia pri akcii silu. Na mieste je však 20 oddielov poriadkovej polície. Hladký priebeh akcie má zabezpečiť celkom asi 400 policajtov. Operácia začala o 06:00 SELČ, "postupuje sa pomaly a v kľude", povedal Kyritsis. Vysídlenci sú podľa hovorcu prevážaní k Solúnu, kde sú pre nich k dispozícii dva stanové tábory a sedem objektov po bývalých továrňach. Podľa úradov bolo vytvorené miesto pre 6000 ľudí.

Idomeni vzniklo spontánne

Úrady utečencom v Idomeni oznámili začatie evakuácie v pondelok a mnoho migrantov potom vyjadrovalo nevôľu. "Tu je to oveľa lepšie ako v táboroch. Všetci to hovoria. Počula som o evakuácii, to nie je dobré. Sme tu už tri mesiace a v táboroch budeme musieť stráviť najmenej šesť ďalších, než sa niekam dostaneme. To je dlho, nemáme peniaze ani prácu, čo budeme robiť? " povedala agentúre AP utečenkyňa z Damasku Hind Mkávívá. 22-ročný sýrsky utečenec Abda Radžab povedal, že uvažuje o tom, že zaplatí prevádzačom za to, aby ho dostali do Nemecka. "Počuli sme, že nás budú evakuovať do táborov. Môj cieľ je dostať sa do Nemecka, nie do tábora," povedal v pondelok.

Väčšina ľudí v Idomeni žije v malých stanoch a okrem iného blokujú železnicu, ktorá zaisťuje hlavné balkánske spojenie pre nákladnú dopravu. Grécke úrady chcú toto spojenie čo najrýchlejšie obnoviť.

Provizórna táborisko pri Idomeni vzniklo spontánne, keď asi pred tromi mesiacmi Macedónsko a ďalšie európske krajiny uzavreli hranice pre utečencov, ktorí masovo prúdili do Európy z Blízkeho východu a z Afriky. Vlani ich touto cestou prišilo viac ako milión. Mnoho utečencov odmieta odísť do lepších táborov, pretože sa nevzdávajú nádeje, že sa hranice otvoria. V Grécku po uzavretí takzvanej balkánskej cesty uviazlo 54-tisíc migrantov.

01 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 02 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 03 - Modified: 2024-04-11 08:14:28 - Feat.: - Title: Po stroskotaní lode pri pobreží Talianska zahynulo deväť migrantov, 15 je nezvestných 04 - Modified: 2024-04-10 18:00:47 - Feat.: - Title: Poľsko podľa Tuska neprijme mechanizmus Európskej únie pre relokáciu migrantov 05 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 07:28