StoryEditor

Islamský štát čelí ofenzívam na troch frontoch, proti radikálom sa vedú urputné boje

01.06.2016, 19:00
Islamský štát stratil vojenskú iniciatívu, radikáli musia aktuálne brániť tri strategicky dôležité mestá.

Bolo by predčasné tvrdiť, že je teroristické zoskupenie Islamský štát (IS) na kolenách. Ale že jednoznačne stratilo vojenskú iniciatívu, je zjavné. Potom, čo irackí vojaci začali dobývať Fallúdžu a pešmergovia sa priblížili k Mosulu, čelí IS veľkému útoku v Sýrii. Mohol by džihádistov odrezať od tureckej hranice.

Dlhé mesiace priepustná hranica medzi Tureckom a územím Islamského štátu v Sýrii, cez ktorú sa džihádisti ľahko presúvali, môže za niekoľko týždňov byť minulosťou.

Koalícia Sýrskych demokratických síl (SDF), v ktorej vedľa väčšinových Kurdov bojujú tiež asýrski kresťania či arabské milície, vyslala tisíce bojovníkov do útoku na pozície Islamského štátu v okolí mesta Manbidž na severe Sýrie. Práve okolo tohto mesta prechádza spomínaný koridor, spájajúci územia IS s Tureckom.

Nie je to pritom jediné miesto, o ktoré sa v Sýrii a Iraku teraz urputne bojuje. Iracké vládne sily zaútočili na pozície IS vo Fallúdži, zatiaľ čo kurdskí pešmergovia na severe Iraku sa približujú k Mosulu, najväčšiemu mestu v rukách džihádistov.

Každé z troch miest je pritom dôležité: Manbidž je už spomínanou bránou k tureckej hranici, Mosul čoby najväčšie mesto držané IS v Iraku zostáva do istej miery súčasťou ropnej ekonomiky IS, ukazujú Financial Times. Fallúdža, Mesto mešít, zase leží neďaleko Bagdadu a boj o ňu je dôležitým testom spolupráce irackej armády, špeciálnych síl a šiitskych milícií.

Ako vyhnať Islamský štát a nedať zámienku Turkom

Boje o Manbidž na severe Sýrie prepukli po týždňoch tichých príprav, uviedli americkí činitelia pre agentúru Reuters. Útokov sa zúčastňujú tisíce príslušníkov oddielov SDF. Podľa niektorých správ sily SDF otvorili proti Manbidžu druhý front po tom, čo sa im podarilo opraviť jeden z mostov cez Eufrat, vyhodený skôr do vzduchu bojovníkmi IS.

Turecko, ktorého juhovýchod je obývaný miliónmi etnických Kurdov, posilňovanie kurdských pozícií na severe Sýrie vníma s nevôľou. V minulosti dalo najavo, že nepripustí prepojenie hlavného kurdského územia v Sýrii s izolovaným západným kantónom Efrin. Inými slovami, že nenechá Kurdov dobyť územie Islamského štátu pri tureckej hranici.

Presne o to sa ale terajšia ofenzíva smerujúca na mesto Manbidž snaží. "Operácia, ktorá by mohla trvať týždne, cieli na odrezanie IS od sýrsko-tureckej hranice, ktorú ozbrojenci dlho používali ako cestu k presunom bojovníkov z a do Európy," uvádza Reuters. Podľa jedného amerického dôstojníka citovaného agentúrou to je posledná zostávajúca dôležitá cesta IS do Európy.

S vojenským postupom radia silám SDF tri stovky príslušníkov amerických špeciálnych síl, ktorí sa ale nemajú zapájať priamo do bojov. Server al-Masdar News však uvádza, že po boku SDF bojujú príslušníci americkej námornej pechoty.

Dôstojník zmienil dohodu, podľa ktorej sa útoku zúčastňujú najmä sýrskoarabské oddiely SDF a len v malej miere Kurdi, ktorí sa po dobytí územia majú stiahnuť. Vďaka tomu podľa neho ofenzívu podporuje aj Turecko, s ktorého delostreleckou podporou cez hranice plánovači počítajú. Úspešná akcia by sťažila zásobovanie hlavnej sýrskej základne IS, mesta Rakka, severne od ktorého sa už tiež bojuje.

Na Fallúdžu udreli z troch smerov

Islamský štát pritom musí ustupovať z pozícií aj v Iraku, kde sa kurdské aj iracké vládne sily prebíjajú k centrám moci džihádistov.

Fallúdžu, dlhšiu dobu obkľúčenú dŕžavu IS pár desiatok kilometrov od Bagdadu, na začiatku bitky ovládalo tisíc džihádistov, proti ktorým stálo zhruba desať- až pätnásťnásobná početná presila irackých vojakov a milicionárov. Tí mesto a jeho okolie vzali útokom z troch smerov a rozdelili územie ovládané IS.

Práve nasadenie šiitskych milícií je dôležité. Iračania sa podľa Michaela Knightsa z washingtonského inštitútu pre blízkovýchodnú politiku už naučili, že milície nie sú nijako zvlášť dobré v dobývaní miest, ale na vidieku si vedú lepšie - a dokážu tiež lepšie odhadnúť, kde milície nasadiť a kde nie s ohľadom na riziko sektárskeho násilia.

Bitka o Fallúdžu má aj český príspevok. Iračania totiž do boja nasadili lietadlá L-159, ktoré kúpili od Českej republiky. Podporujú s nimi práve útoky šiitskych milícií, na ktoré sa Američania pozerajú cez prsty.

Džihádisti bránia civilistom v opustení Fallúdže. Podľa nepotvrdených správ z mesta vyslali do ulíc komandá smrti trestajúce obyvateľov, ktorí vyvesujú biele vlajky. Sedemdesiat tisíc zostávajúcich obyvateľov čelí krutému hladu.

Pešmergovia vytláčajú džihádistov od svojho hlavného mesta

Najcennejšou dŕžavou IS v Iraku zostáva Mosul, ale aj okolo neho dobyli kurdskí pešmergovia niekoľko dedín a priblížili sa k nemu. Pri bojoch v jednej dedine zahynul generál Rizgar veliaci zdravotníckej službe, ktorý mal aj české občianstvo.

Bojovníci irackých Kurdov - pešmergovia - sú na rozdiel od Kurdov v Sýrii výrazne lepšie vybavení, často ťažkými, hoci staršími zbraňami vrátane tankov. Majú tiež lepšie vzťahy s Tureckom a tešia sa takmer faktickej, hoci nie formálnej nezávislosti. Výzbroj na boj s Islamským štátom im dodala aj Česká republika.

Útokov na pozície IS okolo Mosulu, ktorý má pripraviť pôdu pre záverečný úder priamo proti centru provincie Ninive, sa zúčastňuje zhruba päťtisíc pešmergov vrátane špeciálnych síl kurdského ministerstva vnútra zvaných Zeravani. Doterajšie oslobodenie niekoľkých dedín znamená tiež to, že Kurdi vytlačili džihádistov o zhruba desať kilometrov od svojho centra Arbíl.

01 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny 02 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 03 - Modified: 2024-04-14 21:32:00 - Feat.: - Title: Turecko po útoku Iránu na Izrael vyzvalo na koniec eskalácie v regióne, mohla by vyústiť do vojny 04 - Modified: 2024-04-14 15:05:55 - Feat.: - Title: Irán uplatnil právo na sebaobranu, reaguje na útok na Izrael sýrska vláda 05 - Modified: 2024-04-14 13:47:46 - Feat.: - Title: Irak vyzval na zníženie napätia na Blízkom východe
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 07:25