StoryEditor

Dôležitý zlom vo vojne proti terorizmu

18.08.2003, 00:00
Všetky konšpiračné opatrenia Hambaliho, spoluzakladateľa a operatívneho vodcu východoázijskej teroristickej organizácie Džamá Islámíjá (JI), tentoraz zlyhali. Už ako moslimský duchovný svojim žiakom vždy vštepoval: "Utajenie je pre svätú vojnu najdôležitejšie." Hambali je považovaný za jedného z najvražednejších teroristov sveta a Spojené štáty americké označili jeho zatknutie za "veľký úder nepriateľovi". Washington už dlhší čas vyjadroval obavy, že práve spomínaný indonézsky duchovný vodca extrémistickej moslimskej organizácie JI prevzal po spojeneckých útokoch na Afganistan velenie nad juhoázijskou vetvou Al-Kajdá. So skupinou piatich až ôsmich Indonézanov pripravoval podľa všetkého výbuchy na Bali, pri ktorých vlani zahynulo 202 ľudí, zväčša cudzincov. Hambalimu sa tiež pripisuje teroristický útok na hotel JW Marriott, ku ktorému došlo minulý týždeň v indonézskej Jakarte.

Skúsenosti zbieral v Afganistane
Prvé skúsenosti so "svätou vojnou" zbieral Hambali v osemdesiatych rokoch v Afganistane, kde tri roky bojoval po boku mudžahedínov. Po návrate z vojnovej zóny regrutoval moslimov v tunajšom regióne pre konflikty v Bosne a v Alžírsku. Riduan Isamuddín prišiel v roku 1985 do Malajzie spolu s ďalšími indonézskymi duchovnými unikajúcimi pred režimom bývalého prezidenta Suharta. Spočiatku žil v novom exile skromne. Živil sa predajom indonézskych liečiv a neskôr aj kebabu, čo stačilo, aby uživil seba a svoju čínsko-malajskú ženu zo Sebahu a zaplatil rentu za malý drevený dom. V polovici roku 1990 mu však začali peniaze tiecť prúdom. Predovšetkým vzrástol počet návštevníkov prichádzajúcich zo Stredného východu. Zmenil adresu a obstaral si luxusné auto. Často ho bolo vidno, ako diskutuje niekoľkými mobilnými telefónmi súčasne. Neskôr vyšetrovanie ukázalo, že mnohé boli so švagrom Usámu bin Ládina, ktorý žil v tom čase v Manile.
Pád Suhartovho režimu v roku 1998 umožnil návrat Hambalimu a i ďalšiemu duchovnému, Abu Bakarovi Bašírovi, ktorého v súčasnosti vyšetrujú pre terorizmus, späť do Indonézie. Neubehlo ani pár mesiacov a Hambali začal s náborom duší na nové bombové útoky v regióne svojej starej vlasti. Moslimskí fanatici ho začali vyznávať ako veľkého hrdinu.

Bohatý register
Register jeho teroristických aktivít je skutočne bohatý. Riduan Isamuddín je podozrivý, že práve on sprostredkoval v Malajzii v januári 2000 stretnutie dvoch samovražedných únoscov lietadiel, ktorý zaútočili 11. septembra 2001 na New York a Washington spolu s ďalšími členmi Al-Kajdy. Témou ich schôdzky malo byť plánovanie teroristických útokov proti západným cieľom v tunajšom regióne. Hambali čelí aj obvineniu z bombového útoku na americkú lietadlovú loď USS Cole v Jemene v októbri 2000. Podľa všetkého má na svedomí i sériu dvadsiatich simultánnych výbuchov v kostoloch v Jakarte, na Jáve, Sumatre a Lomboku, ku ktorým došlo na Štedrý večer 2000. A nakoniec, výzvedné služby sú presvedčené, že Hambali riadil i teroristický útok na železničnom nádraží v Manile v decembri 2000, kde zahynulo 22 ľudí. Rovnako v Singapure mal svoje plány, ktoré mu nakoniec nevyšli. Tunajší vyšetrovatelia sa domnievajú, že práve Hambali zohral v roku 2001 výraznú úlohu pri prípravách teroristických útokov na americké, britské a izraelské diplomatické ciele na ostrove a na terajšie zariadenia NAVY Spojených štátov. Vďaka skorému zásahu bola teroristická sieť JI v Singapure odhalená a niekoľko ľudí skončilo vo väzení.
Práve v posledných mesiacoch sa naháňačka na Riduana Isamuddína zintenzívnila. Washington totiž získal od zadržaného bývalého vysoko postaveného člena Al-Kajdy informáciu, že Hambali prijal vysokú sumu, ktorá mu má pomôcť financovať nový veľký teroristický útok. Druhý zatknutý uviedol, že Hambali sa nedávno snažil najať pilotov a prehovoriť ich na útok civilných lietadiel s cieľom zaútočiť na neidentifikované ciele. Pozornosť CIA sa sústredila i na Thajsko, kde sa Hambali podľa niektorých indikácií mohol zdržiavať. Minulý týždeň prekročil hranice na falošný španielsky pas z Kambodže. Thajskí dedinčania nemali tušenie, že sa do ich štvrti nasťahoval jeden z najhľadanejších teroristov, majúci na svedomí stovky ľudských životov. Ich všímavosť však nakoniec dopomohla k jeho dopadnutiu.
01 - Modified: 2002-11-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kompetencie z rezortu na rezort
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 02:49