stoltenberg natoReuters
StoryEditor

NATO posilní obranu voči Rusku, do Pobaltia a Poľska vyšle štyri prápory

13.06.2016, 15:50
Autor:
ČTKČTK
Ministri obrany krajín NATO tento týždeň počas rokovaní v Bruseli potvrdia rozmiestnenie štyroch mnohonárodných práporov v Pobaltí a v Poľsku, povedal dnes novinárom generálny tajomník organizácie Jens Stoltenberg.

Krok je súčasťou aliančnej odpovede na nové bezpečnostné prostredie v Európe, podotkol. Kedy presne vojaci do oblasti prídu, z akých budú krajín a ďalšie detaily budú podľa amerického veľvyslanca pri NATO Douglasa ltého známe až na summite vo Varšave, ktorý sa uskutoční na začiatku júla.

Ministri obrany aliancie sa zídu v utorok a v stredu. Je to posledná schôdzka členských krajín na tejto úrovni pred varšavským stretnutím šéfov štátov a vlád krajín NATO.

Rotačný systém

"Na základe rady našich vojenských plánovačov budeme súhlasiť s rozmiestnením štyroch robustných mnohonárodných práporov v pobaltských štátoch a v Poľsku," povedal dnes Stoltenberg novinárom. Bude to podľa neho jasný signál, že NATO je pripravené brániť spojenecké krajiny.

Prápory o celkovej sile asi 4000 ľudí budú založené na rotačnom základe. Ich časti z rôznych členských krajín teda nebudú v troch štátoch Pobaltia (Litva, Lotyšsko, Estónsko) a v Poľsku rozmiestnené trvalo, ale budú sa striedať každých šesť či deväť mesiacov, povedal novinárom americký veľvyslanec pri NATO Douglas Lute.

Predpokladom ale podľa neho je, že vojaci ostatných krajín aliancie budú vo štvorici členov NATO prítomní 365 dní v roku. Stoltenberg uviedol, že prápory budú pod aliančným velením.

Nejde o hrozbu

Práve USA budú základom jedného z práporov; predpokladá sa, že ďalšími krajinami, ktoré prispejú podobne, bude Británia a Nemecko. Tieto štáty poskytnú napríklad veliteľské štruktúry a základ síl, ktoré na potrebné počty doplnia menšie jednotky ďalších krajín NATO.

Podľa ltého zatiaľ nie je jasné, ktorá krajina sa stane základom práporu plánovaného pre Poľsko.

"Nič z toho, čo sa bude preberať tento týždeň alebo za tri týždne vo Varšave nie je pre nikoho hrozbou. S pár prápormi inváziu neurobíte, že? Ale môžete ovplyvniť prepočty potenciálneho agresora ohľadom nákladov, výnosov a rizík," poznamenal Lute pred novinármi.

Výrazné posilnenie síl

Generálny tajomník NATO pripomenul, že posilnená aliančná prítomnosť v krajinách, ktoré sa v posledných mesiacoch cítia ohrozované ruským susedom, je len súčasťou väčšej reakcie NATO na súčasné bezpečnostné výzvy.

NATO od svojho posledného summitu vo Walese zdvojnásobilo veľkosť svojich síl rýchlej reakcie na 40 000 vojakov. Súčasťou sú aj nové sily veľmi rýchlej reakcie s asi 13 000 príslušníkmi, 5000 z nich má zvládnuť vyraziť na miesto krízy počas niekoľkých dní.

Aliancia tiež na svojom východnom krídle zriadila osem nových veliteľstiev, ktoré koordinujú plánovanie, vojenské cvičenia aj posilnenú prítomnosť.

01 - Modified: 2024-04-24 14:03:56 - Feat.: - Title: Ako ovplyvnia Rusko rakety dlhšieho doletu pre Ukrajinu? Putinov hovorca hovorí, čo musí Kremeľ spraviť 02 - Modified: 2024-04-24 10:47:17 - Feat.: - Title: Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol omšu za Navaľného 03 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 04 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 05 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 17:50