StoryEditor

Izrael radikálne sprísňuje bezpečnostné opatrenia

06.08.2002, 00:00
Po sérii najnovších palestínskych atentátov, ku ktorým došlo za posledný týždeň, Izrael sprísňuje bezpečnostné opatrenia proti potenciálnemu prenikaniu teroristov. Minister obrany Benjamin Ben Eliezer včera oznámil zrýchlenie prác na výstavbe oplotenia medzi izraelským a palestínskym územím.

Od spustenia projektu na vybudovanie bezpečnostného oplotenia vybudovali iba 40 metrov tejto mechanickej zábrany. Podľa Eliezera sa realizácia projektu spomalila pre problémy s financovaním stavby. Tento týždeň sa však uskutoční nové stretnutie firiem podieľajúcich sa na stavbe a práce sa znovu rozbehnú. Rezort obrany plánuje stavbu ohrady v dĺžke 110 kilometrov. Toto oplotenie by mali vybudovať a dofinancovať v priebehu jedného roku. Izrael začal s výstavbou bezpečnostného oplotenia na hraniciach s územím na západnom brehu Jordánu, ktoré má zabrániť prienikom palestínskych teroristov v júni tohto roka. Ďalšie oplotenie bude podľa plánu chrániť Jeruzalem. Bezpečnostné oplotenie bude zahŕňať aj detektory pohybu. Strážiť ho budú vojenské hliadky. Výstavba jedného kilometra plota stojí milión dolárov a celý projekt vyjde na 220 miliónov dolárov.
Izraelský minister obrany včera ďalej uviedol, že sa treba pripraviť na "prekvapenia" v boji proti terorizmu. "Treba očakávať prekvapenia v protiteroristickom boji. Izrael zvažuje všetky možné opatrenia, ktoré by mohli viesť k zníženiu úrovne násilia v regióne," vyhlásil Eliezer. Minister pre izraelský rozhlas zároveň povedal, že je proti vyhosteniu predsedu Palestínskej autonómie Jásira Arafata do cudziny alebo do pásma Gazy. "Takéto opatrenie by neposilnilo bezpečnosť Izraela," dodal minister.
Izraelská armáda informovala, že sprísni blokádu piatich palestínskych miest na západnom brehu Jordánu. "Kvôli poslednej vlne útokov bolo rozhodnuté úplne obmedziť pohyb Palestínčanov v oblastiach Džanínu, Nábulusu, Túlkarmu, Kalkílíje a Ramalláhu s výnimkou zdravotných a humanitárnych prípadov," uvádza sa vo vyhlásení armády židovského štátu.
Napriek týmto avizovaným krokom sa v Izraeli množí kritika nedostatočných bezpečnostných opatrení, ktoré by mali chrániť izraelské obyvateľstvo pred útokmi. Počas víkendu v Izraeli robili kontrolu schopností bezpečnostných služieb v nákupných strediskách a hoteloch na odhalenie samovražedného atentátnika či bombu uloženú v aute. Inšpekcia zistila vážne nedostatky v práci bezpečnostných služieb na juhu Izraela. Do niektorých nákupných stredísk sa podarilo bez problémov priviezť bombu v aute. Úspešnejší boli pracovníci bezpečnostných služieb v hoteloch, ktorí pri osobnej prehliadke odhalili muža s náložou v taške. Napriek tomu inšpektori označili úroveň práce bezpečnostných služieb za úbohú.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 10:36