Prieskumy verejnej mienky hovoria jasne. Nadpolovičná väčšina Škótov chce ostať v EÚ.Flickr/ Secret Pilgrim
StoryEditor

Škóti riešia veľkú dilemu. Chcú ostať v únii, no brexit znamená nezávislosť

20.06.2016, 12:53
Obyvateľov Škótska čaká pred referendom o odchode Británie z EÚ zložité rozhodnutie. Väčšina z nich si želá zostať v európskych štruktúrach, prípadný brexit by im však ponúkol šancu na ďalšie hlasovanie o nezávislosti.

V aktuálnej sondáži Ipsos MORI podporilo zotrvanie v Európskej únii 53 percent Škótov, odchod 32 percent a zvyšných 15 percent respondentov sa ešte nerozhodlo. Na výslednú podobu hlasovania však nebudú mať rozhodujúci vplyv. Necelé štyri milióny Škótov tvoria menej ako desatinu zo 44,7 milióna oprávnených voličov.

Napriek tomu je škótska otázka jednou z najzaujímavejších tém britského referenda. Ak Británia po osudnom 23. júni zotrvá v únii, proeurópski Škóti budú spokojní, zároveň si však zatvoria dvere k prípadnému ďalšiemu referendu o samostatnosti. Naposledy o nej hlasovali v roku 2014 a škótski separatisti sa museli zmieriť s prehrou. Ďalšie referendum je v hre len v prípade brexitu, neprišlo by však skôr ako o niekoľko rokov.

Pohľad do minulosti napovedá, že vzťah Škótov k Európe sa za posledné dekády výrazne zmenil. Keď v roku 1975 Briti hlasovali o zotrvaní v Európskom hospodárskom spoločenstve (EHS), karty boli rozdané opačne. Dve tretiny Angličanov si priali zotrvanie, Škótska národná strana (SNP) presadzovala odchod Británie z európskeho spoločného trhu. SNP vtedy hrozila, že členstvo v hospodárskom spoločenstve predstavuje pre Škótsko verdikt smrti a koniec nádejí na národné sebaurčenie, píše Politico.

Dnes škótski nacionalisti stoja na opačnej strane barikády. Škótska premiérka a predsedníčka SNP Nicola Sturgeonová je vedúcim hlasom za zotrvanie Británie v EÚ a opakovane varuje, že prípadný brexit by mohol vyvolať nové referendum za nezávislosť Škótska.

„Pre Britániu by bolo obrovskou chybou, keby hlasovala za odchod z Európskej únie,“ uviedla šéfka SNP. Podľa Sturegonovej by bolo politicky neobhájiteľné, ak by Škóti museli ako súčasť Británie z EÚ vystúpiť, hoci by hlasovali proti brexitu. Zdôraznila tiež, že mnoho Škótov v roku 2014 hlasovalo pre zachovanie zväzku s Londýnom, lebo si priali zostať v EÚ.

Škótski kritici EÚ

Aj v Škótsku sa pochopiteľne nájde tábor euroskeptikov. Podľa profesora politológie Michaela Keatinga z univerzity v Edinburghu však medzi škótskymi zástancami brexitu, na rozdiel od Anglicka, nenájdeme žiadnu "predstavu nezávislosti od EÚ".

Mnoho škótskych nacionalistov svoj ústretový vzťah k EÚ považuje za prirodzenú súčasť vymedzovania sa voči Anglicku. „Takmer všetky problémy škótskej politiky sa točia okolo národných otázok. Keď teda diskutujeme o našom vzťahu k Európe, v skutočnosti hovoríme o našom vzťahu k Londýnu a zvyšku Veľkej Británie,“ opisuje škótsky politický komentátor Jamie Maxwell.

Zatiaľ čo pred referendom o škótskej nezávislosti boli ulice plné agitátorov, teraz sa zdá, že téma brexitu príliš emócií nevzbudzuje. Odporcovia únie sa do ulíc vydávajú najmä v metropole Glasgow, aj tu ide skôr o menšie skupiny.

„V Škótsku sa debata o referende rozbehla len nedávno,“ vysvetľuje Robert Maylan, ktorý pred hlavnou stanicou v Glasgowe rozdáva letáky kampane za brexit Vote Leave a predtým pracoval pre euroskeptickú stranu UKIP. Jedným z hlavných bodov kampane je problematika migrácie. Maylan si preto na ulici čas od času vypočuje poznámku, že je rasista.

Hoci v Škótsku brexit nie je veľkou témou, môže poriadne zahýbať miestnou politickou scénou. Sturgeonová varuje, že ak po odchode Británie z EÚ dostane od Škótov jasný signál, že chcú nové referendum o nezávislosti od Londýna, tak sa oň bude snažiť. Podľa prieskumov by nové referendum mohlo mať šancu na úspech.

Londýn alebo Brusel?

Samostatnou kapitolou je ekonomická dilema prípadného brexitu. Podľa Financial Times dosiahol škótsky vývoz do Anglicka v roku 2014 (okrem ropy a zemného plynu) viac ako 48,5 miliardy libier. Do ostatných krajín únie sa potom vývoz vyšplhal na iba 11,6 miliárd. Škótsko si tak bude musieť v prípade vystúpenia Británie z únie položiť otázku, či je pre neho výhodnejšie partnerstvo s Bruselom, či s Londýnom. V každom prípade by Škótsko stálo pred mnohoročným vyjednávaním obchodných podmienok.

Konzervatívna poslankyňa Margaret Mitchellová napríklad označila Úniu za „zastaralú a zlyhávajúcu inštitúciu“ a dodala, že EÚ bude s Britániou obchodovať aj v prípade takzvaného brexitu. Spoločná poľnohospodárska politika je podľa nej zároveň nefér voči škótskym farmárom.

Server Politico upozorňuje, že prípadný brexit síce nemusí urýchliť rozpad Británie, v každom prípade by však mal vplyv na rozdelenie právomocí. Napríklad rozhodovanie v otázkach rybolovu a poľnohospodárstva by sa zrejme z Bruselu nevrátilo do Londýna, ale do Edinburghu. A škótsky parlament ovládaný nacionalistami by si aj po odchode z únie mohol odhlasovať, že sa bude naďalej riadiť európskymi regulami a legislatívou.

Referendum sľúbil usporiadať David Cameron v rámci kampane pred poslednými parlamentnými voľbami, ktoré jeho konzervatívci vlani v máji nakoniec presvedčivo vyhrali. Vo februári Cameron dohodol v Bruseli reformu vzťahov Británie a Európskej únie. Ak sa Briti vyslovia za zotrvanie v EÚ, tak automaticky vstúpi do platnosti.

Cameron v nedeľu v britských denníkoch upozornil, že referendum bude nevratnou životnou voľbou, ktorú nepôjde vziať späť. Štvrtková vražda poslankyne Coxovej potom podľa prieskumu denníka Mail on Sunday zvrátila preferencie v hlasovaní v prospech odporcov brexitu.

01 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 02 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 03 - Modified: 2024-04-24 13:28:14 - Feat.: - Title: Europoslanci schválili maximálne ceny pre volania a SMS-ky. Poznáme presné sumy, ktoré budeš platiť až do roku 2032 04 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 05 - Modified: 2024-04-23 19:46:08 - Feat.: - Title: Sieť TikTok predložila Bruselu správu o rizikách spojených s novou aplikáciou. Užívatelia dostávajú úlohy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 18:36