V Brazílii zastrelili samicu jaguára krátko po ceremoniáli štafetového odovzdávanie olympijského ohňa, pri ktorom bola samica jaguára - Juma prítomná.REUTERS/Marcio Melo
StoryEditor

Jaguár bol súčasťou ceremónie odovzdávania olympijského ohňa v Brazílii. Neprežil to

23.06.2016, 12:27
Autor:
ČTKČTK
V Brazílii zastrelili samicu jaguára krátko po ceremoniáli štafetového odovzdávania olympijského ohňa, pri ktorom bola samica jaguára - Juma prítomná.

Olympijský organizačný výbor nápad využiť spútané zviera pri akcii symbolizujúcej mier odsúdil. Ochrancovia ľudských práv sa pozastavili nad tým, čo robil jaguár na olympijskej akcii.

Juma s obojkom ležala pri pondelkovej ceremónii vo vojenskom výcvikovom stredisku v meste Manaus pripútaná na reťazi. Po nej sa ale vytrhla chovateľom a vbehla do areálu zoo, ktoré sa v centre nachádza. Na vojaka, ktorý ju chcel znova odchytiť, zaútočila. Pokus zastaviť ju uspávacími strelami zlyhal, takže bola zastrelená ranou do hlavy.

Juma bola veľmi mierna a bola zvyknutá žiť medzi ľuďmi v stredisku,“ uviedla armáda vo vyhlásení vydanom k incidentu. Juma s obojkom ležala pri pondelkovej ceremónii vo vojenskom výcvikovom stredisku v meste Manaus pripútaná na reťazi. REUTERS/Marcio Melo

„Urobili sme chybu, keď sme dovolili, aby bola olympijská pochodeň, symbol mieru a jednoty medzi národmi, postavená vedľa divokého zvieraťa v reťaziach. Táto scéna odporuje nášmu presvedčeniu, aj našim hodnotám. Mrzí nás, ako to dopadlo, a zaručujeme, že na hrách v Riu sa takéto situácie opakovať nebudú,“ oznámil organizačný olympijský výbor na facebooku.

Veterinár Diogo Lagroteria z brazílskej organizácie ochrany prírody Ibama povedal, že jaguár sa nikdy nesmie považovať za domáce a mierne zviera. „Dôvod, prečo sa to stalo, je jednoduchý - jaguár a ostatné divoké zvieratá zostanú divokými zvieratami. Ich reakcie v takýchto situáciách nemožno predvídať,“ citoval jeho vyjadrenie portál G1.

K incidentu sa vyjadrila aj medzinárodná organizácia Ľudia pre etické zaobchádzanie so zvieratami (PETA). „Kedy sa poučíme? Divoké zvieratá držané v zajatí a nútené robiť veci, ktorých sa boja, sú pre nich bolestivé alebo neprirodzené, sú to tikajúce bomby,“ povedala riaditeľka tejto organizácie Brittany Peetová. Juma bola vychovaná v amazonskej zoo, kde žila so svojimi súrodencami.

01 - Modified: 2024-03-27 11:06:37 - Feat.: - Title: Efekt Taylor Swift. Ako tragédia na jej koncerte prinútila zmeniť v krajine zákony o pitnej vode 02 - Modified: 2024-03-19 10:30:00 - Feat.: - Title: V brazílskych mestách je neznesiteľné horúco. Pocitová teplota v Riu bola šialených 62,3 stupňa 03 - Modified: 2024-03-18 10:29:26 - Feat.: - Title: V brazílskom Riu padol teplotný rekord, juh krajiny trápia extrémne dažde 04 - Modified: 2024-01-15 06:23:59 - Feat.: - Title: Prívalové dažde majú v Brazílii na svedomí najmenej 11 obetí 05 - Modified: 2023-11-25 12:54:23 - Feat.: - Title: Poľovník v Česku omylom zastrelil rybára, pomýlil si ho s diviakom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 21:08