David CameronReuters
StoryEditor

Príbeh Davida Camerona: Potomok kráľa, ktorý sa sám zosadil z trónu

24.06.2016, 15:15

Líder konzervatívcov, ktorý pomohol strane oprášiť zašlú tvár a modernizovať. Premiér krajiny, ktorý zaviedol reformy zdravotníctva, sociálnych vecí i vzdelávania. Politik, ktorý pred poslednými voľbami britskému národu sľúbil, že ak ho zvolia, usporiada referendum o zotrvaní Veľkej Británie v Európskej únii. A práve tento sľub stál Davida Camerona, potomka kráľa Williama IV., jeho vlastný trón. Po tom, čo sa Briti rozhodli úniu opustiť, liberálny vodca konzervatívcov, ktorý sa označoval za euroskeptika a zároveň bojoval za zotrvanie v únii, vyhlásil, že krajinu cez proces opustenia spolku nepovedie. A odstúpil.

Odchod kapitána

David Cameron tak, ako jeho viacerí predchodcovia nepatrí k najväčším fanúšikom Európskej únie. Sám seba vždy vyhlasoval za euroskeptika, nie však ostrého. Mnohí mu preto počas jeho pôsobenia v úrade vyčítali, že nemá dostatočne jasné postoje v dôležitých otázkach členstva Británie v spolku ako napríklad imigrácia či úsporné opatrenia a boj za postavenie krajiny a jej právomoci si nechal až na poslednú chvíľu. Po prekvapivých výsledkoch referenda o brexite Cameron vôľu voličov prijal. Avšak s tým, že on už viac krajinu viesť nebude. „Nemyslím si, že by som mal byť kapitánom tejto lode a viesť ju do ďalšieho cieľa,“ povedal ráno po výsledkoch referenda Cameron. So slovami, že krajina potrebuje odhodlané a oddané vodcovstvo, ktoré už on nedokáže poskytnúť svojim voličom oznámil, že na poste premiéra Veľkej Británie končí.

Najmladší za 200 rokov

Cameron sa na čelo konzervatívcov dostal v roku 2005. Podarilo sa mu oprášiť zašlú slávu strany, ktorú zmodernizoval a zbavil pravicového imidžu. Ako líder ju doviedol k úspešným voľbám v máji 2010, z ktorých vzišiel ako nový premiér Veľkej Británie. 

Vo veku 43 rokov sa tak stal najmladším premiérom krajiny od roku 1812. Vytvoril tiež prvú koaličnú vládu od obdobia druhej svetovej vojny, keď sa spojil s liberálnymi demokratmi. „Máme na krku vážne a hlboké problémy. Veľký deficit, sociálne problémy, politický systém, ktorý potrebuje reformy. Preto potrebujeme poriadnu a plnohodnotnú koalíciu konzervatívcov a liberálnych demokratov. Verím, že to je správna cesta, ako zabezpečiť stabilnú a dobrú vládu, ktorú tak veľmi potrebujeme,“ povedal po získaní svojho nového postu. 

Úspech jeho i jeho strany napokon potvrdil aj rok 2015. Vo voľbách s jednoznačnou väčšinou vyhrali konzervatívci a Cameron si tak svoj post udržal. Jeden z jeho predvolebných sľubov mu však priniesol aj predčasný koniec. Ak konzervatívci vyhrajú, do roku 2017 budú Briti, v ktorých narastala nespokojnosť s Európskou úniou, hlasovať o zotrvaní v spolku v referende. A tak sa stalo. Síce skôr, ako bolo plánované, Briti povedali svoje. A hoci Cameron pred referendom jednoznačne odkazoval, že správna cesta je v únii ostať, začal zrejme príliš neskoro a kričal príliš ticho. Krátko po oznámení výsledkov, ktoré rozhodli o brexite, tak vyhlásil, že v najbližších mesiacoch ešte krajinu povedie, no do októbra by ho mal na jeho mieste nahradiť nástupca. 

Počas svojho pôsobenia v úrade prijal viacero reforiem v kľúčových oblastiach britského života vrátane reformy zdravotníctva, sociálneho systému a vzdelávania či zákona o imigrácii. Británia tiež prijala zákon o manželstvách rovnakého pohlavia.

Modrá krv

Pôsobivá je však Cameronova minulosť. Narodil sa do bohatej rodiny, navštevoval prestížne školy a hneď po štúdiu pracoval pre konzervatívcov na oddelení výskumu. Po politickom rebríčku nasledujúcich niekoľko rokov stúpal, pracoval aj na oddelení komunikácie s médiami. V roku 1994 však na chvíľu zanechal politické ambície a zamestnal sa v britskej mediálnej spoločnosti Carlton Communication. V roku 2001 sa opäť vrátil do politického sveta v snahe získať kreslo v parlamente, čo sa mu aj podarilo. O štyri roky neskôr nasledoval postup na čelo strany.

Ešte zaujímavejšia je minulosť jeho rodiny. Konkrétne tá z prelomu 18. a 19. storočia. Vtedy totiž na čele Veľkej Británie stále kráľ William IV., predok Davida Camerona. Táto kráľovská krv robí z odchádzajúceho premiéra rodinu s viacerými významnými osobnosťami britskej súčasnosti. Je bratrancom z piateho kolena kráľovnej Alžbety II., ale i bratrancom z ôsmeho kolena bývalého londýnskeho starostu Borisa Johnsona. 

David Cameron sa narodil 9. októbra 1966 v Londýne.

01 - Modified: 2024-04-16 11:00:21 - Feat.: - Title: Vytváranie sexuálne explicitných deepfake materiálov bude v Británii trestné 02 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo 03 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko 04 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 05 - Modified: 2024-04-15 09:12:54 - Feat.: - Title: Bol to veľmi veľký úder, ale útok na Izrael je pre Irán dvojitou prehrou, znie z Londýna
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 14:45