Reuters
StoryEditor

Vyše dva milióny Britov chcú nové referendum. Brexit nie je pre parlament záväzný

25.06.2016, 13:51
Milión Britov podpísalo petíciu, ktorá žiada opakovanie referenda. Hlasovanie by, podľa nich, malo mať prísnejšie pravidlá.

"My, dolu podpísaní, vyzývame vládu Jej Veličenstva k zavedeniu pravidla: Ak voľba "ostať alebo "opustiť " dosiahne podporu menej ako 60 percent na základe voličskej účasti menšej ako 75 percent, má sa konať nové referendum."

Tieto tri riadky patria v posledných hodinách medzi najpopulárnejšie vety britského internetu. Krátko po piatkovom vyhlásení výsledku referenda sa v piatok objavili na petičnom portáli britského parlamentu. V sobotu na poludnie ich už elektronicky podpísalo viac ako milión Britov. Server sa dokonca vo štvrtok na čas zrútil.

Sklamaní stúpenci členstva v EÚ tým - trochu oneskorene - protestujú proti tomu, že štvrtkové hlasovanie 33,5 milióna voličov malo len veľmi vágne nastavené pravidlá. Kým dôležité zmeny britského ústavného systému musia vo Westminsteri schváliť celé dve tretiny členov oboch parlamentných komôr, pri hlasovaní o Únii stačila prostá väčšina - a bolo jedno, koľko ľudí k urnám dorazí.

Sledujeme situáciu po brexite 19:05 19:06 Už 1,6 milióna Britov podpísalo online petíciu, ktorou vyzývajú na vypísanie nového referenda o členstve Británie v EÚ 18:19 18:20 Iránske ministerstvo zahraničia v sobotu uviedlo, že rozhodnutie Britov opustiť Európsku úniu nebude mať žiadny vplyv na postoj Teheránu k Británii Vyhlásenie diplomacie zverejnila iránska, po anglicky vysielajúca televízia, Press TV s tým, že "Irán rešpektuje hlasovanie britského ľudu o odchode z Európskej únie". Bývalý diplomat Hamíd Abútálebí, ktorý teraz pracuje v úrade prezidenta Hasana Rúháního, však rozhodnutie Britov označil za "veľké zemetrasenie" a súčasť "dominového kolapsu" Európskej únie. 15:56 15:57 Už viac ako 1,1 milióna podpisov sa k dnešnému dňu nazbieralo pod online petíciou vyzývajúcou vládu, aby usporiadala druhé referendum o členstve Británie v Európskej únii 15:46 Írsky parlament bude v pondelok diskutovať o dôsledkoch, ktoré bude mať brexit na Írsko 14:55 14:56 Portfólio britského eurokomisára Jonathana Hilla prevezieme jeho lotyšský kolega a podpredseda EK pre euro Valdis Dombrovskis, uviedol Juncker. 14:43 14:43 EÚ hrozí dominový efekt, upozorňuje F. Šebej "Ale v danej chvíli nevidím veľmi krajinu, kde by bola nádej, že väčšinová verejná mienka by podporila odchod,“ uviedol. 14:27 14:27 Za hlavného vyjednávača Európskej únie v rokovaniach s Britániou o jej vystúpení z únie bol vymenovaný skúsený belgický diplomat Didier Seeuws 14:01 13:40 Britský eurokomisár pre finančnú stabilitu, služby a kapitálovú úniu Jonathan Hill ohlásil v reakcii na výsledok britského referenda rezignáciu 14:00 13:00 Otázka druhého referenda o nezávislosti Škótska je na stole Vyhlásila jeho prvá ministerka Nicola Sturgeonová. Vláda podľa nej ihneď začne priame rokovania s európskymi inštitúciami. 13:59 12:45 Proces odchodu Británie z EÚ by mal začať čo najskôr Zhodla sa šestica ministrov zahraničia zakladajúcich krajín ES. Obdobie neistoty nemôže byť dlhé. 13:58 12:40 Juncker v denníku Bild vyhlásil, že ďalšie referendá o vystúpení krajín z EÚ sa nedajú vylúčiť "Populisti obyčajne nevynechajú jedinú príležitosť, aby narobili veľa kriku kvôli tomu, aby získali nových priaznivcov pre svoju protieurópsku politiku," uviedol. Vývoj v Británii podľa neho ale môže tieto hlasy rýchlo utíšiť. "Môže sa totiž rýchlo ukázať, že sa Británii viedlo v EÚ lepšie - hospodársky, sociálne i zahraničnopoliticky,  povedal Juncker. 13:56 12:06 Milión Britov podpísalo petíciu, ktorá žiada opakovanie referenda Hlasovanie by malo prísnejšie pravidlá, jednoduchá väčšina by nestačila.

Pokus o spätnú zmenu pravidiel, podľa ktorých sa hlasovalo, behom okamihu prekročil hranicu 10-tisíc podpisov, čím vznikla vláde Davida Camerona povinnosť odpovedať. Čoskoro padol aj stotisícový míľnik, ktorý zaručuje prerokovanie sťažnosti na pôde samotného parlamentu.

Môže sa zdať, že meniť pravidlá už skončeného referenda a zrušiť tak jeho výsledok, pretože sa tesne porazeným priaznivcom nepáči, je nezmysel. Teoretickú nádej však existuje: poslanci môžu využiť britský princíp parlamentnej suverenity. Ich rozhodnutia sú nadradené vláde i súdom.

Referendum vládu k ničomu nezaviazalo, vystúpiť nemusí

Bez ohľadu na to, ako dopadne internetová petícia, o vystúpení ostrovného kráľovstva z Európskej únie pochybujú aj niektorí britskí akademici. Samotné štvrtkovej referendum totiž nestačí. Legislatíva, ktorá ho zakotvila, totiž parlament ani vládu nijako nezaviazala k rešpektovaniu jeho výsledku.

Prakticky tak malo celé hlasovanie podľa odborníkov iba poradnú funkciu. Právny expert a komentátor David Allen Green pritom v denníku Financial Times upozornil, že vynechanie akéhokoľvek právneho záväzku nie je v prípade britských referend úplne automatické. Keď občania v roku 2011 hlasovali o zmene volebného systému, ich "áno" nedalo britskej vláde inú možnosť ako vôli ľudu naplniť.

Britskí predstavitelia teraz musia oficiálne aktivovať takzvaný článok 50 - časť Lisabonskej zmluvy, ktorá hovorí o odchode členskej krajiny. Až potom začne plynúť dvojročná lehota na vyjednávanie podmienok pre vystúpenie. Nikde však nie je napísané, že sa to skutočne musí stať, prípadne kedy k tomu dôjde.

Odklad článku 50, predčasné voľby. Brexit sa môže pretiahnuť

Peter Catterall z Westminsterskej univerzity je presvedčený, že parlament, kde majú väčšinu konzervatívci, bude s vystúpením z EÚ otáľať. "Nejde len o proeurópskyh Toryovcov, ktorí o odkladanie článku 50 už hovorili. Ľudia ako Michael Gove (minister spravodlivosti) hovoria, že procedúry nechcú začať skôr ako v roku 2018, lebo si myslia, že je teraz potrebné veľa vecí urovnať," povedal už pred referendom serveru Business Insider.

"Ako premiér urobím všetko, čo bude v mojich silách, aby som loď v najbližších týždňoch a mesiacoch stabilizoval. Ale nemyslím si, že by bolo správne, keby som skúšal byť kapitánom, ktorý povedie krajinu do úplne nového cieľa," oznámil v piatok premiér David Cameron.

A dodal, že z čela vlády odíde do tohtoročného októbra. Hoci sa budúci týždeň chystá do Bruselu vysvetľovať rozhodnutie Britov aj to svoje, jeho slová naznačujú, že Cameron sám zrejme článok 50 neaktivuje.

Nová vláda?

Medzi favoritov, ktorí by Camerona mohli vo funkcii nahradiť, pritom patrí práve minister Gove. Konzervatívci by teda mohli praktické dopady štvrtkového referenda ďalej odkladať.

Jeho výsledky sú pritom tesné, ale jasné. Pre vystúpenie z EÚ sa vyjadrilo 51,9 percent voličov. "Britskí občania rozhodli o opustení Európskej únie a ich vôľu musíme rešpektovať. Mali by sme byť hrdí, že na týchto ostrovoch v tak dôležitých rozhodnutiach veríme ľuďom," vyhlásil po referende Cameron.

Okrem výbere nového premiéra, ktorý tento rešpekt a dôveru prejaví, však existuje aj možnosť predčasných parlamentných volieb. Ak by sa po Cameronovej rezignácii skutočne konali a zvíťazili v nich politici zastávajúci zotrvanie v EÚ, mohli by nakoniec vyhlásiť, že ich zvolenie vlastne "prebilo" staršie výsledky referenda.

01 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 02 - Modified: 2024-01-21 15:38:27 - Feat.: - Title: Lídri labouristov podporujú užšie vzťahy s Európskou úniou, uvažujú aj o zvrátení brexitu 03 - Modified: 2024-01-09 19:38:43 - Feat.: - Title: Blíži sa ľavicový armagedon. Farage ťahá za nitky a krajná pravica straší mocných 04 - Modified: 2023-12-26 12:56:45 - Feat.: - Title: Dôsledky brexitu sú aj po troch rokoch citeľné, tvrdí nemecký diplomat 05 - Modified: 2023-11-18 09:33:44 - Feat.: - Title: Čínski turisti sa vracajú do Londýna, ale míňajú dramaticky menej
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 05:46