StoryEditor

Briti sa chytajú slamky, pod petíciou o novom referende sú už vyše tri milióny podpisov

26.06.2016, 12:30
Autor:
ČTKČTK
V okamihu vyhlásenia výsledku referenda bolo pod ňou 22 podpisov.

Už viac ako 3 milióny Britov podpísali internetovú petíciu, ktorá vyzýva na usporiadanie nového referenda o členstvo krajiny v Európskej únii. Britskí poslanci sú vzhľadom na vysoký počet signatárov nútení aspoň zvážiť diskusiu na túto tému. Podľa mnohých politológov ale nemá petícia šancu na úspech, píše dnes spravodajský server BBC News.

"My, dolupodpísaní vyzývame vládu, aby zaviedla pravidlo, že ak pre zotrvanie v únii alebo pre odchod z únie hlasuje menej ako 60 percent ľudí pri účasti nižšej ako 75 percent, potom by malo byť vyhlásené ďalšie referendum," uvádza sa v petícii, ktorá bola na stránke britského parlamentu zverejnená už pred štvrtkovým referendom.

petícia brexit petition.parliament.uk

Vo štvrtkovom referende sa celoštátne vyslovilo pre odchod z únie takmer 52 percent Britov. Hlasovania sa zúčastnilo 72,2 percenta voličov. Rozdiel medzi priaznivcami a odporcami brexitu v referende činil 1 269 501 hlasov.

Premiér David Cameron, ktorý v piatok v reakcii na výsledok referenda oznámil, že rezignuje na svoju funkciu, už skôr povedal, že žiadne druhé referendum sa konať nebude.

Petíciou, ktorá získa v týždennej lehote viac ako 100 000 podpisov, sa však podľa britských zákonov musí zaoberať petičný výbor parlamentu. Ten zváži, či o nej má Dolná snemovňa debatovať. Podľa BBC by sa mal petičný výbor zísť v utorok.

Množstvo analytikov v britských médiách vyhlásilo, že konanie druhého referenda neprichádza do úvahy. Usporiadanie nového referenda je "vysoko nepravdepodobné", povedal denníku The Daily Telegraph predné expert na otázky ústavy Vernon Bogdanor. "Myslím si, že EÚ nebude chcieť ďalej vyjednávať, považuje toto hlasovanie za konečné," dodal.

"Nemá zmysel, aby ľudia teraz tú petíciu podpisovali, mali to urobiť predtým," konštatoval ďalší politológ John Curtice.

Hovorkyňa Dolnej snemovne uviedla, že petícia bola vytvorená 24. mája a v okamihu, keď bol vyhlásený výsledok referenda, pod ňou bolo 22 podpisov.

Mnohí Briti, vrátane poslanca Davida Lammyho, ale pripomínajú vyjadrenia šéfa protieurópskej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigela Faragea z doby pred referendom. Vo vyhlásení vtedy uviedol, že tesný výsledok by bol dôvodom k druhému referendu.

"Výsledok referenda 52 ku 48 by znamenal nedokončenú záležitosť. Ak tábor priaznivcov zotrvanie Británie v únii vyhrá dvojtretinovou väčšinou, potom to tým končí," vyhlásil Farage v máji. Teraz však UKIP odmieta, že by výsledok bol dôvodom k ďalšiemu ľudovému hlasovaniu.

Opozičný poslanec David Lammy naopak vyzval parlament, aby výsledok referenda zvrátil. Upozornil pritom na to, že referendum je nezáväzné. "Parlament by mal ukončiť toto šialenstvo a zísť sa teraz k hlasovanie o tom, či máme opustiť Európsku úniu," povedal.

01 - Modified: 2024-04-22 05:50:51 - Feat.: - Title: Ekvádorčania v referende podporili boj s ozbrojenými gangmi 02 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 03 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 04 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 05 - Modified: 2024-02-08 12:20:14 - Feat.: - Title: Podľa írskej ústavy sú povinnosti ženy v domácnosti, ale referendum by mohlo zmeniť jej sexistické znenie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 16:14