StoryEditor

Británia na imigrantoch z východnej Európy zarobila

14.11.2004, 23:00

Farmár z Wiltshire nemohol v miestnom job centre zohnať nikoho, kto by mu bol za ponúkanú mzdu ochotný pomôcť. Všetko sa zmenilo, keď si podal inzerát v poľských novinách. V nasledujúcich dňoch mal vyše sto telefonátov a niekoľko neohlásených záujemcov dokonca prišlo osobne. Mladého Ralpha a Evu si u seba nechal aj napriek tomu, že už ďalších pomocníkov nepotreboval -- súrodenci z poľskej farmárskej rodiny boli úplne zúfalí a bez prostriedkov. Takéto prípady sú v dnešnej Veľkej Británii bežné, mnoho imigrantov prichádza nepripravených, bez znalosti jazyka a často aj základnej finančnej rezervy.
Slováci tretí
Obavy živené najmä bulvárnou tlačou, podľa ktorej krajine hrozili vlny státisícov imigrantov a likvidácia sociálneho systému, sa však zatiaľ nepotvrdili a rozhodnutie otvoriť pracovný trh občanom nových krajín Európskej únie sa ukázalo správne. Podľa oficiálnych údajov zverejnených minulý týždeň britským ministerstvom vnútra získalo v krajine od mája do septembra prácu takmer 91-tisíc občanov z nových členských krajín. Slováci sú s takmer desaťpercentným podielom na treťom mieste, prví sú Poliaci (55 %), nasledujú Litovčania. Osemdesiat percent tvoria mladí ľudia vo veku od 18 do 34 rokov, ich príjmy sa v osemdesiatich percentách prípadov pohybujú od 4,5 do šiestich libier, čo je tesne nad hranicou minimálnej mzdy. Necelá štvrtina sa usadila v Londýne, štyridsať percent skončilo na britskom vidieku. Medzi desiatimi najfrekventovanejšími zamestnaniami nie sú žiadne riadiace funkcie (ani tie najnižšie), nájdeme tam však upratovanie, práce v poľnohospodárstve, s takmer tretinovým podielom vedú práce v hoteloch a reštauráciách. Viac než polovica z celkového počtu (podľa oficiálnej štatistiky 45 %, podľa reálnych odhadov takmer 60 %) v Británii pracovala do mája 2004 načierno a po vstupe do únie iba legalizovala svoj pobyt.
Negatívne naladený bulvár
Zatiaľ čo seriózne denníky vyzdvihovali skôr pozitívne stránky, ako je napríklad 120-miliónový príspevok prisťahovalcov k britskému HDP či 20 miliónov libier na zdravotných a sociálnych odvodoch, bulvárne denníky sa snažili zachovať si tvár a pokračovali v predvstupovej kritike. Daily Mail sa síce veľkým titulkom "ospravedlnil" za to, čo písal o imigrantoch, myslel to však ironicky. Denník bol kritizovaný za svoje údajne prehnané odhady o vyše 50 tisícoch prisťahovalcov ročne, podľa vládnych prepočtov ich nemalo prísť viac než 13-tisíc. Len za šesť sledovaných mesiacov ich prišlo sedemnásobne viac, aktualizované odhady na celý rok rátajú s číslom 120-tisíc, čo je takmer desaťnásobok. "Mnohí z nich sú na miestach, ktoré by mohli byť obsadené húfmi britských nezamestnaných odkázaných na sociálnu podporu alebo veľmi pochybné invalidné dôchodky," napísal komentátor denníka. Británia však má v súčasnosti stále ešte 600-tisíc neobsadených pracovných miest. Väčšinou ide o slabo platené podradné miesta, na ktorých domáci odmietajú pracovať.
Svojou kritikou sa pridali aj konzervatívci, podľa ktorých sú zverejnené čísla iba špičkou ľadovca. Tieňový minister vnútra David Davis sa odvolával na odborárske zistenia, že nie všetci pracovníci sú registrovaní a oficiálna štatistika ukazuje, že od mája do augusta navštívilo Britániu 542-tisíc občanov nových členských krajín, čo je v porovnaní s vlaňajškom o 220-tisíc viac, pričom predpokladá, že mnohí z nich pracujú načierno.
Ako pre Financial Times, ktoré si všímali skôr pozitívny ekonomický dosah príchodu imigrantov, povedal guvernér Anglickej národnej banky Mervyn King, prílev lacnej pracovnej sily umožnil zachovanie nízkej inflácie, pretože požiadavky trhu práce na nových zamestnancov sa neriešili zvyšovaním miezd a lákaním na trhu už fungujúcich síl, ale prísunom nových síl z krajín východnej a strednej Európy. Podľa The Independet by mali byť Briti vďační tisícom Poliakov, Litovčanov, Lotyšov a Slovákov za to, že boli ochotní prísť a zaplniť medzery na britskom pracovnom trhu, čím prispievajú k britskej ekonomike.
Zneužívanie pracovníkov
Neplatené nadčasy či nízke mzdy nie sú jediným problémom nových pracovníkov. "Naši zamestnávatelia sa až príliš často snažia obmedzovať práva pracovníkov z východnej Európy a vykorisťovať ich," vyhlásil šéf odborového zväzu TUC Brendan Barber. Na odbory sa so žiadosťou o pomoc obrátilo približne 1 600 pracovníkov pochádzajúcich z nových členských krajín, pričom Slováci boli na druhom mieste hneď za Poliakmi tvoriacimi 60 % sťažovateľov. .
Vláda plánuje posilniť zákony, aby nebolo možné pracovníkov vydierať tým, že im zamestnávatelia zadržiavajú dokumenty a robia z nich virtuálnych väzňov. Za takéto konanie bude hroziť odňatie slobody na dva roky. Na programe monitorujúcom zamestnávateľov porušujúcich zákon sa bude podieľať hneď niekoľko ministerstiev, polícia a ďalšie inštitúcie, ktoré si budú vymieňať informácie. Britská vláda chce zároveň sprísniť sledovanie ilegálnej práce -- nielen pre nedôstojné podmienky pre pracujúcich, ale aj preto, že takíto zamestnávatelia bývajú často spojení s organizovanou kriminálnou činnosťou.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 01:37