StoryEditor

Tisíce Britov žiadajú po brexite o írsky pas. Nepanikárte, prosí Dublin

28.06.2016, 11:21
Autor:
khkh

Občania Veľkej Británie s írskymi koreňmi žiadajú po štvrtkovom referende o írsky pas. Obávajú sa, že čoskoro prídu o možnosť slobodne cestovať po Európskej únii. Írsky minister zahraničia Charlie Flanagan im odkazuje: Nepanikárte, zablokujete systém.

"Nie je absolútne vôbec nutné, aby občania Spojeného kráľovstva, ktorí môžu byť aj írskymi občanmi, teraz žiadali o írske pasy," upokojuje podľa serveru Irish Times Flanagan Britov.

Potom, čo Londýn oficiálne požiada o vystúpení z EÚ, budú podľa neho Briti najmenej ešte dva roky stále občanmi únie, a budú mať teda rovnaké výhody ako doteraz.

Z 200 na 4-tisíc denne

Flanagan tak reaguje na vlnu žiadostí o írske občianstvo, ktorá prichádza predovšetkým zo Severného Írska a môže podľa neho preťažiť systém na írskych úradoch a spôsobovať meškanie. "Prosím, žiadajte až po lete," vyzval s tým, že letné prázdniny sú pre úrady náročné aj bez panikáriacich Britov.

O írsky pas si môžu zažiadať ľudia, ktorí sa v Írsku narodili či deti a vnúčatá rodákov zo Zeleného ostrova. Odhaduje sa, že v Británii žije až 6 miliónov ľudí s írskymi koreňmi.

Írska ambasáda v Londýne podľa agentúry Reuters zaznamenala za jediný deň 4-tisíc žiadostí o pas. Normálne ich je asi 200. Na poštách v Severnom Írsku podľa BBC došli formuláre, ktorými sa žiada o vydanie írskeho pasu a vyhľadávač Google hlási dramatický nárast otázok, ako o pas požiadať.

Tiež Švédsko zaznamenalo minulý týždeň rekordný počet žiadostí o občianstvo od britských občanov. Požiadalo o neho 129 Britov. Oproti dlhodobému týždennému priemeru, ktorý činí asi 20 ľudí, ide o 500-percentný nárast.

Nie všetci snívajú o zjednotení Írska, upokojuje Flanagan nacionalistov

V Severnom Írsku sa viac ako polovica voličov vyslovila pre budúcnosť v Európskej únii, čo šikovne využila írska nacionalistická strana Sinn Féin. Brexit je podľa nej ideálnou príležitosťou na usporiadanie referenda o pripojení k Írsku.

Flanagan nacionalistov mierni, že "56 percent ľudí hlasujúcich pre zotrvanie v EÚ logicky nemôžeme interpretovať tak, že by väčšina elektorátu volila zjednotené Írsko". Tlak na referendum o hraniciach Írska by podľa neho v tejto chvíli nebolo "ani obozretné, ani efektívne".

"Minister už nevycúva a nevykrúti sa z niečoho, čo je jasne v národnom záujme," vyhlásila však podpredsedníčka Sinn Féin Mary Lou McDonaldová a Flanaganovi odporučila, aby ľuďom zo severu veril. "Mali možnosť vypočuť si celú debatu a urobili rozhodnutie. Teraz nám dovoľte použiť mechanizmy, ktoré máme, aby sme využili tento demokratický verdikt. "

01 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 02 - Modified: 2024-04-26 19:08:20 - Feat.: - Title: Karol III. začne po niekoľkých týždňoch zotavovania opäť plniť verejné povinnosti 03 - Modified: 2024-04-25 14:12:33 - Feat.: - Title: Švédsko na budúci rok vyšle svojich vojakov do Lotyšska v rámci síl NATO 04 - Modified: 2024-04-24 20:34:25 - Feat.: - Title: Na podujatie Ľavicovej strany vtrhli maskovaní útočníci, hlásia troch zranených 05 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 22:44