StoryEditor

Irán proti západnej móde

27.08.2004, 00:00
Autor:
ČTKČTKDPADPA

Už niekoľko desaťročí bojuje islamské duchovenstvo v Iráne so všetkou svojou mocou a silou proti "západnej kultúrnej invázii". Zdrojom nebezpečenstva pre islamskú revolúciu však nie sú iba satelitné televízie, knihy, hudba a filmy, ale aj móda zo Západu. S postupným prenikaním internetu do iránskej spoločnosti už síce nie je z veľkej časti možné túto "kultúrnu inváziu" odraziť, v prípade módy je to však niečo iné, napísala agentúra DPA.
Už 26 rokov sa klérus snaží Iránkam predpisovať, ako sa majú ukazovať na verejnosti: v odeve splývajúcom až na zem, vlasy skryté pred pohľadmi cudzích mužov pod šálom. Ani bičovanie, peňažné tresty a dokonca väzenie však nepomáhajú. Všetky snahy sú bezúspešné. Teraz teda iránski konzervatívci znova zatrúbili do útoku za pomoci štátnej televízie.
"Ak včas nezakročíme, bude ohrozená celá islamská spoločnosť našej krajiny," zahrmel pri nedávnej piatkovej bohoslužbe jeden z popredných iránskych ajatolláhov Mohammed Kašání. "Jedného dňa vláda možno zvíťazí nad Veľkým Satanom (označenie používané Teheránom pre úhlavného nepriateľa -- USA)," posudzuje teheránsky obchodník Šarok. "Ženám však nemôžu predpisovať, čo si majú obliekať a čo nie," dodáva.
V uliciach miest sa iránske ženy, ktoré kráčajú s módou, prechádzajú väčšinou v krátkych, úzkych plášťoch. Aj ich nohavice odhaľujú nohy až po lýtko. A pod ležérne prehodeným značkovým šálom sa nešetrí na mejkape. Pre ten "nový vzhľad" polícia práve nedávno ženy varovala, aby sa "neprístojne nezmaľúvali". Po tom boli stovky žien dočasne pozatvárané do väzenských ciel, sprísnené boli kontroly v nákupných strediskách a verejných zariadeniach. Nielen mladé Iránky, ale aj iránski mladíci sa však čoraz viac obzerajú po tom, čo je módne na Západe. "Západní módni návrhári zarábajú svojimi návrhmi milióny. Pochyboval by som, že my tu vôbec nejakého návrhára máme," hovorí krajčír Hámid z Teheránu. Jeho práca spočíva prevažne v tom, že za pár korún kopíruje strihy zo západných módnych časopisov. "Prirodzene, mali by sme si vážiť svoje národné korene," vyjadril v televízii svoj názor jeden z opýtaných mladíkov. "Ja osobne by som však rád vyzeral ako (futbalová hviezda) David Beckham," dodal.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 11:11