StoryEditor

Mučenie Iračanov mal schváliť Rumsfeld

17.05.2004, 00:00

Škandál okolo väzenia Abú Ghraib nie je výsledkom kriminálnych sklonov izolovaných príslušníkov armády, ale systémový jav odvíjajúci sa od rozhodnutia, ktoré minulý rok odobril americký minister obrany Donald Rumsfeld. V článku Sivá zóna to tvrdia americké noviny New Yorker s odvolaním sa na informácie dôstojníkov americkej tajnej služby -- aktívnych aj vo výslužbe. Autorom článku je Seymour M. Hersh, držiteľ Pulitzerovej ceny a iných vyznamenaní za investigatívnu žurnalistiku.
Popredný predstaviteľ administratívy prezidenta Georgea W. Busha mal schváliť plán, ktorý dovoľoval používať v Iraku "nekonvenčné" spôsoby vedenia výsluchu. Cieľom bolo získanie spravodajských informácií o vzbure, ktorá vtedy silnela. "Pravidlá tajnej operácie boli ,Chyť koho treba a rob s ním čo chceš´," citovala z článku publikovanom na internete aj televízna stanica CNN. Smernica, ktorá povzbudzovala na "vyvíjanie fyzického násilia a ponižovanie sexuálneho charakteru" mala spočiatku platiť len pre vypočúvanie členov teroristickej siete Al-Kajdá, neskôr sa však jej pôsobnosť rozšírila aj na irackých zajatcov. Americká vláda obvinenia poprela. "Článok je bizarný, konšpiračný a založený na dohadoch," znie oficiálne vyhlásenie Pentagónu.

Pripustili porušenie Ženevskej konvencie
K podobnému záveru dospeli predtým aj viacerí vojenskí analytici. "Fotografie ponižovaných Iračanov mali prinútiť ich spoluväzňov, aby dobrovoľne poskytli informácie o povstalcoch. Znamená to však aj to, že za zneužívaním nestoja obyčajná vojenská polícia, ktorá tak koná na vlastnú päsť, ale odborníci na výsluch," citovala ich nemecká televízna stanica n-tv. Podľa správ rôznych amerických médií používa americká armáda už od roku 2002 nové "tvrdé" metódy výsluchu. Po škandále okolo zneužívania väzňov v bagdadskej väznici Abú Ghraib sú viaceré z metód zakázané, napríklad odopieranie spánku. Dvaja poprední predstavitelia Pentagónu vo štvrtok pripustili, že niektoré metódy s najväčšou pravdepodobnosťou porušujú Ženevskú konvenciu o zaobchádzaní s vojnovými zajatcami.

Ďalšia žaloba
Americká armáda vzniesla v súvislosti so škandálom žalobu proti ďalšiemu vojakovi. Obvineným je desiatnik Charles Graner, ktorý čelí siedmim bodom žaloby vrátane zlého zaobchádzania, cudzoložstva a krutosti. Graner je štvrtým príslušníkom amerických ozbrojených síl, ktorý bude v súvislosti so škandálom postavený pred vojenský súd. Termín prvého pojednávania, na ktorom sa obžalovaný musí vyjadriť k vzneseným obvineniam, stanovili na 20. mája. V rovnaký deň pred súd predstúpia aj dvaja seržanti, z ktorých každý čelí piatim obvineniam.

Situácia na Guantáname
Bývalý americký minister obrany Robert McNamara, ktorý šéfoval Pentagónu počas vlády prezidenta Johna Kennedyho a Lyndona Johnsona, pripustil, že situácia na Guantáname, kde sú stovky väzňov z Afganistanu, môže byť ešte horšia ako v Iraku. Na tejto americkej základni na Kube je už zhruba dva roky bez súdu a možnosti kontaktovať sa s advokátmi zadržiavaných asi 600 údajných príslušníkov či stúpencov afganského hnutia Taliban. Aj noviny New Yorker v tejto súvislosti upozornili na fakt, že nového veliteľa irackej väznice Abú Ghraib, generálmajora Geoffreyho Millera, povolali do Bagdadu z americkej základne na Guantáname.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. jún 2024 13:23