25.10.2004, 00:00
Autor:
TASRTASR

Bieloruský autoritatívny prezident Alexander Lukašenko obvinil vodcov opozície, že sa pokúšajú vyvolávať v krajine chaos. Na stretnutí s predstaviteľmi Federálnej bezpečnostnej služby uviedol, že "hlavným sloganom separatistov, ktorí sa tak hlasno nazývajú demokratmi, je: čím horšie, tým lepšie. Od tejto idey je iba jeden krok od napojenia na centrá medzinárodného terorizmu a pokusov vyvolať v krajine chaos, s využitím teroru ako hlavného nástroja boja o moc". (TASR)

Fundamentalistické hnutie Taliban sa prihlásilo k zodpovednosti za sobotňajší samovražedný útok v hlavnom meste Afganistanu Kábule, pri ktorom bolo zranených najmenej sedem ľudí vrátane troch členov mierových síl pod vedením Severoatlantickej aliancie. Útočník zomrel po odpálení granátov, ktoré mal pripevnené na sebe. (TASR)

Somálsky prezident Abdullahi Jusuf požiadal predstaviteľov Africkej únie o vyslanie 20 000 vojakov mierových síl. Kontingent by mal podľa Jusufa pomôcť pri odzbrojovaní polovojenských zložiek, ktoré kontrolujú väčšiu časť tejto východoafrickej krajiny. (TASR)

Izraelský minister spravodlivosti Josef Lapid zopakoval svoje varovanie pred občianskou vojnou v Izraeli v súvislosti s výzvou pravicových rabínov, aby vojaci neuposlúchli rozkazy na evakuáciu osadníkov z pásma Gazy. V posledných dňoch v Izraeli narastá napätie v súvislosti s blížiacim sa parlamentným hlasovaním o pláne izraelského premiéra Ariela Šarona na evakuáciu pásma Gazy a štyroch židovských osád na západnom brehu Jordánu. Proti evakuácii pásma Gazy sa vyslovujú nielen osadníci, ale aj pravicoví rabíni, ktorí vyzvali vojakov, aby prípadný rozkaz na násilné vysťahovanie osadníkov neuposlúchli. (TASR)

Súčasný afganský prezident Hamíd Karzaj získal v prezidentských voľbách väčšinu odovzdaných hlasov. Uviedli to jeho stúpenci, podľa ktorých sa očakáva oficiálne potvrdenie tohto výsledku. Podľa Karzajových prívržencov dosiahol ich kandidát na prezidenta už viac ako štyri milióny hlasov, čo znamená 50 percent plus jeden odovzdaný hlas. (TASR)

Telá 49 zastrelených príslušníkov novej irackej armády našli na ceste severovýchodne od metropoly Bagdad. Polícia uviedla, že vzbúrenci zjavne prepadli vojakov na ich ceste domov na dovolenku. Predtým, ako ich zastrelili, ich prinútili, aby si ľahli na zem. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 20:32