StoryEditor

Singapur analyzuje terorizmus

15.01.2003, 23:00

Organizácia islamských radikálov Džamáa Islámíja (JI), ktorá pôsobí v regióne juhovýchodnej Ázie, predstavuje aj naďalej reálnu hrozbu pre Singapur. Aj napriek tomu, že práve tu boli dve vlny zatýkania členov JI, vďaka ktorým od decembra 2001 skončilo za mrežami 31 osôb podozrivých z príprav teroristických akcií. Vyplýva to z vládneho materiálu, ktorý koncom minulého týždňa publikovali v Singapure pod názvom Biela kniha. Dvetisíc kópií sa objavilo cez víkend na pultoch kníhkupectva v tlačenej podobe. Záujem bol vysoký, koho odradila cena (22 singapurských dolárov -- 450 Kč), využil možnosť stiahnuť si ju z internetu. Ako uvádza správa, štvormiliónová ostrovná republika musí byť pripravená na odvetu zostávajúcich členov JI, ktorým sa podarilo utiecť do zahraničia, prípadne na možný útok moslimských organizácií operujúcich v oblasti a sympatizujúcich s Džamáa Islámíja.
Singapur vyzerá na mape regiónu ako malá bodka umiestnená v "moslimskom mori". Zo štyroch miliónov obyvateľov ostrovnej republiky tvorí 77 percent čínska väčšina, kým malajských moslimov je 14 percent a Indov 7 percent. Na severe susedí Singapur s Malajziou, kde sa z 23 miliónov obyvateľov hlási vyše 60 percent k moslimskej viere a na juhu s Indonéziou, ktorá svojimi približne 200 miliónmi moslimov predstavuje najpočetnejšiu komunitu vyznávajúcu islam.
"Nebezpečenstvo terorizmu nie je v regióne juhovýchodnej Ázie vôbec zažehnané," varuje analýza. Názor, že JI je pripravená a tiež schopná vykonať v tejto oblasti viac teroristických útokov podobných tragédii na Bali, ktorá sa stala vlani 12. októbra, sa neobjavuje prvýkrát. Pomerne podrobný materiál sa vo svojej prvej časti venuje vzrastajúcej radikalizácii islamských teroristických skupín pôsobiacich rôzne po svete. Osobitná pozornosť je vyčlenená opisu motívov svätej vojny džihádu. Aj keď sa Spojeným štátom podarilo zrušiť základňu Al-Kajdy v Afganistane, militantné islamské skupiny aj naďalej využívajú voľný priestor, ktorý im poskytuje juhovýchodná Ázia, uvádza sa v správe.
Druhá časť Bielej knihy sa zaoberá sieťou Džamáa Islámíja a zamýšľa sa nad koreňmi jej vzniku. "Keď v roku 1940 bojovala organizácia pod názvom Darul Islam po boku indonézskej revolučnej armády proti holandskej koloniálnej nadvláde, robila tak v záujme vzniku islamského štátu (Daulah Islamiah). Práve vytvorenie podobného štátneho útvaru zostáva jedným z hlavných cieľov dnešnej JI," uvádza sa v materiáli. Analýza sa usiluje o to, aby miestni občania pochopili, že extrémne počínanie členov JI predstavuje ideologickú bitku. "V žiadnom prípade nejde o boj medzi moslimami a nemoslimami," hovorí sa v dokumente.
Tretí paragraf Bielej knihy, ktorou sa 20. januára začnú zaoberať aj poslanci miestneho parlamentu, sa podrobne venuje singapurskej vetve JI. Hlavný podiel na jej založení má päťdesiatdvaročný Ibrahim Maidin, ktorý cez deň pracoval ako manažér bytového komplexu a po večeroch vyučoval islam. Podľa materiálu sa nechal inšpirovať afganskými mudžahedínmi, ktorí bojovali proti ruskej okupácii. Od roku 1990 viedol v Singapure náboženské vyučovanie, v priebehu ktorého premyslenými psychologickými ťahmi regrutoval moslimov -- potenciálnych "bojovníkov za svätú vec". V rámci vyšetrovania sa našli tri listy, ktoré Ibrahim Maidin napísal najvyššiemu predstaviteľovi Talibanu Mullahovi Omarovi. Ide o ďalšie z mnohých potvrdení, že JI udržiavala pomerne úzke kontakty s Al-Kajdou Osamu bin Ládina.
Štvrtá časť dokumentu venujúca sa zatknutým singapurským moslimom podozrivým z plánovania osôb pre prípravy sabotáží, predovšetkým proti americkým záujmom, bola rôzna, dôkazy, ktoré sa našli pri vyšetrovaní, ich vinu jednoznačne potvrdili.
Na záver sa v dokumente uvádza, že aj keď nie je v silách Singapuru úplne vylúčiť potenciálny teroristický útok na svojom území, republika môže zabrániť šíreniu extrémistickej ideológie. Okrem posilnenia bezpečnosti na ostrove chce mestský štát upevniť aj sociálnu kohéziu. Podľa analýzy by mala mať samotná tunajšia moslimská komunita vypracovaný samoregulačný systém, ktorého súčasťou má byť aj monitorovanie náboženského vyučovania. Vďaka tomu by sa mali v budúcnosti včas odhaliť všetci duchovní s extrémnymi názormi. Predovšetkým však tí, ktorí prišli do Singapuru zo zahraničia.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 17:16