StoryEditor

Irak Kuvajtu: Čuš, ty pätolizač, opičiak, zradca

05.03.2003, 23:00
Nepriateľstvo medzi Irakom a Kuvajtom sa včera prejavilo v prudkom slovnom výpade na zasadnutí Organizácie islamskej konferencie (OIC) v katarskej Dauhe. Cieľom summitu bolo zjednotenie miliardy moslimov na svete proti vojne v Iraku. Išlo o slovnú potýčku, ktorú katarská televízia vysielala v priamom prenose predtým, než kvôli tomuto evidentnému škandálu prerušila prenos z rokovacej sály. Informovala včera britská tlačová agentúra Reuters.
Druhý najmocnejší muž Iraku, podpredseda Rady revolučného velenia Izzát Ibrahím al-Dúrí, označil Kuvajt za amerického vazala a zradcu islamu a vystavuje sa hrozbe zotročeniu zo strany Washingtonu. Popredného Saddámovho poradcu prerušil počas jeho prejavu o "americkej agresii" tichou poznámkou kuvajtský minister zahraničných vecí šejk Muhammad Sabáh as-Sálim as-Sabáh. "Zavri hubu, ty pätolizač, ty (americký) agent, ty opičiak. Oslovuješ Irak, ty bezočivec. Si zradcom islamského národa, nech sú tvoje fúzy prekliate (fúzy sú pre Arabov znamením rešpektu a cti)," okríkol al-Dúrí šéfa kuvajtskej diplomacie. Predsedajúci katarský emir šejk Chalífa bin Hamad Sání ukončil spor slovami: "Na takéto výmeny tu nie sme," a al-Dúrího diplomaticky napomenul: "Svoj prejav ste začali veršom z Koránu, ktorý hovorí: Budete zjednotení slovom Božím."
Šejk Muhammad Sabáh as-Sálim as-Sabáh pred novinármi vyhlásil, že potýčka iba potvrdila, že jediným riešením krízy je odchod Saddáma Husajna a jeho vlády do exilu. "Iba zázrak môže zachrániť región od vojny a tento zázrak je v irackých rukách," dodal.
Iracký minister zahraničných vecí Nádží Sabrí myšlienku Saddámovho dobrovoľného exilu opätovne zmietol zo stola a kontroval, že "odstúpiť by mal prezident USA George W. Bush a nechať druhých ľudí žiť v mieri". "Spôsobuje (Bush), že jeho krajinu nenávidia po celom svete, je izolovaný a stáva sa nepriateľom číslo jeden pre celý svet," zdôraznil.
Kuvajt, ktorý je kľúčovým spojencom USA a zaviazaný Washingtonu za oslobodenie od irackej okupácie v roku 1991, prijal na svojom území tisíce amerických vojakov a príslušníkov námornej pechoty, ale aj vojakov ich spojencov (vrátane Slovenska).
Plán OSN
Popredný britský denník The Times informoval o údajnom pláne OSN o postsaddámovskej vláde v Iraku. Plán je prísne tajný, pripravili ho v období posledného mesiaca a naznačuje, že vojna je nevyhnutná. OSN tým však porušuje chartu, keďže sa k režimu Saddáma Husajna momentálne správa ako k legitímnemu partnerovi. Plán vypracovali na želanie kanadskej diplomatky Louise Frechettovej, zástupkyne generálneho tajomníka OSN Kofiho Annana. Podľa neho sa OSN do Iraku dostane tri mesiace po skončení vojny a povedie Irak k vytvoreniu vlastnej demokratickej vlády. OSN nebude mať kontrolu nad irackým ropným bohatstvom a nebude ani organizovať voľby pod americkou okupáciou. Namiesto toho počíta s vytvorením Pomocnej misie OSN v Iraku (UNAMI). Podľa diplomatických zdrojov by pri napĺňaní plánu mal kľúčovú rolu podobne ako v Afganistane zohrávať Lachdar Brahímí, bývalý šéf alžírskej diplomacie (jeho dcéra, mimochodom, pracuje ako reportérka CNN v Bagdade).
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. jún 2024 14:57