StoryEditor

Šešelj vraj nabádal na vraždu premiéra

30.04.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Srbská polícia vzniesla včera obžalobu proti ultranacionalistickému lídrovi Vojislavovi Šešeljovi a 44 ďalším osobám za nabádanie na terorizmus a vraždu srbského premiéra Zorana Djindjiča.
Šešelj je obvinený z toho, že nabádal Milorada "Legiju" Lukoviča a Dušana Spasojeviča prezývaného Šiptar, ktorí sú hlavnými organizátormi marcového atentátu na premiéra, na spáchanie Djindjičovej vraždy, vyhlásil srbský minister vnútra Dušan Mihajlovič. Medzi osobami, proti ktorým polícia vzniesla obžalobu, sú aj dvaja bývalí blízki spolupracovníci juhoslovanského exprezidenta Vojislava Koštunicu. Ide o bývalého Koštunicovho poradcu pre otázky bezpečnosti Rade Bulatoviča a niekdajšieho šéfa vojenských spravodajských služieb Aca Tomiča. Obaja muži sú podozriví, že prisľúbili vrahom Djindjiča, že po atentáte ozbrojené sily nezasiahnu. Podľa doterajších výsledkov vyšetrovania atentát zorganizovala mafiánska skupina známa ako Zemunský klan prepojená s policajnou Jednotkou špeciálnych operácií (JSO), ktorú po atentáte rozpustili. Ako hlavný organizátor vraždy je označovaný Milorad "Legija" Lukovič -- bývalý veliteľ JSO, známej ako Červené barety, a líder Zemunského klanu.
Vyšetrovatelia zistili, že atentátnici vypracovali viacero plánov na zavraždenie Djindjiča a pred 12. marcom absolvovali viacero neúspešných pokusov o jeho zabitie. V kauze Djindjič chceli vyšetrovatelia vypočuť aj Šešelja, ktorý 24. februára dobrovoľne predstúpil pred medzinárodný trestný tribunál v Haagu, kde sa zodpovedá z vojnových zločinov. Vyšetrovatelia majú záujem hlavne o objasnenie finančného prepojenia medzi Zemunským klanom a Šešeljom.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 02:52