StoryEditor

Iracká kríza

18.03.2003, 23:00

Turecká vláda prijme "urgentné rozhodnutia" týkajúce sa irackej krízy. Po skončení stretnutia najvyšších civilných a vojenských predstaviteľov krajiny to pred novinármi oznámil hovorca tureckého prezidenta Tacan Ildem. (TASR)
Česká republika nemení mandát českých chemikov v Kuvajte, ktorí sa zapoja do vojenskej akcie proti Iraku len v prípade použitia zbraní hromadného ničenia. (TASR)
Zbrojní inšpektori OSN opustili Irak. Poslední pracovníci OSN dnes odleteli z Bagdadu na Cyprus, oznámili letiskové zdroje. (TASR)
Holandsko sa nebude vojensky podieľať na vojenskom útoku proti Iraku. Na druhej strane však vojenské akcie USA podporí politicky, uviedol včera predseda holandskej vlády Jan-Peter Balkenende v Haagu. (TASR)
Švédsky premiér Göran Persson včera obvinil amerického prezidenta Georgea W. Busha, že porušil medzinárodné právo, keď dal irackému prezidentovi ultimátum na opustenie krajiny. (TASR)
Taiwan vyjadril podporu blížiacemu sa útoku USA na Irak a ponúkol sa, že ak ho Washington požiada, povolí americkým vojakom využívať svoj vzdušný priestor. (TASR)
Portugalský premiér José Manuel Durao Barroso, ktorý cez víkend povolil konanie summitu o Iraku na Azorských ostrovoch, sa bude musieť zo svojho prečinu zodpovedať pred parlamentom. Poslanci mu pohrozili pokarhaním za to, že podporil vojenské snahy USA proti irackému režimu. (TASR)
Vatikán stručne, ale ostro odsúdil amerického prezidenta Georgea W. Busha a jeho spojencov za rozhodnutie vzdať sa diplomatického úsilia pri riešení irackej krízy. (TASR)
Čínsky prezident Chu Ťin-tchao včera v telefonátoch s najvyššími predstaviteľmi Francúzska a Ruskej federácie, Jacquom Chiracom a Vladimirom Putinom, zdôraznil, že jeho krajina je proti hroziacej vojne v Iraku. Zo správ svetových agentúr nie je zrejmé, kto telefonáty inicioval. (TASR)
Španielsko sa nezúčastní na útočných akciách v prípade hroziacej vojny v Iraku, oznámil včera španielsky premiér José María Aznar pred parlamentom, prispeje však k medzinárodnému úsiliu misiou zameranou na humanitárnu pomoc. (TASR)
Prezidenti Ruska a USA Vladimir Putin a George W. Bush sa včera v telefonáte zhodli na tom, že aj napriek rozdielnym názorom musia v irackej kríze zachovať vzájomné kontakty. (TASR)
Nemecký minister zahraničných vecí Joschka Fischer sa dnes zúčastní na ministerskom stretnutí Bezpečnostnej rady OSN o irackej kríze, oznámilo jeho ministerstvo. Podľa diplomatov však na rokovanie BR nepríde šéf americkej diplomacie Colin Powell ani jeho britský kolega Jack Straw. (TASR)
Spojené štáty americké podporuje v ich ťažení proti Iraku koalícia 45 krajín, vyhlásil včera americký minister zahraničných vecí Colin Powell. Tridsať štátov, ktoré poskytli svojich vojakov a logistickú podporu, alebo povolili využitie svojho vzdušného priestoru, súhlasilo s tým, aby boli ich postoje oficiálne zverejnené. Ďalších 15 krajín, ktoré sú na strane USA, chce zostať v anonymite a poskytuje tichú podporu, povedal Powell na stretnutí so zástupcami svetových tlačových agentúr.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
14. máj 2024 18:53