StoryEditor

Štáty Európskej únie začali ostrú debatu o ústave

23.06.2003, 00:00
Dvadsaťpäť súčasných i budúcich členov Európskej únie dostalo na summite v gréckom letovisku Porto Karras návrh ústavy pripravený Konventom o budúcnosti EÚ a ihneď sa začala ostrá diskusia.

Dvadsaťpäť súčasných i budúcich členov Európskej únie dostalo na summite v gréckom letovisku Porto Karras návrh ústavy pripravený Konventom o budúcnosti EÚ a ihneď sa začala ostrá diskusia. Premiéri dali najavo, že text predložený prezidentom konventu Valérym Giscardom d`Estaingom pokladajú len za dobrý základ na ďalšie rokovania.
Menšie štáty naďalej odmietajú nahradenie polročného rotačného predsedníctva v únii prezidentom voleným na dva a pol roka. Nepáči sa im ani návrh, aby pri väčšinovom hlasovaní musela byť "za" nielen početná polovica krajín únie, ale že bude treba dať dohromady aj šesťdesiat percent jej obyvateľov. Takýto systém by prakticky znemožnil menším krajinám presadiť čokoľvek proti vôli trojice veľkých - Nemecka, Veľkej Británie a Francúzska. Za menšie štáty sa postavili dokonca aj Poľsko a Španielsko, ktoré inokedy stoja na strane väčších krajín. Obávajú sa straty vplyvu.
Väčšina štátov v Porto Karras pre nezhody o ústave odmietla návrh Francúzska, Nemecka a Talianska, aby sa medzivládna konferencia skončila do decembra. Summit odporučil dátum na jej ukončenie: 15. jún 2004, keď budú voľby do Európskeho parlamentu. Ratifikácia ústavy by sa mohla zavŕšiť v roku 2006.
Summit únie odporučil ďalej novú bezpečnostnú stratégiu únie, ktorá ráta s preventívnym použitím sily proti "zločineckým" štátom, podľa vzoru doktríny USA. Nová stratégia vypracovaná predstaviteľom EÚ pre bezpečnostnú politiku únie Javierom Solanom však zdôrazňuje kolektívne riešenie svetových kríz, najlepšie na pôde Bezpečnostnej rady OSN. "Nesmieme pripustiť, aby jeden štát či skupina štátov prevzali úlohu svetových policajtov. Únia si uvedomuje nové riziká, ako je šírenie zbraní hromadného ničenia a terorizmus, a chce sa aktívne zapojiť do riešenia týchto problémov," povedal pre HN Javier Solana.
Summit EÚ znovu varoval Severnú Kóreu, aby okamžite ukončila svoj jadrový program. Irán by sa mal podľa záverov summitu plne podriadiť náhodnej kontrole Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) a podpísať dodatkový protokol k zmluve o nešírení jadrových zbraní.
Komisár EÚ pre zahraničie Chris Patten vyzdvihol, že summit schválil vytvorenie spoločnej Zbrojnej agentúry, ktorá by koordinovala vývoj úniových vojenských prostriedkov a stala sa základom obranného priemyslu. "Zbrojná agentúra je dôležitá na modernizáciu európskych armád, a preto potrebuje silné finančné zázemie. To však zatiaľ pokrivkáva. Okrem Veľkej Británie a Francúzska ani jeden člen únie nechce dávať na obranu peniaze. Agentúra nemá bohvieaké vyhliadky," uviedol Michael Emerson, analytik bruselského Centra pre štúdium európskej politiky.
Summit nenaplnil niektoré očakávania. Vôbec sa nerokovalo o zablokovanej reforme poľnohospodárstva. Neprešiel ani návrh Francúzska a Veľkej Británie, aby sa únia zaviazala na uvoľnenie jednej miliardy eur na boj proti chorobe aids. Proti sa postavilo Nemecko a Holandsko, ktoré upozornili na zlý stav úniovej ekonomiky, a teda aj ťažké splnenie sľubu.
Summit v gréckom Porto Karras zavŕšil grécke predsedníctvo, ktoré sa skončí 31. júna. Na nasledujúci deň preberie vedenie únie na pol roka Taliansko. Budúce summity sa už budú konať v Bruseli, a nie na území predsedníckej krajiny.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 08:02