StoryEditor

Schröder končí svoju "nemeckú cestu"

17.04.2003, 00:00

Už žiadne plamenné reči o konci neobmedzenej solidarity so Spojenými štátmi -- kancelár Gerhard Schröder stojí na konci svojej "nemeckej" cesty. Zabudnutá je protivojnová aliancia, ktorú spolu s Parížom a Moskvou ukul. A čo sa týka rečí o osiach... "to sú predsa hlúposti," zaznelo z vládnych kruhov. Hlavne žiadne stretnutia, ktoré by mohli navodiť podobný dojem. Prítomnosť francúzskeho prezidenta Jacqua Chiraca na schôdzke s šéfom Kremľa Vladimirom Putinom prijal údajne Berlín so škrípaním zubov. "Ťažko sme mohli povedať, že ho tam nechceme mať," povedal ďalší nemenovaný predstaviteľ a médiá zlomyseľne skonštatovali, že sa pozval sám.
"Po vojne nie je pred vojnou," vysvetlil objavne kancelárovu ofenzívu dobrej vôle jeden z jeho poradcov. Nastal čas na pragmatizmus a nemecká zahraničná politika sa chce znovu vrátiť k "normálu", zaujať pozíciu niekde uprostred -- medzi spojencami a francúzsko-ruským duom. Utorňajšie hannoverské stretnutie s britským premiérom Tonym Blairom bolo priam ideálnou príležitosťou pre zmierovaciu kampaň. Ich "vynikajúce priateľstvo" prežilo aj priepastné rozdiely pri posudzovaní irackej krízy. "Nie je žiadnym tajomstvom, že sme mali rôzny názor na nevyhnutnosť vojny, ale v tejto novej situácii treba spolupracovať," povedal Schröder. "Naše bilaterálne vzťahy sú pevné, a také aj zostanú," signalizoval dobrú vôľu aj Blair. Médiá mohli v komentároch použiť prirovnania o budovaní mostov a kreslení hrubých čiar.
Spolková vláda ustúpila aj od dogmatického stanoviska v súvislosti s úlohou Organizácie Spojených národov pri rekonštrukcii krajiny. Obidvaja lídri sa zhodli na tom, že by mala byť dôležitá. Kancelár Schröder túto priam terminologickú debatu doplnil o ďalšiu formuláciu -- obnova Iraku by sa mala uskutočniť "pod dáždnikom OSN". Konkrétne podrobnosti o povojnovom zriadení nezazneli ani tentoraz. To si musia vyjasniť spojenci s OSN, generálnym tajomníkom Kofim Annanom a Bezpečnostnou radou, povedal Schröder. Nedávno naznačil aj možnú účasť nemeckého bundeswehru. "Nikdy sme sa nevyhýbali účasti, keď išlo o zabezpečenie mieru v regióne, ktorý je blízko Európy." To už nie sú ostré vyhlásenia, ktoré sme počúvali od leta minulého roku. "Vždy sa budeme rozchádzať v názoroch na formu (zvrhnutia diktátora)..., ale každé zvrhnutie diktatúry je výhrou pre celé ľudstvo," podotkol teraz kancelár diplomaticky na margo vojny a nezabudol vyzdvihnúť význam "intaktných transatlantických vzťahov" pre obnovu demokratického Iraku. Podľa niektorých správ nemecká vláda už neoficiálne rokuje s Washingtonom o zapojení Nemecka do ekonomickej obnovy Iraku.
Po dlhej odmlke prehovoril s lídrom spojencov aj francúzsky prezident. Americkému kolegovi Georgeovi W. Bushovi v telefonickom rozhovore ponúkol spoluprácu pri obnove Iraku, ktorá sa týkala odzbrojenia, problematiky dočasnej vlády, ropných zásob a správy krajiny. Názor, "že po vojne nie je pred vojnou," má očividne aj Jacques Chirac.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 23:37