StoryEditor

České strany čakajú na prezidenta

30.06.2004, 00:00
Česká vláda premiéra Vladimíra Špidlu dnes podľa očakávania podá demisiu. Špidla sa rozhodol pre tento krok po tom, ako sa v sobotu vzdal vedenia vládnej ČSSD, ktorá mu nevyslovila presvedčivo dôveru.

Dezignovaný predseda ČSSD a doterajší minister vnútra Stanislav Gross medzitým sonduje možnosť vytvorenia novej vlády. Konkrétne rokovania sa však môžu začať až po tom, keď bude jasné, koho jej zostavovaním poverí prezident Václav Klaus. Ten si na zajtra pozval na rokovanie šéfov ČSSD, KDU-ČSL i opozičnej ODS. Očakáva sa, že touto ťažkou úlohou poverí Grossa, s ktorým rokoval o tejto téme medzi štyrmi očami už minulý týždeň. "Prvý krok je prezident republiky, druhý krok je hľadanie politického pôdorysu, bod tri je programové vyhlásenie vlády," uviedol včera Gross. Úradujúci predseda ČSSD zároveň poďakoval Špidlovi z to, že dokázal viesť koaličnú vládu dva roky. "Vladimír Špidla je veľká osobnosť, zachoval sa ako chlap, je to človek, ktorý má obrovský potenciál, ktorý by mal dať nielen sociálnej demokracii, ale aj tejto krajine," ohodnotil Gross odstupujúceho premiéra. Špekuluje sa, že by Špidla mohol viesť poslanecký klub ČSSD.
Podľa pozorovateľov existuje viacero možností novej vlády. Buď bude pokračovať koalícia ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU, alebo bude budúca vláda bez unionistov. V tom prípade by potrebovala podporu opozičných komunistov, Gross sa však takémuto variantu chce vyhnúť. Opozičná ODS tvrdí, že je ochotná podporiť len takú budúcu menšinovú vládu, ktorá bude fungovať iba do predčasných parlamentných volieb.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 16:00