TASR/AP
StoryEditor

Taliban reaguje na šíriace sa protesty, vyzýva k jednote

20.08.2021, 08:48
Autor:
ČTKČTK
Mnoho Afgancov prehláseniam povstalcov nedôveruje.

Povstalecké hnutie Taliban vyzvalo afganských imámov, aby nabádali obyvateľov krajiny k jednote pri prvej piatkovej modlitbe od chvíle, keď Talibanci zvrhli doterajšiu vládu a chopili sa moci v krajine.

Proti vláde Talibanu v posledných dňoch vypukli protesty v niektorých mestách vrátane metropoly Kábulu.

Spojené štáty pritom vyjadrili obavu z toho, že by v terajšej chaotickej situácii mohla podniknúť teroristický útok tamojšia odnož organizácie Islamský štát.

Hoci boli protesty prevažne malé, sú spoločne so zúfalými snahami niektorých Afgancov o odchod z krajiny znamením, že Taliban nebude mať situáciu na domácej pôde jednoduchú, poznamenáva agentúra Reuters.

Povstalci teraz volajú po národnej jednote a snažia sa obyvateľov upokojiť tiež relatívne umiernenými verejnými prejavmi, v ktorých tvrdia, že túžia po mieri, nebudú sa mstiť bývalým spolupracovníkom západných armád a budú rešpektovať práva žien.

Mnoho Afgancov však prehláseniam povstalcov nedôveruje. Mimovládne organizácie tiež prichádzajú so správami o tom, že Talibanci aktívne pátrajú po bývalých kolegoch zahraničných vlád a zvrhnutej afganskej vlády a vyhrážajú sa ich rodinám.

Bezpečnostný poradca amerického prezidenta Joea Bidena Jake Sullivan dnes vyhlásil, že sa USA pozorne sústredia na nebezpečenstvo teroristického útoku najmä od krídla Islamského štátu, ktoré operuje v Afganistane a Pakistane, zvaného ISIS-K, ktoré je dlhoročným úhlavným nepriateľom Talibanu.

Z medzinárodného letiska v Kábule medzitým naďalej pokračujú evakuácie prostredníctvom masívneho leteckého mosta. Podľa nemenovaného činiteľa NATO sa podarilo z krajiny dostať za posledných päť dní cez 18-tisíc ľudí.

Odletové haly medzinárodného letiska sú pritom podľa neho naďalej zaplavené ďalšími civilistami, ktorí sa chcú dostať preč z krajiny. Cieľom Severoatlantickej aliancie je tak cez víkend zdvojnásobiť terajšie tempo evakuácie. O situácii v krajine dnes budú rokovať na mimoriadnom zasadnutí ministri zahraničných vecí krajín NATO.

Sullivan uviedol, že USA presne nevedia, koľko ich občanov sa stále nachádza v Afganistane. Bidenova vláda je však podľa neho odhodlaná dostať do evakuačných lietadiel akéhokoľvek Američana, ktorý o to amerických činiteľa požiada.

"Nadviazali sme teraz kontakt s Talibanom, aby sme umožnili bezpečný priechod ľuďom na letisko a to v túto chvíľu funguje a Američania aj ohrození Afganci sa dostávajú na letisko," povedal Sullivan. Varoval však, že sa v terajšej situácii nemožno spoľahnúť na to, že bude súčasné usporiadanie pokračovať relatívne bezproblémovo aj naďalej.

01 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 02 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 03 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 11:00