StoryEditor

Orbánovo ťaženie proti Európskej únii

27.01.2003, 23:00

Maďarská opozícia čoraz častejšie používa na vnútropolitickej scéne taktiku kritiky Európskej únie (EÚ). Tým zasieva medzi obyvateľstvom strach i obavy z budúcnosti a úspešne oslabuje pozície vládnej koalície.
Podľa posledného prieskumu verejnej mienky agentúry Gallup klesla v januári podpora vládnej Maďarskej socialistickej strany na 37 percent a opozičná Maďarská občianska strany FIDESZ sa posilnila na 32 percent. Ešte prednedávnom bol náskok socialistov viac než desaťpercentný. Nová taktika opozície sa prejavuje aj na rapídnom poklese podpory vstupu krajiny do EÚ. Ešte pred rokom bolo za vstup 74 percent Maďarov a zdalo sa, že referendum o tejto otázke bude len formálnou záležitosťou. Termín referenda sa blíži (bude sa konať 12. apríla) a podpora vstupu do únie podľa prieskumov dramaticky klesla až na 56 percent.
To už je pre vládu Pétera Medgyessyho varujúce číslo a socialisti si uvedomili, že predreferendová kampaň bude predovšetkým ostrým vnútropolitickým bojom. Koncom minulého roka sa pritom parlamentné strany dohodli, že v kampani spoločne podporia vstup do EÚ. FIDESZ však zmenil taktiku a rozhodol sa využiť kampaň na oslabenie vládnej koalície. Opozícii pomohlo, že na scénu opäť vstúpil bývalý premiér Viktor Orbán, ktorý bol od minuloročných volieb v značnej defenzíve a z médií sa prakticky úplne vytratil. Postupne sa mu však podarilo zo seba striasť traumu porážok v parlamentných a komunálnych voľbách a je opäť na scéne. V súvislosti so vstupom do únie upozornil expremiér na seba nenápadným a na pohľad nevinným konštatovaním, že aj mimo únie existuje život. Od tejto vety sa odvíja ďalšia Orbánova taktika. Upozorňuje predovšetkým na to, že vláda je k únii príliš nekritická a vstup do EÚ vykresľuje len v ružových farbách. "Treba občanom otvorene hovoriť aj o problémoch, ktoré nás čakajú vstupom do únie," rozdúchava Orbán plamienok nedôvery medzi občanmi. Dôchodcov napríklad FIDESZ postrašil, že ich situácia bude v únii veľmi ťažká, veď po prepočte ich dôchodkov na euro a pri cenách prispôsobených únii sa ich situácia ešte skomplikuje. Medgyessyho vládu Orbán obvinil z výpredaja Maďarska zahraničnému kapitálu a z nedostatočnej obhajoby maďarských záujmov. Tieto hlasy zosilneli už po kodanskom summite EÚ, ktorý opozícia označila z maďarského hľadiska za fiasko. "Maďarská delegácia rokovala v Kodani slabo, bezvýsledne a nevybojovala pre Maďarsko ani jediné euro navyše," nechal sa počuť bývalý premiér.
Orbán využil na ťaženie proti únii aj nedávny list komisára EÚ Güntera Verheugena adresovaný premiérovi Péterovi Medgyessymu, v ktorom komisár vyjadril niektoré výhrady Bruselu voči kontroverznému krajanskému zákonu. "Je veľmi ťažké reagovať na tento list slovami, ktoré pána Verheugena neurazia. V kultúrnej krajine, na kontinente, na ktorom sa uznáva nezávislosť krajín, nie je možné písať podobné listy. Maďarsko je nezávislá krajina a bolo by dobré, keby si to konečne všimol aj pán Verheugen a celá Európska únia. My sa nechceme zlúčiť s úniou, ale chceme v nej pôsobiť ako nezávislá krajina. Ak nám chce niekto diktovať z Bruselu, ako máme meniť naše vlastné zákony, maďarský národ to nestrpí. Trpeli sme to 40 rokov Moskve, Bruselu to trpieť nebudeme," dodal Orbán v rozhovore pre televíziu Duna.
Provládny denník Népszabadság sa pozastavuje nad tým, že s blížiacim sa vstupom do únie klesá u občanov nadšenie a vidina lepšieho života sa v rozplýva v záplave negatívnych správ sýtených opozíciou. "Od kodanského summitu únie, keď sa definitívne rozhodlo o rozšírení EÚ, začína u nás nadšenie vyprchávať. Medzi priaznivcami opozície sa euroskepticizmus stal vyslovene ,in´," píše denník. Népszabadság upozorňuje, že voliči opozície majú dnes pocit, že prípadným hlasovaním proti vstupu Maďarska do únie podrazia Medgyessyho vládu. "Neuvedomujú si však, že týmto podrazia predovšetkým sami seba," dodáva denník.
Posledný vývoj ukazuje, že súčasná maďarská vláda sa až príliš spoliehala na masovú podporu vstupu do únie a prípravu referenda podcenila. Podľa prieskumov totiž časté zdôrazňovanie rizika vstupu do únie zo strany opozície nachádza živnú pôdu predovšetkým medzi obyvateľstvom na vidieku a u ľudí so základným vzdelaním. Vládna predreferendová kampaň sa ešte len rozbieha, ale medzi ľuďmi už dávno kolujú negatívne správy šikovne zasiate opozíciou. Vláda minulý týždeň vyzvala opozíciu, aby opätovne deklarovala svoju podporu vstupu do EÚ. Podpredseda FIDESZ-u László Kövér to však okamžite odmietol s tým, že jeho strana sa už na poslednom kongrese jasne vyslovila za vstup do EÚ.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 11:33